Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

"Tas palīdzēs glābt divreiz vairāk bērnu!" Lielbritānijā transplantētas pirmās "atdzīvinātās sirdis"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Robina Weermeijer/unsplash

Medicīnas profesionāļi Lielbritānijā nesen ir veikuši sešas bērnu siržu transplantācijas, izmantojot inovatīvu tehnoloģiju, kas spēj "atdzīvināt" sirdi pirms tās pārstādīšanas, šādi nodrošinot ilgāku orgāna izmantošanas laiku, vēsta portāls "Unilad".

Lielbritānijas nacionālā veselības aizsardzības dienesta ārsti pirmoreiz vēsturē ir izmantojuši jauno tehnoloģiju, lai pārstādītu nepilngadīgam pacientam sirdi, dodot bērnam iespēju izbaudīt pilnvērtīgu dzīvi. Līdz šim procedūra ir glābusi jau sešu bērnu dzīvības - transplanti veikti 12 līdz 16 gadus veciem pacientiem.

Viena no transplantācijas pacientēm ir 16 gadus vecā Anna Hedleja, kura gaidīja orgāna pārstādīšanu divus gadus, līdz, visbeidzot, pusaudze Covid-19 pandēmijas apstākļos ir tikusi pie jaunas sirds.

Portāls "The Sunday Times" vēsta, ka meitene jau dienu pēc operācijas ir spējusi patstāvīgi apsēsties gultā un jau pēc divām nedēļām ir atstājusi slimnīcu. Medijs atklāj, ka nu meitene jūtas labi un ir atsākusi savu vecos hobijus, tostarp, hokeja treniņus.

"Es atkal jūtos normāla - ir lieliski, ka nu spēju darīt visu, ko vēlos," teikusi Hedleja.

Viens no meiteni ārstējošajiem medicīnas profesionāļiem medijiem ir atklājis, ka šī tehnoloģija "maina spēles noteikumus" un "spēs dubultot to bērnu skaitu, kuri nu varēs saņemt nepieciešamo transplantu".

Jaunā tehnoloģija "atdzīvina" sirdi - orgāns tiek ievietots sterilā vidē, kurā tiek uzturēta 34 °C temperatūra. Orgāns tiek darbināts, izmantojot ar skābekli un barības vielām bagātinātas donoru asinis - vienas sirds "darbināšanai" esot nepieciešams aptuveni pusotrs litrs asiņu.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu