"Tukšai muldēšanai jābeidzas." Kariņš aizsvilstas valdības sarunās ar partneriem (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Ieva Leiniša/LETA

"Tukšai muldēšanai jābeidzas," skarbu vēstījumu piektdien, 19. martā, Covid-19 stratēģiskās vadības sanāksmē, kurā pārstāvēti arī sociālie partneri, pauda premjers Krišjānis Kariņš (JV), vēsta "TV3 Ziņas".

Valdības sociālajiem un sadarbības partneriem šādas puslīdz regulāras kopāsanākšanas ar Ministru kabinetu nebija nemaz tik viegli izcīnīt. Tas prasīju lielu spiedienu, bet beigās notika. Tagad jau aizvadītas vairākas šādas sanāksmes, taču sausais atlikums grūti saskatāms.

Piemēram, 19. martā Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sanāksmei konkrēta darba kārtība – aktuālā informācija par pandēmijas izplatību, grozījumi apgrozāmo līdzekļu grantu programmā komersantiem un apspriede par Latvijas Atjaunošanas un noturības mehānisma plānu.

Laiks ierobežots, pusotra stunda, taču pēc veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) ziņojuma par vīrusa izplatību sākās tāds kā brīvais mikrofons, kur katrs pauda, kas nu tajā brīdī uz sirds. Lielu daļa laika aizņēma diskusijas par ventilācijas sistēmu, vēdināšana un ogļskābās gāzes (CO2) mērīšanas iekārtu nozīmi šajā laikā.

"Tas kaut kā nav dienaskārtībā. Es esmu sliktā pozīcijā tajā ziņā, ka mēs viņus arī ražojam. Katru reizi, kad es paveru muti, man kāds pamanās teikt, ka nodarbojas ar netīru savu produktu mārketingu, bet problēma ir īsta. Visā pasaulē to atzīst, mēs spītīgi neatzīstam," pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes loceklis Normunds Bergs.

Sanākušie piekrita, ka tā tiešām ir problēma. Premjers lūdza šo apspriest operatīvās vadības grupā (OVG), kas gatavo konkrētus priekšlikumus valdībai. Finanšu ministrija informēja, ka septiņus miljonus eiro paredzēts ieguldīt skolu ventilācijas sistēmās. Šī summa gan ir vairākas reizes mazāka nekā kopumā vajadzīga, bet tas būtu sākums.

"Kāds ieraksta, ka 5000 ir kaut kāda norma. Man ir mērītājs Ministru kabinetā, ja man tuvojas 600, es jūtos noguris. (…) Es nezinu, kā var funkcionēt. Es iedomājos, ja ir pāri 1000, bērni visi tajā klases telpā kā siļķes galvas nokāruši. Kaut kur ir jābeidz tas trulums, kas sistēmā ir ieēdies," sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Tāpat pārrunātas iespējamas izmaiņas testēšanas kārtībā, veikalu atvēršanā, arī kārtējo reizi spriests par krīzes vadību kopumā, kas iecerētajai darba kārtībai, tā arī paliekot neizskatītai, pamatīgi sadusmoja Ministru prezidentu.

"Kas ir tā grupa un kādā veidā mums labāk pieņemt lēmumus… Mēs šodien norunājām pusstundu par ventilācijas sistēmām, un tagad mums nav laika runāt par stratēģiskiem lēmumiem. Es būtu priecīgs, ja būtu vēl kāds alternatīvs piedāvājums, kā mēs varētu strādāt," teica tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP)

"Es aicinu ministrus beigt runāt par to, ka vajag citādi strādāt, un vienreiz sākt strādāt citādi. Man pašam tas mērs ir pilnīgi līdz brošai," strikts bija Kariņš.

Viņš rezumēja: "Sapulci šodien noslēgušu, nebiju domājis to darīt šādā garā, bet es vairs neuzklausīšu šo tukšo muldēšanu. Lūdzu, konkrēti rakstveidā iesniedziet OVG un šeit tikai tad, ja  jūs stūrgalvīgi neņem pretī," teica valdības vadītājs.

Nākamā valdības un sociālo partneru apspriede šajā formātā pagaidām nav nozīmēta.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu