Prezidenta padomnieks: Runāt par Covid-19 epidēmijas trešo vilni Lietuvā būtu nekorekti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sabiedriskā transporta pietura Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Uz bruģa uzzīmētas pēdas, mudinot ievērot 2 metru distanci. Ilustratīvs attēls.
Sabiedriskā transporta pietura Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Uz bruģa uzzīmētas pēdas, mudinot ievērot 2 metru distanci. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Inficēšanās ar jauno koronavīrusu rādītāju izmaiņas Lietuvā dēvēt par epidēmijas trešo vilni būtu nekorekti, otrdien paziņojis Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas ekonomikas padomnieks Simons Krepšta.

"Šis termins "trešais vilnis" pašreizējās situācijas raksturošanai nebūtu precīzs un korekts. Jā, situācija uzlabojas, mēs redzam zināmu stabilizāciju, bet trešais vilnis sabiedrībā asociējas ar stingru karantīnu, lieliem inficēšanās apmēriem,  [lielu] nāves gadījumu [skaitu], sliktu situāciju slimnīcās. Šis termins droši vien nav korekts," Krepšta sacīja žurnālistiem pēc prezidenta veselības aprūpes ekspertu padomes sanāksmes.

Jau ziņots, ka Lietuvas Statistikas departaments pirmdien brīdināja, ka valstī pašlaik, iespējams, sākas trešais jaunā koronavīrusa izplatības vilnis.

"Izskatās, ka esam sākuši trešo pandēmijas vilni. Lietuvas trajektorija divu pandēmijas rādītāju telpā atgriežas vecajās sliedēs, pa kurām jau esam braukuši oktobrī," teikts pirmdien izplatītajā departamenta paziņojumā.

Tajā norādīts, ka vienas diennakts laikā reģistrētu jaunu inficēšanās gadījumu skaits valstī vairs nemazinās un pozitīvo testu īpatsvars aug.

"Šī tendence turpinās jau nedēļu, bet nu vairs nerada šaubas," atzinuši statistiķi.

Savukārt Lietuvas galvenā epidemioloģe Loreta Ašokliene, komentējot Statistikas departamenta izteikto brīdinājumu, ka trešais vilnis, iespējams, jau sākas, žurnālistiem sacīja, ka Lietuvā pašlaik būtu pāragri runāt par trešo Covid-19 pandēmijas vilni, tomēr daži satraucoši signāli ir novērojami.

Pašreizējo situāciju eksperte skaidrojusi ar iedzīvotāju mobilitātes pieaugumu, kas vērojams visas pēdējās nedēļas laikā, kopš karantīnas režīmā noteikti zināmi atvieglojumi. Viņasprāt, to varēja prognozēt, tādēļ šonedēļ rūpīgi jāvēro situācija, taču pagaidām ir labi redzams, ka jauniem atvieglojumiem laiks vēl nav pienācis.

Kā ziņots, karantīna Lietuvā tika izsludināta novembra sākumā, bet kopš decembra vidus pārvietošanās starp pašvaldībām atļauta tikai īpašas nepieciešamības gadījumos. Februāra sākumā darbu varēja atsākt slēpošanas centri, bet no pagājušās nedēļas ļauts atvērt nepārtikas preču veikalus, kuriem ir atsevišķa ieeja no āra, kā arī frizētavas un skaistumkopšanas salonus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu