"Es tevi nogalināšu, žurka! Tu mirsi lēni!" Narkotirgoņu skarbā ikdiena (6)

Upuris ir pamatīgi cietis. Foto: Artur Kuus
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
  • Upuri vaktēja septiņi cilvēki
  • Aizveda uz mežu, kur cietsirdīgi piekāva un pazemoja
  • Piekautais vīrietis ilgi meklēja palīdzību

Somijā no narkotiku tirgošanas iegūtas naudas dēļ sācies strīds novedis pie jauna cilvēka nolaupīšanas Igaunijā. Vīrietis tika nolaupīts sava tēva acu priekšā, aizvests uz mežu un brutāli piekauts, spīdzināts un pazemots, pēc pārciestajām mokām atstāts tumsā, vēsta laikraksts "Postimees". 

2017. gada 11. aprīlī pulksten 9.45 Igaunijā tēvs un dēls kopīgi pavada laiku kāda daudzdzīvokļu nama 4. stāvā. Pēc brīža abi izdzird, ka ārā kāds bļauj: "Serij, Serij!"

34 gadus vecais Sergejs skatās pa logu un atpazīst savu draugu Ļošu. Viņš ģērbjas un saka tēvam, ka plānot iziet ārā, lai satiktu draugu. 

Dēls kāpj lejā pa trepēm, bet tēvs izdzird baisus kliedzienus. Vīrietis paķer cirvi un dodas lejā pa trepēm, lai palīdzētu dēlam. 

Durvis otrā pusē kāds turēja ciet. 
Durvis otrā pusē kāds turēja ciet. Foto: Artur Kuus

Vīrietis nespēj attaisīt durvis, tās speciāli tiek turētas ciet no ārpuses. Ar lielām pūlēm tēvam izdodas nedaudz attaisīt durvis un viņš ierauga, ka dēls guļ zemē un trīs vīrieši viņu sit. 

Saprotot, ka viņš netiek pie dēla, tēvs skrien atpakaļ uz dzīvokli, lai zvanītu glābējiem. 

"Ļoša viņu pasauca, bet, iespējams, Ļoša ir no tās pašas kompānijas. Es nezinu, ko viņi tur cenšas noskaidrot. Es burtiski lidoju glābt dēlu ar cirvi, bet lieli cilvēki bija bloķējuši durvis. Ļoša izrādījās nodevējs, viņš dēlu pasauca kā draugu, dēls viņam uzticējās," glābējiem sacīja šokētais tēvs. 

Draugs izrādījās nodevējs. 
Draugs izrādījās nodevējs. Foto: Artur Kuus

Kamēr tēvs runā ar glābējiem, Sergeju iestumj sudrabainā BMW, mašīna brauc meža virzienā. Sudrabainajam BMW seko melns ar četriem jauniem vīriešiem salonā. 

Sergeju turpina sist automašīnā. Vīrietim tek asinis pa brūci uz plaukstas, jo pie kāpņutelpas viņš paspēj pašaizsardzības nolūkā izvilkt nazi no kabatas. To pamana Mihails Šipcovs. Viņš atņem nazi, kautiņa laikā Sergejs savaino plaukstu. 

Sišana turpinās auto 

Automašīnas aizmugurē Jurijs Burlakovs un Sergejs Motruks vairākkārt sit Sergeju - pa kājām, seju. Sergejam asiņo deguns. Viņi jautā, kāpēc Sergejs tā rīkojies un nozadzis viņu naudu. 

Sergejs apgalvo, ka neko nav zadzis, bet Burlakovs sola Sergejam mokpilnu nāvi: "Es tevi šodien nogalināšu, žurka! Tu mirsi lēni!"

Ap pulksten 22.30 abi auto apstājas uz šosejas. Kāpjot ārā no automašīnas, Burlakovs rāda Sergejam ierocim līdzīgu priekšmetu un sola viņu nošaut, ja vīrietis mēģinās bēgt. 

Burlakovs no vienas un Motruks no otras puses tur Sergeju aiz rokām, vīrieši dodas meža virzienā. 

Šipcovs saka: "Serjoga, gatavojies, tūlīt tu mirsi, mēs tevi nogalināsim, tu mums mocībās nomirsi"! 

Turpat stāv arī pārējie jaunieši, lai Sergejs neaizbēgtu. 

Mežā Burlakovs noliek Sergeju uz ceļiem un sāk sist ar 70 centimetrus garu metāla cauruli. Viņš liek Sergejam izstiept rokas. 

"Es saskaldīšu abas tavas rokas, žurka. Tu man nozagi naudu!" 

Kad Burlakovs redz, ka Sergeja rokas ir piepampušas no sasitumiem, viņš turpina izdarīt sitienus ar dzelzs stieni pa vīrieša ķermeni. Motruks sit Sergeju ar dūrēm pa galvu, kājām un citur. Šipcovs arī sit pa galvu, vicina atņemto nazi un saka, ka nogriezīs ar to Sergeja ausi. 

Pēkšņi Sergejs zaudē samaņu, bet Šipcovs urinē uz vīrieša. 

"Maksā vai nogalināsim tavu ģimeni!"

Kad Sergejs atgūstas, Burlakovs pieprasa, lai viņš atved 20 000 eiro noteiktā vietā Helsinkos 10 dienu laikā, pretējā gadījumā sola nogalināt vīrieša māti un tēvu, izvarot māsu, bet viņu pašu nomocīt līdz nāvei. 

Vīrieši noliek Sergeja telefonu uz nomales un aizbrauc. 

23.21 Sergejs zvana glābējiem: "Esmu piekauts, nevaru paiet, knapi varu ar jums parunāt, es drīz zaudēšu samaņu". 

Vīrietis spēj pateikt tikai aptuvenu atrašanās vietu. Turklāt tur nav autobusa pieturu, māju vai ceļazīmju. Vienīgā noderīgā informācija - ceļa malās ir ceļu sadalošās līnijas, bet vidū - nav.

Policisti un mediķi sāk cilvēka meklēšanu, taču iespējamā atrašanās teritorija ir diezgan liela, sākumā meklēšana nesokas. 

Sergejs pārzvana glābējiem un saka, ka ticis līdz kādai ceļazīmei. 

Neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieki pārsalušo un piekauto Sergeju nogādā slimnīcā, kur sniedz pirmo palīdzību. Pēc tam Sergejs dodas mājup. 

"Subutex" iztirgo ātri. 
"Subutex" iztirgo ātri. Foto: Artur Kuus

Notikumi, kas Sergeju aizveduši līdz nolaupīšanai un piekaušanai sākušies 2016. gadā Tallinā, kad Sergejs iepazinies ar Burlakovu, kurš aicinājis viņu pastrādāt par celtnieku Somijā. 2016. gada oktobrī Sergejs devās uz Helsinkiem, kur apmeties vienā dzīvoklī ar Burlakovu. 

"Burlakovs man teica, ka pašlaik celtniecības darbi nenotiek, tāpēc varu pastrādāt pie viņa - man būtu jādodas pie cilvēkiem un jāiekasē nauda. Sākumā mēs gājām kopā ar Burlakovu, pulcējāmies vienuviet - skvērā netālu no mājām. Es redzēju, ka viņš tiem cilvēkiem kaut ko deva. Vēlāk uzzināju, ka tā ir narkotiska viela "Subutex". Es uzzināju, a "Subutex" atved no Francijas un piegādā uz Helsinkiem ar auto. Burlakovam šo vielu piegādāja Motruks. Vēlāk es sāku iekasēt naudu pats. Atdevu "Subutex" un saņēmu naudu, ko vēlāk atdevu Burlakovam," izmeklētājiem stāstīja Sergejs. 

"Subutex" tiek ražots tablešu formā un tiek izmantots heroīna atkarības ārstēšanā kā narkotiku aizvietotājs. 

Ceļi atkal krustojas

2017. gada pavasarī Sergeja attiecības ar "priekšnieku" kļuva sarežģītas. Burlakovs solīja Sergejam 3000 eiro par darbu ar tabletēm. 

"Bet es paņēmu 4000, tā sarēķināju," skaidro Sergejs. 

Četras dienas pirms nolaupīšanas Burlakovs apciemojis Sergeja māti, bet Sergejs centies paslēpties tēva dzīvoklī, jo tā adresi Burlakovs nav zinājis. 

Burlakovs Sergeja mātei pastāstījis, ka dēls viņam nozadzis 8000 eiro. Sergejam it kā esot vajadzējis paņemt 3000 un pārējo atdot, bet viņš esot pazudis ar 8000 eiro. 

9. aprīlī Burlakovs piezvanīja Sergeja mātei no Somijas un sacīja, ka Helsinkos aptvēris, ka no viņa dzīvokļa pazuduši vēl 12 000 eiro un pulkstenis, kas palicis par piemiņu no mirušās sievas. 

Pēc divām dienām Sergeja draugs Ļoša atvedis Burlakovu un viņa paziņas uz Sergeja tēva mājām. Pēc tam Sergejs tika aizvests uz mežu un piekauts.

Apsūdzēti septiņi cilvēki  

To, vai Sergejs patiešām nozadzis naudu Burlakovam, Igaunijas policija nav izmeklējusi. 2020. gada nogalē tika pasludināts spriedums - 34 gadus vecais Sergejs Motruks atzīts par vainīgu izspriešanā un viņam piespriesti četri gadi cietumā. 

Tiesa, aizkavējusies cietumsoda izpilde, jo viņš izcietis sodu Somijas cietumā. Izmeklēšanas laikā Mortuks apcietinājumā pavadījis sešus mēnešus un 14 diennaktis, pārējiem uzbrucējiem piespriesti nosacīti sodi un pašlaik viņi ir uz brīvām kājām kriminālā dienesta inspektora uzraudzībā. 

30 gadus vecajam Jurijam Burlakovam 2018. gada decembrī tika piespriests četrus gadus un 10 mēnešus ilgs cietumsods par naudas izspiešanu. 

2019. gada 14. martā 35 gadus vecajam Mihailam Šipcovam tika piespriests četrus gadus ilgs cietumsods. 

Četriem jauniešiem, kuri devās līdzi uz mežu, kad Sergejs tika piekauts, piespriests nosacīts sods. 

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu