Vairākos sociālās aprūpes centros Covid-19 testi snieguši pretrunīgus rezultātus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 tests.
Covid-19 tests. Foto: AP Photo/Lee Jin-man/SCANPIX

Vairākos sociālās aprūpes centros (SAC), veicot polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) Covid-19 testus un antivielu eksprestestus, saņemti pretrunīgi rezultāti, valdības sēdē paziņoja labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL; KPV LV).

Viņa skaidroja, ka saņemta informācija no vismaz trīs SAC par kļūdainiem testu rezultātiem. SAC "Ērgļi" 15.martā 46 klientiem tika veikti PĶR testi, no kuriem desmit rezultāts bija pozitīvs. Pēc tam tika veikti eksprestesti, kas neatklāja nevienu pozitīvu gadījumu, turklāt šādu rezultātu sniedza arī nākamajā dienā veiktie PĶR testi.

Arī pašvaldības SAC "Lode" 18.martā tika nodoti 86 PĶR testi, no kuriem piecos gadījumos atklāts Covid-19, tomēr vēlāk veiktie eksprestesti uzrādīja, ka neviens nebija Covid-19 pozitīvs, turklāt līdzīgs rezultāts atkal uzrādīts PĶR testos. Līdzīga situācija novērota arī SAC "Tērvete", kur sākotnēji atklāti 11 Covid-19 pozitīvi gadījumi, bet vēlāk veiktie testi neuzrādīja pozitīvus rezultātus.

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs sēdē sacīja, ka ir saņemta informācija par šīm pretrunām. "Protams, gribas uzskatīt, ka pozitīvs ir kļūdains, bet te nevar izlemt, ka pirmais ir kļūdains un otrais nav," piebilda epidemiologs. Tāpat viņš vērsa uzmanību, ka laboratorija, kas veica testus, atzinumu nav sniegusi, un attiecīgā informācija ir nodota Nacionālās references laboratorijai - vienīgajai iestādei, kas galēji var noteikt, kurš no veiktajiem testiem bijis kļūdains.

Latvijas Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators Sergejs Ņikišins sēdē pavēstīja, ka references laboratorija ir tikko saņēmusi informāciju, un patlaban tiek vērtēts, vai pretrunas ir saistītas ar paraugiem, vai iespējamu paraugu kontamināciju, kas, pēc eksperta sacītā, ir iespējams, jo laboratorijas ik dienā testē lielu skaitu paraugu.

Tomēr Ņikišins iezīmēja divas problēmas šajā situācijā, proti, gadījumos, kad tiek testēts ar antigēnu eksprestestu, pārtestēšana nav iespējama, jo paraugu vairs nevar izmantot. Tāpat siekalu testu gadījumā, kuri tiek izmantoti skrīningos, nav iespējams pārtestēt, jo siekalām ir īss uzglabāšanas laiks un pēc 24 stundām tos nav iespējams pārtestēt.

"Šeit mēs veicam izmeklēšanu un sniegsim rezultātus un savu atzinumu par šo situāciju, jo tā tiešām ir nopietna. Viena lieta, kad viens paraugs pozitīvs un tad testējas citā laboratorijā, un tur ir negatīvs - tas ir iespējams, ja cilvēks atrodas vēlīnas slimības stadijā, (..) to var sagaidīt, bet tam nevajadzētu būt tik lielos kvantumos," sacīja Ņikišins.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) jautāja epidemiologam, kā notiktu datu uzskaite kļūdu gadījumos, un Perevoščikovs skaidroja, ka šis ir pirmais gadījums, kad tik daudzos gadījumos parādījušās pretrunas. Tomēr laboratorija neatsauca savu rezultātu, tāpēc patlaban nav iespējams secināt, vai šie gadījumi bija viltus pozitīvi vai viltus negatīvi.

"No epidemioloģijas viedokļa, svarīgi ir nepaļauties uz labāko variantu, tāpēc SAC tika veikti pret-epidēmijas pasākumi," stāstīja Perevoščikovs, norādot, ka testi, kuri uzrādīja pozitīvu, līdz to atsaukšanai, nevar neietekmēt statisku.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) šajā sakarā norādīja, ka klātienes mācību rīkošanai jāpārskata kritērijs par SAC esamību reģionā. Proti, ja saslimstība ir konstatēta SAC, tad tam nevajadzētu ietekmēt klātienes mācību rīkošanu sākumskolas klasēm epidemioloģiski drošajās pašvaldībās.

Jau ziņots, ka PĶR testi, it īpaši, ja tie veikti pēc iztriepes parauga, ir ar augstāku precizitāti nekā eksprestesti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu