Tiesa Ķīnā liek vīrietim samaksāt bijušajai sievai par mājas uzkopšanas darbiem un bērna audzināšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: asiandelight/Shutterstock.com

Pekinas tiesa ir likusi kādam vīrietim samaksāt bijušajai sievai 50 tūkstošus juaņu (gandrīz 6,5 tūkstošus eiro) par mājas darbu nedarīšanu un neiesaistīšanos bērna audzināšanā piecus gadus ilgas laulības laikā, vēsta portāls "The Guardian".

Tiesas dati vēsta, ka vīrietis laulības šķiršanas prasību iesniedzis 2020. gadā - pāris ir bijis precējies kopš 2015. gada. Sieviete neesot vēlējusies šķirties, bet, saprotot, ka attiecības nebūs iespējams saglābt, ar tiesas starpniecību pieprasījusi kompensāciju par mājas darbu veikšanu. Ķīniete paziņojusi, ka visus piecus laulības gadus viņas vīrs nav pildījis nevienu no mājsaimniecības pienākumiem, kā arī nav piedalījies kopīgā bērna aprūpē.

Pekinas Fangšanas apgabala tiesa lēmusi sievietei par labu, piespriežot viņas bijušajam vīram maksāt ikmēneša uzturlīdzekļus divu tūkstošu juaņu (aptuveni 250 eiro) apmērā un vienreiz samaksāt 50 tūkstošus juaņu kā kompensāciju par gadu gaitā veiktajiem mājas darbiem. Tiesnesis paskaidroja, ka laulības šķiršanas procesa laikā parasti tiek dalītas materiālās vērtības, taču mājturību var uzskatīt par "nemateriālu, bet taustāmu vērtību".

Šis ir bezprecedenta lēmums Ķīnas tieslietu vēsturē - tas pieņemts pēc jauna civilkodeksa ieviešanas valstī, saskaņā ar kuru laulātajam ir tiesības prasīt kompensāciju laulības šķiršanas gadījumā, ja viņam ir lielāka atbildība par bērnu audzināšanu, vecāku radinieku kopšanu un mājas darbiem. Iepriekš šādu kompensāciju varēja pieprasīt tikai tad, ja bija noslēgts laulības līgums, kas Ķīnā ir reti piekopta prakse.

Notikums Ķīnas sociālajos medijos izraisījis asas diskusijas un ar to saistītās tēmas Ķīnas sociālajā medijā "Weibo" izmantotas vairāk nekā 570 miljonus reižu.

Daži lietotāji atzīmējuši, ka noteikta pārlieku maza kompensācija: Pekinā aukle vidēji nopelna vairāk nekā 50 tūkstošus juaņu gadā, savukārt lietā iesaistītā sieviete ir bijusi precējusies piecus gadus un veikusi visus mājas darbus.

Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem, sievietes Ķīnā gandrīz četras stundas dienā pavada neapmaksātos mājsaimniecības darbos, kas ir aptuveni divarpus vairā, nekā mājturībai savu laiku tērē vīrieši. Globāli sievietes mājturībai tērē aptuveni divreiz vairāk laika.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu