Latvijā trīs farmaceitiskie uzņēmumi vēlas uzbūvēt rūpnīcu Covid-19 vakcīnu ražošanai (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Trīs Latvijas farmaceitiskie uzņēmumi - AS "Olainfarm", AS "Grindeks" un SIA "Pharmidea" - ar valsts atbalstu vēlas uzbūvēt rūpnīcu vakcīnu pret Covid-19 ražošanai, trešdien Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē atklāja Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs un "Pharmidea" līdzīpašnieks Vitālijs Skrīvelis.

Pēc viņa paustā, Covid-19 ierobežojumu dēļ sabremzēta Latvijas tautsaimniecība, kas gan darīts, lai nepārslogotu slimnīcas. Taču, skatoties uz priekšu, pandēmija var atkārtoties, un "būtu noteikti gudri un svarīgi sagatavoties laikus".

"Vakcinācijas ziņā mēs, salīdzinot ar pārējām Eiropas valstīm, esam astē, jo mums vienkārši trūkst šo vakcīnu. Trīs Latvijas vadošie uzņēmumi "Grindex", "Olainfarm" un "Pharmidea" izteikuši priekšlikumu Ekonomikas ministrijai, ka īstenībā pienācis laiks, lai nākamajos piecos gados Latvijā uzceltu industriālo laboratoriju un arī rūpnīcu, kas būtu spējīga ražot vakcīnas te uz vietas ar iepirkto tehnoloģiju," skaidroja Skrīvelis.

Pēc viņa paustā, ražošanas un sapildīšanas līniju izbūve, kā arī kontroles laboratorijas izveide varētu izmaksāt 62-68 miljonus eiro. Tāpat līdzekļi, aptuveni 15 miljoni pirmajā gadā, kā arī 12 miljoni katra nākamajā nepieciešami vakcīnu ražošanas tehnoloģijas iegādei. Pēc Skrīveļa paustā, ieceres finansēšanai varētu izmantot publiskās un privātās partnerības modeli.

Rūpnīca un vakcīnu pieejamība Latvijai ātrāk nekā tas bija Covid-19, pēc Skrīveļa paustā, ir mērķēta uz to, lai cilvēki vispār nenonāktu līdzi slimnīcai, lai slimnīcas nebūtu pārslogotas, lai cilvēki būtu vakcinēti, nesaslimtu vai saslimtu viegli.

"Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Jerūns Veitess aģentūrai LETA pavēstīja, ka "Olainfarm" uz vakcīnu ražotnes izveidošanas ideju skatās pozitīvi - uzņēmums ar interesi kopā ar partneriem pētīs iespējas ražot vakcīnu pret Covid-19 tepat Latvijā. 

"Ir jāņem vērā, ka šāda veida ražošanas sākšana prasa specifiskas zināšanas un infrastruktūru, kā arī pats galvenais - būtiskus finanšu līdzekļus. Lai projekts būtu veiksmīgs ir nepieciešama savstarpēja saskaņa un kopīga pieeja visām iesaistītajām pusēm - valdības, veselības aprūpes, universitāšu un ražošanas uzņēmumu starpā, tāpat šāda projekta īstenošana prasītu vairākus gadus," pauda Veitess.

"Firmas.lv" dati liecina, ka Skrīveļa pārstāvētā uzņēmuma "Pharmidea" apgrozījums 2019.gadā bijis 7,959 miljoni eiro, bet peļņa 361 629 eiro.

"Olainfarm" apgrozījums šajā laikā bija 104,363 miljoni eiro, bet peļņa - 22,239 miljoni eiro. Savukārt "Grindeks" peļņa bijusi 21,7 miljoni eiro, 2019.gadā apgrozot kopumā 106,774 miljonus eiro.

Uzņēmumu finanšu dati par 2020.gadu vēl nav pieejami.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu