"Es šoreiz eju uz pilnu banku." Madars Fleminas par karjeras lielāko cīņu pret bijušo kolēģi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Madars Bertholds Fleminas
Madars Bertholds Fleminas Foto: Dolly Clew/ Cage Warriors

Latvijas jaukto cīņas mākslu (MMA) cīkstonis Madars Bertholds Fleminas jau šajā nedēļas nogalē prestižajā "Cage Warriors" organizācijā aizvadīs savas karjeras lielāko cīņu, čempiona titula turnīrā tiekoties ar Džeku Grantu. Pirms nozīmīgās cīņas portāls "Apollo" cīkstoni aicināja uz sarunu.

19. marta vēlā vakarā norisināsies "Cage Warriors 121" cīņu šovs, kura ietvaros notiks miniturnīra pirmā kārta, kuras uzvarētāji cīnīsies par "Cage Warriors" čempiona titulu 77 kilogramu divīzijā.

Vienā no turnīra pusfināla pāriem Madars Bertholds Fleminas tiksies ar britu zvaigzni Džeku Grantu. Savukārt turnīra otrā "zarā" spēkosies Aiens Gerijs un Rostems Akmans.

Pirms sākam par pašu cīņu, gribēju pajautāt - kā tad ir ar veselību? Cik atceros, pēc pagājušās cīņas bija plānā likties uz operāciju galda...

Man bija nozīmēta operācija 26. janvārī, bet es to atcēlu, jo nāca šī iespēja. Doma ir aprīlī to taisīt. Ja uzvarēšu šai cīņā, nē, nevis ja uzvarēšu, bet zinu, ka uzvarēšu, tad nāksies atkal atcelt, jo nākamā cīņa būs jūnijā.

Es ceru, ka mums tas kovids drusku šeit nomierināsies. Šo ir jāuzvar, un tad domāju braukt uz treniņnometni kaut kur ārā no Anglijas.

Saprotami. Tā būs karjeras lielākā cīņa. Šī jau arī, ja tā padomā.

Šī jau arī. Vismaz interese no cilvēkiem ir daudz lielāka. Tāpat arī Džeks ir pasaules reitingā diezgan augstā vietā, tiesa, vieglajā svarā. Viņš ir ļoti liels vieglā svara cīkstonis. Ļoti liels. Viņam 77 kilogramu divīzijā ir bijusi viena cīņa, ko viņš zaudēja.

Es saprotu, ka tas jums ir Grimsbijas derbijs?

Mēs it kā esam draugi. Viņš ir pasaules klases grepleris ar ļoti labu džiudžitsu. Viņam te maza sporta zāle ir Grimsbijā. Pirms tam gāju pie viņa trenēties.

Pirms sešiem gadiem vienu reizi esam sparingojuši, bet tas bija pirms sešiem gadiem, un tas neko nenozīmē. Tas bija, kad tikko biju amatieros sācis trenēties.

Kad es atbraucu uz Angliju, viņš jau bija profesionālis... 2012. gadā viņam bija profesionālā debija. Es toreiz tikai sāku trenēties boksu un kikboksu.

Man šī cīņa ir vienkārši super. Trešo gadu esmu profesionālis, un dabūju pretim tādu lielu "vārdu" šeit Anglijā, kuru visi zina.

Droši vien jau, ka tā nav sagadīšanās, ka jūs, divus Grimsbijas džekus, salika kopā.

Viņiem īsti nebija variantu. Man bija jācīnās ar čali no Islandes, bet viņš it kā dabūja traumu. Viņi piedāvāja vienam citam - Āronam Kalidam, kurš arī atteicās. Viņš gan man pats rakstīja, ka viņam nometne ir laba, bet treneris organizācijai ir pateicis, ka viņš vispār neesot trenējies. 

Tad viņi piedāvāja Džekam, kurš divreiz neizmantoja iespēju tikt pie vieglā svara titula. Un viņš piekrita.

Tajā dienā, kad to paziņoja, es biju apslimis. Biju aizbraucis uz Notingemu sparingot un, kad atbraucu mājās, nejutos labi. Sadzēros tējas un gāju gulēt. Man zvanīja treneris, kurš man kārto šīs cīņas, un teica: "Tev piedāvā Džeku Grantu." Es tāds, galīgi nekāds, drusku aizdomājos: "Nu, kā? Mēs tak esam no vienas pilsētas, vienā zālē trenējušies." Bet teicu, ka padomāšu.

No rīta pamodos, un pirmā doma, kas bija galvā: "Ja reiz man piedāvāja, tad Džeks jau ir piekritis." Es uzreiz zvanīju tam trenerim un teicu, ka kaušos.

Man, ja piedāvā cīņu, es piekrītu. Droši vien pārējie nobijās, apskatot Džeka statistiku, bet šī man ir liela iespēja tikt ar mazu cīņu pie tā, ko es vēlos. Nav variantu - ir jācīnās!

Runājot par pašu iespēju. Es neapšaubu tavu meistarību, bet pēdējās trīs cīņās tev tomēr ir divi zaudējumi un viena uzvara. Pavisam godīgi - šī gadījumā nav cīņa, kas ir nopelnīta ar popularitāti un tavas fanu bāzes dēļ?

Nedomāju. Paskatoties manu bilanci, tur tāpat ir 8-2. Viņiem likt par titulu cīnīties kādu, kuram bilance ir 9-6, tikai tāpēc, ka man tur viena nometne nesanāca un Figlaks dabūja uzvaru? Protams, ir arī nozīme fanu bāzei. Pirms šīs cīņas jau "Cage Warriors" rakstīja: "Latvia stand up!" (Latvija, piecelies). 

Varbūt viņi spēlē uz faniem. Bet tikpat labi viņi varēja ielikt kādu poli ar līdzīgu bilanci. Bet nav tur neviena poļa. Un Polijā MMA ir daudz populārāks nekā pie mums.

Es nekad cīņām neatsaku. Domāju, ka arī tas man spēlē par labu. Man to Figlaku piedāvāja deviņas dienas pirms cīņas. Es mierīgi varēju atteikt, jo tas bija pavisam cita stila cīkstonis. Es domāju, ka tas nepaliek nepamanīts. Citreiz tu palīdzi viņiem, bet, lūk, šoreiz viņi palīdz man.

Es uz to neskatos no tāda viedokļa - kurš, ko, kāpēc? Es redzu, ka UFC tev atliek ierakstīt vienu tvītu un pēc pāris mēnešiem tu cīnies par titulu. Līdz ar to var būt visādi varianti. Un man tā bilance tāpat ir viena no labākajām "Cage Warriors" 77 kilogramu divīzijā.

Tur tās bilances mums šajā turnīrā ir dažādas. Džekam ir 17-6. Tad ir čalis, kurš jau pabijis UFC un cīnīsies ar Aienu Geriju, kuram ir 5-0. 

Kas otrā turnīra "zarā" notiek? Uzvārdi ir zināmi, bet kas vairāk?

Ideja jau ir izbīdīt to Geriju, kura menedžeris ir arī "Cage Warriors" prezidents. Tāpēc es domāju, ka tas turnīrs ir pakārtots viņam. Bet viņi arī saprot, ka nav jēgas uztaisīt vieglu turnīru, kurā tu uzvari un tad tiec UFC, kur neko nevari izdarīt. 

Tas Gerijs jau ir labs, viņam izteiksmīgas cīņas ir. Pretinieks viņam ir viens no perspektīvākajiem Zviedrijas džekiem, kurš bija UFC, bet divas cīņas zaudēja, un viņu nometa nost.

Esi ar vadību runājis, ka gadījumā, ja uzvari titulu, tad vari tēmēt uz UFC?

Man līgumā šī ir pēdējā cīņa. Uzvaras gadījumā jācīnās jūnijā. Ja izcīnu jostu, tad tā ir trīs reizes jāaizstāv. Tas ir atkarīgs no UFC, ja viņi izdomā ar mani kontaktēties, tad "Cage Warriors" šķēršļus priekšā neliks.

Tu tomēr esi ģimenes cilvēks. Ja būtu piedāvājums braukt uz UFC vai arī citur, tas neko neietekmētu?

Nē. Ja paskatās uz tiem cīkstoņiem, kas ir turnīrā, viņi visi ir pilna laika sportisti. Es esmu pilna laika darbinieks un sportists.

Un pilna laika tēvs...

Arī. Tas jau ir tas, ko dzīve dod. Tā tāda drusku lielāka motivācija ir. Protams, fakts, ka man pēc darba ir jāiet un jātrenējas, kaut ko ietekmē. Tāpēc es arī domāju, ja šai cīņā uzvarēšu, paņemšu darbā pauzi.

Tas jautājums par ģimeni bija drīzāk domāts tā, ka "Cage Warriors" viss notiek pa Angliju, bet citās organizācijās būtu lielāka skraidīšana, tā sakot. Nebūtu no ģimenes nekādas pretenzijas?

Ar to viņi rēķinās. Vai arī nerēķinās un vajadzēs rēķināties. Sieva mani apprecēja, kad es jau trenējos boksā un kikboksā. Ja bija kaut kas pret, tad vajadzēja teikt pie altāra.

Pēdējais jautājums par cīņu - pretim ir grepleris, zinot to, pie kā tu strādā?

Protams, es gatavojos nepavadīt daudz laika ar viņu parterī. Bet viņam tas stils ir tāds... It kā grepleris, bet viņam patīk cīnīties stājā. Viņam ir jauna nometne. Ja treneri ir gudri, tad, protams, viņa mērķis būs mani dabūt zemē un uzveikt ar sāpju paņēmienu.

Bet, zinot viņa domu gājienu, gan jau viņš gribēs mani nokautēt. Jo visi jau pēc tam teiks, ka mēs tāpat zinājām, ka tu viņu vari uzvarēt ar sāpju paņēmienu. Bet nokauts jau būtu kas cits. 

Mums vienam otra stils var būt neparocīgs. Tāpēc redzēsim, kas notiks. Būs interesanti redzēt, kuram cīņas plāns nostrādās labāk. 

Uz viņu gan ir daudz lielāks spiediens. Viņš šeit Grimsbijā ir vietējā zvaigzne. Es, kad atbraucu uz Grimsbiju, par viņu jau visi runāja. Zaudēt kaut kādam ārzemniekam, kurš tikai trīs gadus ir profesionālis... Domāju, ka viņam tas galvā ir katru dienu. Es eju šoreiz uz pilnu "banku".

Viņam arī tas stils ir tāds spilgts, viņš nemēģina tā vienkārši dabūt tevi zemē, bet mēģina to izdarīt efektīgi.

Pilsētā tad tu esi pastarīša lomā? Ko pilsētā runā?

Pilsētā runā, ka tā man būs viegla cīņa. Citi saka pretējo. Te ir puse uz pusi. Es jau mēģinu komentārus nelasīt, lai kaut kas "nesalien" galvā.

Runājot par līšanu galvā, kāds ir mēģinājis pret tevi tā saucamo "trash talk" lietot?

Bija Metjū Boners, pirms manas "Cage Warriors" debijas. Tad viņš intervijās diezgan daudz runāja, sakot, ka es neesmu viņa līmenī un tamlīdzīgi. Man pašam nepatīk runāt. Es varu iedomāties, kā viņš jutās zaudējot, pēc tam, kad bija apgalvojis, ka es neesmu viņa līmenī.

Arī Džekam patīk parunāt. Viņš vienmēr raksta, ka otram nonesīs galvu no pleciem un tamlīdzīgi. Pirms šīs cīņas nav neviena slikta vārda. Viņš tikai saka, ka ir gatavs. Mums ir tāds savstarpējs respekts. Mēs neviens nezinām, kā tā cīņa beigsies.

Var jau arī nedaudz parunāt "trash talk". Ja abi ir gudri un saprot, ka tas ir, lai drusku vairāk popularizētu cīņu, tad jau var.  Galvenais, lai neaiziet ārpus robežām. Es gan vienmēr esmu teicis, ka varu atbildēt, kad par mani sāk runāt, bet pats nebūšu tas, kurš sāk [runāt].

Man ir cieņa pret visiem pretiniekiem, jo zinu, ar kādiem "dēmoniem" cīnos, un esmu pārliecināts, ka to pašu arī dara viņi.

Tad atliek novēlēt uzvarēt gan cīņā ar "dēmoniem", gan arī Džeku Grantu.

Paldies!

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu