Apsver iespēju ieviest apmeklējuma maksu dabas takās (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: TVNET

Dabas takās pandēmijas laikā pieaudzis apmeklētāju skaits un šīs teritorijas bieži tiek izmīdītas un piesārņotas, tāpēc Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros notikušās Vidzemes plānošanas reģiona iniciētās tiešsaistes diskusijas "Vai atpūta labiekārtotā dabā mums visur pienākas bez maksas?" ietvaros tika apspriesta ideja, kā šo problēmu risināt.

Diskusijā piedalījās 6 personas, kas pārstāvēja dabas tūrismā iesaistītās un ieinteresētās puses: Vidzemes Augstskolas asociētais profesors un pētnieks Andris Klepers, Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis Rolands Auziņš, Latvijas valsts mežu pārstāvis Vilmārs Katkovskis, Kocēnu novada domes tūrisma speciālists Toms Treimanis, Dziļezera-Riebezera dabas takas pārstāve Jolanta Šporne, piedzīvojumu tūrisma aģentūras "Baltic Nature Travel" dabas gids Valdis Čeičs.

Kā norāda idejas aizstāvji, maksājums par apmeklējumu palīdzētu aizsargāt unikālo dabas mantojumu un vienlaikus ļautu cilvēkiem to baudīt un izzināt videi draudzīgā veidā. 

VAS "Latvijas valsts meži" pārstāvis Vilmārs Katkovskis skaidroja, ka LVM ir divi veidi, kā apsaimniekot dabas teritorijas, - ir gan maksas objekti, gan gandrīz 300 objekti, kas pieejami bez maksas. 

"Ir pilnīgi skaidrs, ka tajos nav iespējams nolikt būdiņu ar kasieri, bet mans personīgais viedoklis ir - ja es lietoju šo infrastruktūru, tad es par to maksāju, nevis sabiedrība kopumā," uzskata Katkovskis. 

Savukārt Dabas aizsardzības pārvaldes direktors Rolands Auziņš skaidroja, ka ieejas maksu varētu noteikt atsevišķās vietās, kas ļautu šajos objektos nodrošināt augstāku komforta līmeni.

Atsaucoties  uz "Vides faktu" veiktu aptauju, raidījums vēstīja, ka sabiedrība būtu gatava maksāt par dabas taku apmeklējumu, ja cena būtu samērīga. 

Vai ieviest ieejas maksas patiešām varētu ieviest un kad, pagaidām vēl nav zināms.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu