Vai veikalos pārdod indīgus augus? Māti izbrīna meitas ādas reakcija pēc lapas noplēšanas populāram telpaugam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma "Bez tabu"

Kāda mamma pārsteigta par veikalā pieredzēto situāciju. Viņas meita nejauši norāvusi dīfenbahijas lapu. Drīz pēc tam meitas roka apsārtusi un radījusi nepatīkamas sajūtas. Mamma sākusi internetā noskaidrot, kas rakstīts par šo istabas augu un atklājusi, ka dīfenbahija ir indīga, ziņo TV3 raidījums "Bez tabu".

"Izrādās, – dīfenbahijas auga sula ir indīga. Augs nav reti sastopams veikalos. Lūdzu, lūdzu informējiet arī citus vecākus. Pēc izlasītās informācijas secināju, ja šis augs nonāk barības vadā, tā iedarbība pielīdzināma baterijas norīšanai un rada apdegumus. Vai tirdzniecības vietās uz augu etiķetēm nebūtu jānorāda, ka augs/i ir indīgs/i? P.S. Mums viss kārtībā, tikām cauri vien ar izbīli," raksta Inese. 

Raidījumam, apsekojot vairākas tirdzniecības vietas, tika konstatēts, ka dīfenbahijas ir izpirktas. Pārdevējas norāda, ka jauns pievedums būs vien pēc mēneša. Lai arī divos no trim veikaliem indīgais istabas augs ir izpirkts, trešajā tirdzniecības vietā dažas dīfenbahijas vēl pieejamas. Jāpiebilst, ka uz auga podiņa norādīta vien cena, taču nav informācija, ka tas varētu būt indīgs.

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza subtropu un tropu laboratorijas vadītāja Ingūna Gudrupa stāsta, ka dīfenbahija ir izturīgs tropu augs, kuram patīk dienas gaisma un pietiek vien ar mērenu aplaistīšanu –  apgriešanu un citus darbus noteikti ieteicams veikt tikai ar cimdiem.

"Ja āda ir ļoti jutīga, pieskaroties dīfenbahijas sulai, āda sāk niezēt un rodas apsārtums, bet gļotādas ir vēl jutīgākas – ja lapa nokļūst mutē, reakcija ir diezgan traka. Derētu, ja veikalos būtu vismaz viena norāde, ka šie ir augi, kas nav paredzēti pārtikai," skaidro Gudrupa.

Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas dermatoloģe Gerda Pētersone norāda, ka pēc saskares ar augiem un arī augļiem var novērot kontaktdermatītu, kas var radīt kairinājumu un būt alerģiski. Ja pēc kontakta ar augu uz ādas parādījies apsārtums, rokas pēc iespējas ātrāk jānoskalo ar vēsu ūdeni, pēc tam jāsasmērē ar kādu dziedējošu krēmu.

Vairāk skaties "Bez tabu" sižetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu