Valsts vides dienests apturējis trīs nelikumīgu autoservisu darbību Rīgā un Babītē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts vides dienests (VVD) apturējis divu nelikumīgu autoservisu darbību Rīgā un viena - Babītes novadā, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Visi autoservisi darbojās bez nepieciešamās vides atļaujas, tostarp divi autoservisi bija izveidoti teritorijās, kur saskaņā ar pašvaldību teritorijas plānošanas dokumentiem šādas darbības veikšana nav atļauta, uzsvēra Kļaveniece.

Pārbaudot no iedzīvotājiem saņemto informāciju, VVD konstatēja, ka īpašumā Babītes novada Vikuļos, Dienvidvēju ielā 1, tiek veikta automašīnu apkope un remonts bez nepieciešamās vides atļaujas. Teritorija, kur tiek veikta šī darbība, noteikta kā savrupmāju apbūves teritorija, kur šādu darbību veikt nav atļauts.

Kļaveniece stāstīja, ka VVD apturējis arī nelikumīgi izveidota SIA "Vilseko" autoservisa darbību Rīgā, Aglonas ielā 59. Šo uzņēmumu VVD jau iepriekš bija informējis par to, ka šādu darbību konkrētajā teritorijā aizliegts veikt, jo šī teritorija ir noteikta kā dzīvojamās apbūves teritorija. Tomēr atkārtotas pārbaudes laikā vides inspektori konstatēja, ka uzņēmums turpina nelikumīgo darbību.

Kā skaidroja VVD, abos gadījumos lēmumi par darbības apturēšanu pieņemti, jo turpmāka šo autoservisu darbība var radīt kaitējumu videi, kā arī traucēt apkārtējos iedzīvotājus un negatīvi ietekmēt viņu dzīves kvalitāti un veselību. Papildus jānorāda, ka tā kā šie autoservisi izveidoti teritorijās, kur, atbilstoši pašvaldības redzējumam par teritorijas izmantošanas mērķi, šāda darbība nav atļauta, darbības veicēji nevar saņemt vides atļauju.

Savukārt Rīgā, Krustabaznīcas ielā 9A, VVD apturējis nolietotu automašīnu izjaukšanas un autoremonta darbnīcas darbību. Iepriekš, veicot pārbaudi šajā teritorijā, tika konstatēts, ka tajā atrodas nolietotas automašīnas, kā arī automašīnu remontā/izjaukšanas procesā radušies atkritumi - nolietotas riepas, automašīnu vraki, bet iekštelpās tiek veikts autoremonts. VVD informēja zemes īpašnieku par konstatētajām neatbilstībām. Tā kā uzņēmums nebija vērsies VVD ar iesniegumu nepieciešamās vides atļaujas saņemšanai, kā arī uzraudzības pārbaudes laikā vides inspektori konstatēja, ka objektā turpinās automašīnu izjaukšana/remonts un būvei pieguļošajā teritorijā atrodas šīs darbības rezultātā radušies atkritumi, pieņemts lēmums par darbības apturēšanu.

Kļaveniece stāstīja, ka īpašniekam uzdots, apturot savu piesārņojošo darbību, ievērot vides aizsardzības prasības, nodot atkritumus atbilstošam atkritumu apsaimniekotājam, neradot vides piesārņojuma vai piegružojuma draudus.

VVD aicina iedzīvotājus un citus komersantus neizmantot šo autoservisu pakalpojumu, kā arī ziņot VVD, zvanot uz diennakts tālruni 26 338 800, ja tiek novērots, ka šie autoservisi turpina sniegt pakalpojumus.

VVD ir brīdinājis zemes īpašniekus, ja autoservisu darbība netiks pārtraukta, VVD kā izpildiestāde sāks izpildi piespiedu kārtā. Par piespiedu izpildes līdzekli tiks izvēlēta piespiedu nauda, kuras apmērs ir no 50 līdz 10 000 eiro un kuras konkrētu apmēru noteiks VVD izpildrīkojumā par piespiedu naudu. Piespiedu naudu var uzlikt atkārtoti, katru reizi palielinot piespiedu naudas apmēru, līdz adresāts pārtrauc attiecīgo darbību.

VVD atgādina, ka pirms izveidot autoservisu, īpašniekam ir jāpārliecinās, ka konkrētajā teritorijā saskaņā ar pašvaldības teritorijas plānošanas dokumentiem šāda darbība ir atļauta, kā arī VVD jāsaņem nepieciešamā vides atļauja šādas piesārņojošas darbības veikšanai. 

Informācija par to, kā iegūt nepieciešamo piesārņojošas darbības atļauju autoservisam, kā arī kādas vides prasības jāievēro autoservisa īpašniekam un kāda uzskaite jāveic, pieejama vienkopus digitālā vietnē "mansautoserviss.lv".

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Vilseko" apgrozījums 2019.gadā bija 104 099 eiro, savukārt peļņa - 30 750 eiro. Finanšu rādītāji par pagājušo gadu vēl nav publiskoti. Uzņēmumam šā gada 8.martā bija 32 111 eiro Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parāds.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu