FOTO UN VIDEO ⟩ Gaujā pie Carnikavas notikusi ledus spridzināšana (8)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ledus spridzināšana Gaujā pie Carnikavas, kur izveidojies ledus sablīvējums.
Ledus spridzināšana Gaujā pie Carnikavas, kur izveidojies ledus sablīvējums. Foto: Edijs Pālens/LETA

Gaujā pie Carnikavas notikusi ledus spridzināšana. Lai vērotu ledus spridzināšanu, Carnikavā ieradās vairāki simti cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Kā tiešraides laikā norādīja Latvijas Televīzijas laika ziņu eksperts Toms Bricis, tad pāris minūtes pirms plānotā sprādziena ledus pats sācis strauji kustēties. 

Tāpat notiekot kustībai, tālāk pa upi tika aiznesti arī sagatavotie spridzekļi. Arī pēc sprādziena ledus masa turpināja lēnām virzīties Jūras virzienā.

Ledus spridzināšana iekavējās. Sākotnēji tā bija plānota ap plkst.12, bet pagāja vairākas stundas līdz varēja sākt spridzināšanu.

Tika sagatavoti urbumi ledū, kuros ievietoja spridzekļus.

Kā ziņots, ņemot vērā situācijas nopietnību ar ledus sablīvēšanos Gaujā pie Carnikavas, šodien ledus sablīvējums tiks spridzināts, aģentūrai LETA pastāstīja Civilās aizsardzības komisijas vadītājs, Ādažu mērs Māris Sprindžuks (LRA).

Izvērtējot situāciju, tika secināts, ka "spridzināt nāksies". Ledus nakts laikā ir izgājis zem tiltiem Carnikavā, taču vēl vairāk sablīvējies pirms pēdējā Gaujas līkuma. Sprindžuks atzina, ka ūdens līmenis upē Carnikavas apkārtnē nav īpaši mainījies, jo pieplūstošais ūdens atrod sev ceļu Gaujas palienē.

Ledus kustība Carnikavā diennakts laikā novērota vien dažas reizes, naktī ledum aizejot no teritorijas pie tiltiem, tādējādi vairs neradot apdraudējumu tiltu balstiem. Taču pēdējais upes kilometrs joprojām ir sastrēdzis, turklāt aukstā laika prognozes rada bažas, ka ledus sasals lielos gabalos un vēl vairāk nosprostos upi.

Ledus spridzināšana paredzēja pēdējā līkumā pirms Gaujas ietekas jūrā - ap kilometru no upes grīvas. "Tā ir vieta, kur sastrēgums nekustas," piebilda Sprindžuks.

Pārliecības, ka ledus spridzināšana pilnībā varētu novērst ledus sablīvēšanos, gan nebija, vienlaikus cerot, ka tas vismaz vaļīgāku padarītu ledus sastrēgumu un ļautu tam sākt kustēties jūras virzienā.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu