Video No Antarktīdas atdalījies iespaidīgs aisbergs "četru Rīgu" platībā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Antarktīdā 1270 kvadrātkilometru milzīgs aisbergs atdalījies no Branta šelfa ledāja, kurā atrodas Lielbritānijas pētnieku stacija "Halley", paziņojis Britu antarktiskais dienests (BAS). 

Portāls "Apollo" aprēķinājis, ka aisbergs ir četru Rīgas teritoriju (304 kvadrātkilometru) platībā.

BAS glaciologi pirms desmit gadiem pamanījuši, ka gar 150 metrus biezo ledāju sāk pārādīties lielas plaisas. Viena no janvārī konstatētajām plaisām sāka virzīties uz ziemeļaustrumiem ar ātrumu 1 km/diennaktī. Aisbergs izveidojās 26. februāra rītā, kad dažu stundu laikā plaisa paplašinājās par vairākiem simtiem metru. 

2016. gadā BAS veica piesardzības pasākumus, pārvietojot savu pētījumu staciju 32 kilometrus tālāk uz iekšzemi. Kopš 2017. gada darbinieki varēja tikt nosūtīti uz staciju tikai Antarktīdas vasaras laikā, jo tumšajos ziemas mēnešos būtu grūti evakuēt cilvēkus no turienes. 12 cilvēku komanda ledāju atstāja ar lidmašīnu februāra vidū.

"Mēs katru dienu uzraugām šelfa ledāju, izmantojot automatizētu augstas precizitātes GPS tīklu, kas ieskauj staciju, un mēra, kā ledājs deformējas un pārvietojas," sacīja BAS vadītāja Džeina Frensisa. 

Foto: Reuters/ScanPix

BAS izmanto arī Eiropas Kosmosa aģentūras, NASA un Vācijas satelīta TerraSAR-X satelītattēlus. Visi dati tiek nosūtīti analīzei uz Kembridžu, tāpēc zinātnieki zina, kas notiek Antarktīdā pat ziemā, kad stacijā nav personāla.

Zinātnieki prognozē, ka aisbergs var attālināties no kontinenta vai uzskriet uz sēkļa un palikt ledāja tuvumā. BAS ledus kustību ap savu staciju sauc par dabisku procesu. BAS pētnieki uzskata, ka nav pierādījumu, kas parāda, ka  klimata pārmaiņām būtu bijusi nozīmīga loma šajā gadījumā.

Video: Aisbergs atdalās no Branta šelfa ledāja

2017. gadā Antarktīdas ziemeļrietumos no Larsena šelfa ledāja atdalījās viens no lielākajiem aisbergiem visā novērojumu vēsturē - gandrīz 6000 kvadrātkilometru platībā un viena triljona tonnu smagumā. Arī tajā gadījumā zinātnieki apmēram 10 gadus sekoja tā veidošanās procesam un nesaistīja to ar globālo sasilšanu. Aisberga atdalīšanās rezultātā tika zaudēta desmitā daļa visa ledāja.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu