Tihanouska: Mēs atkal pieredzēsim Baltkrievijā plašas demonstrācijas (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijā noteikti var gaidīt jaunas plašas demonstrācijas, lai gan režīma represiju dēļ pēdējā laikā protestu forma mainījusies, ceturtdien žurnālistiem Lietuvas galvaspilsētā sacījusi opozīcijas līdere Svjatlana Tihanouska.

"Represiju dēļ cilvēki mainījuši protestu veidus, bet mēs noteikti pieredzēsim Baltkrievijā plašas demonstrācijas, kādas redzējām pagājušā gada augustā un septembrī, jo cilvēki grib jaunas vēlēšanas, jaunu valsti. Tas ir sarežģīti, bet cilvēki nepadosies" viņa norādījusi.

Tihanouska kopā ar Lietuvas ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi piedalījās ceremonijā Viļņas Rasu kapsētā, kur Baltkrievijas Brīvības dienā tika pieminēti 1863.-1864.gada sacelšanās pret cariskās Krievijas virskundzību dalībnieki un viens no tās vadītājiem Konstantīns Kaļinovskis.

Ziedi šai dienā tika nolikti arī pie kapa, kur atdusas Baltkrievijas politiķis, viens no 1918.gada martā proklamētās un tikai īsu laiku pastāvējušās Baltkrievijas Tautas Republikas premjerministriem, par Baltkrievijas tēvu dēvētais Antons Luckevičs un viņa brālis Ivans.

Aleksandra Lukašenko režīms neļauj 25.martā svinēt Brīvības dienu, pieminot Baltkrievijas Tautas Republikas neatkarības pasludināšanu. Neatkarības dienu Baltkrievijā svin 3.jūlijā, jo šai dienā 1944.gadā Minsku atstāja nacistiskās Vācijas karaspēks un pilsētā ienāca padomju karaspēks.

Kā uzsvērusi Tihanouska, 25.marts baltkrieviem ir ļoti svarīga diena, īpaši šogad.

"Šis gads  un šī diena mums ir īpaši svarīgi, jo šobrīd mēs esam sarežģītā ceļā, cīnoties par demokrātiju, par jaunu Baltkrieviju," norādījusi opozīcijas līdere.

"Šai brīdī, kad mēs te stāvam, Baltkrievijas pilsētu ielās tiek aizturēti neskaitāmi cilvēki, taču ļaudis nepadosies. Vakar Minskā varēja redzēt daudzus jo daudzus salūtus sarkanās un baltās krāsās. Režīms nesaprot, ka cilvēki ir gatavi cīnīties par savu neatkarību," viņa piebildusi.

Tihanouska atzinīgi novērtējusi Lietuvas un pārējo Baltijas valstu lēmumu noteikt ieceļošanas aizliegumu vēl 118 Baltkrievijas pilsoņiem, kuri piedalījušies mierīgo protestu vardarbīgā apspiešanā pēc Eiropas Savienības neatzītajām 2020.gada 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām.

Kopumā Baltijas valstis savos nacionālajos sankciju sarakstos iekļāvušas jau vairāk nekā 270 Baltkrievijas valdības un spēka struktūru pārstāvjus.

"Tas ir ļoti spēcīgs vēstījums režīmam, ka Lietuva ir ar mums un būs ar mums līdz pat uzvarai," atzinusi opozīcijas līdere.

Kā izteicies Lietuvas ārlietu ministrs, domājams, ka Eiropas Savienības ceturtā sankciju pakete netiks paplašināta tādā apjomā, kā to izdarījušas Baltijas valstis.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu