Latvijas Veselības un fitnesa asociācijas biedru zaudējumi gada sākumā sasnieguši teju pusmiljonu eiro mēnesī (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Qilin's prance Filmmaker/shutterstock.com

Latvijas Veselības un fitnesa asociācijas biedru apgrozījums šī gada sākumā ir samazinājies par 90% un zaudējumi sasniedz gandrīz pusmiljonu eiro mēnesī, aģentūrai LETA pavēstīja asociācijā.

Tajā norādīja, ka jau pērn visa gada griezumā asociācijas biedru zaudējumi sasniedza 554 500 eiro, bet pašreiz zaudējumu apmērs ir pieaudzis līdz nepilnam pusmiljonam eiro mēnesī. Piemēram, janvārī asociācijas biedru zaudējumi sasniedza 412 500 eiro, bet valsts atbalsts ir bijis trīs reizes mazāks par zaudējumiem - 140 400 eiro, turklāt no tiem 100 000 eiro, pēc asociācijā vēstītā, veido grants vienam uzņēmumam. Šā gada janvārī sporta klubu ienākumi veidoja 14 600 eiro, bet uzturēšanas izmaksas - 427 200 eiro.

"Sliktāk vairāk nav kur. Runājot veselības ministra [Daniela Pavļuta (AP)] žargonā, sporta nozares luksoforā jau no gada sākuma ir ieslēgusies sarkanā lampiņa.

Tas nozīmē, ka ir jāsāk apsvērt, vai nav vieglāk slēgt sporta centrus un sporta klubus, nevis mēģināt izdzīvot laikā, kad redzams, ka valdībai nav cita plāna, kā tikai sagaidīt pandēmijas beigas pasaulē. Varbūt valdība to var atļauties, bet mēs kā nozare to nevaram, jo valsts atbalsts ir nepietiekams," situāciju raksturoja asociācijas vadītājs un valdes loceklis Gints Kuzņecovs.

Viņš uzsvēra, ka valdībai ir steidzami jāpieņem lēmums sekot citu valstu pieredzei un ļaut sportam pastāvēt.

"Pasaules piemēri ir pierādījuši, ka arī pandēmijas apstākļos var nodrošināt gudru un vienlaikus drošu sportošanu gan iekštelpās, gan ārā," teica Kuzņecovs.

Asociācija ir izpētījusi citu valstu pieredzi un secinājusi, ka citviet Eiropā atbalsta apjoms ir daudzreiz plašāks. Latvijā tas uzņēmumiem aprobežojas ar grantu apgrozāmiem līdzekļiem 60% apmērā no veiktajām sociālajām iemaksām un nodokļu maksas atlikšanu uz trīs gadiem.

Cita starpā asociācija ir izstrādājusi pašregulācijas protokolus, kas paredz dažādu ierobežojumu ieviešanu atkarībā no saslimstības rādītājiem valstī. Piemēram, nodrošināt individuālu treniņu procesu bez tieša kontakta ar citiem, kā arī grupu nodarbību apmeklētāju skaita samazināšana, aprēķinot noteiktu kvadrātmetru skaitu uz vienu personu.

"Šis asociācijas piedāvātais risinājums nav peļņas gūšanas jautājums, bet pagaidu risinājums, lai uzturētu nozari pie dzīvības un sniegtu neatsveramu atbalstu sabiedrībai fiziskā un psiholoģiskā ziņā," pārliecināta asociācija.

Tajā arī apgalvoja, ka potenciālais risks sporta un fitnesa iestādēs inficēties ar Covid-19 ir ļoti zems, salīdzinot ar fizisko aktivitāšu trūkumu negatīvo ietekmi uz veselību un sagaidāmajām sekām tuvējā nākotnē.

Asociācijā uzsvēra, ka sporta nozare ir bijusi ļoti apzinīga epidemioloģisko pasākumu ievērošanā un pacietīga valdības lēmumu izpildītāja, bet sporta klubi ilgāk vairs nevar izturēt pilnīgu darbības pārtraukšanu. "Citas valstis nozares darbības pārtraukšanu izvēlas tikai kā īslaicīgu risinājumu ātra mērķa sasniegšanai. Ja rezultāts netiek sasniegts, tad ir jāmeklē ilgtspējīgāki risinājumi, lai nozare varētu eksistēt un vienlaikus ievērot augstus epidemioloģiskos drošības pasākumus," pauda asociācijas pārstāvji.

Jau vēstīts, ka sporta klubu darbība iekštelpās nav atļauta kopš pagājušā gada decembra.

Latvijas Veselības un fitnesa asociācija, kurā ir apvienojušies lielākie sporta klubi Latvijā, atzīst, ka nozares apgrozījums 2020.gadā ir samazinājies par 40%, salīdzinot ar gadu iepriekš. 2019.gadā asociācijas biedru apgrozījums bija 25 miljoni eiro, bet nomaksātie nodokļi budžetā - vairāk nekā 5,3 miljonus eiro. Nozarē nodarbināti vairāk nekā 1500 darbinieku - sporta, fitnesa treneri un administratīvais personāls.

Asociācija pārstāv aptuveni 60% no fitnesa klubiem Tajā ir apvienojušies tādi nozares dalībnieki kā "Lemon Gym", "MyFitness", "People Fitness", "DCH Studija", "Squad Hour", "FitSpot Gym", "F1 Sporta klubs", "Panatta", "Only Private Gym", "Global Fitness", "Sporta centrs Jugla", "Siguldas Sporta centrs", "Banana Fitness", "Gym!", "Mūsu Fitness", "Gfitness", "Solution Gym", "Pilates Room", "Crossfit Rīdzene".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu