11 gadus vecs zēns Izraēlā atrod amuletu "no Bībeles laikiem"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cvi ar atzinības sertifikātu un vērtīgo atradumu.
Cvi ar atzinības sertifikātu un vērtīgo atradumu. Foto: Israel Antiquities Authority/Facebook

11 gadus vecais Cvi Bendeivids ir devies pārgājienā gar Besoras upi ar savu ģimeni. Pastaigas laikā zēns ir pamanījis savādas formas "akmeni", kas pēc kārtīgākas aplūkošanas ir izrādījusies no keramikas veidota sievietes figūra, vēsta portāls "Israel21c".

Eksperti lēš, ka Cvi ir atradis auglības amuletu, kurš ir 2500 gadus vecs. Izraēlas antīko vērtību dienests savos sociālajos tīklos ir paziņojis, ka šis atradums ir patiešām īpašs, jo "pašlaik ir zināms tikai par vēl vienu šāda veida vēstures artefaktu".

Figūriņa, kuras detaļas ir padzēsusi laika plūsma, ir aptuveni septiņus centimetrus gara un sešus centimetrus plata. Tā attēlo sievieti ar kailām krūtīm un izteiktu degunu, kura valkā šalli, kas apsedz viņas galvu un kaklu.

"Amulets, visticamāk, tika izgatavots sestajā vai piektajā gadsimtā pirms mūsu ēras, dzelzs laikmeta beigās vai persiešu periodā - vēlā "Pirmā tempļa" periodā "Pirmā tempļa" periods attiecas uz ķēniņa Zālamana templi, kas aprakstīts pat Bībelē - tas tika pabeigts ap 957. gadu p.m.ē. un iznīcināts ap 587. gadu p.m.ē.

Posted by Israel Antiquities Authority on Tuesday, 9 March 2021

Šādas keramikas figūriņas, kas attēlo sievietes ar kailām krūtīm, ir izmantotas dažādos Izraēlas vēstures periodos. "Šādi objekti bija izplatīti mājās un ikdienā - tie kalpoja kā amuleti, lai nodrošinātu aizsardzību, veiksmi un labklājību," paskaidrojis Orens Šmueli, Izraēlas antīko vērtību dienesta arheologs. 

Cvi Bendevids pēc figūriņas atrašanas to parādījis savai mammai, kura strādā par gidi un uzreiz sapratusi, ka atklājums varētu būt nozīmīgs. Zēns no valsts ir saņēmis pateicības sertifikātu par nozīmīga atklājuma veikšanu.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu