Francija "Sputnik V" kritizē kā propagandas instrumentu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SAID KHATIB/AFP

Francija piektdien kritizēja Krieviju, ka tā lielā mērā izmanto savu Covid-19 vakcīnu "Sputnik V" kā instrumentu, lai izplatītu Maskavas ietekmi un vēstījumu, nevis lai cīnītos ar globālo veselības krīzi.

"Attiecībā uz to, kā [šis process] tiek vadīts, tā ["Sputnik V"] lielākā mērā ir propagandas un agresīvas diplomātijas līdzeklis, nevis solidaritātes un veselības palīdzības līdzeklis," radio "France Info" sacīja Francijas Ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns.

Krievija un Ķīna izmanto savas vakcīnas, lai gūtu ietekmi ārzemēs "vēl pirms savu iedzīvotāju vakcinācijas", sacīja ministrs.

Krievija "ar lielu mediju uzmanību" paziņojusi, ka tā piegādās Tunisijai 30 000 vakcīnas devu.

Tomēr ANO atbalstītās programmas "Covax" ietvaros Tunisijai jau piegādāti 100 000 devu, bet līdz maijam tiks piegādāti vēl 400 000, norādīja ministrs.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) šomēnes uzsāka "Sputnik V" paātrinātas vērtēšanas procedūru, sperot svarīgu soli, lai Eiropas Savienībā (ES) eventuāli tiktu apstiprināta pirmā vakcīna, kas nav ražota rietumvalstīs.

Ungārija jau ir apstiprinājusi "Sputnik V" un sākusi vakcīnas izmantošanu. Čehija un Slovākija arī pasūtījušas "Sputnik V" devas un norāda, ka uz ES apstiprinājumu negaidīs.

Francijas pilsētas Nicas mērs un labēji centriskās Republikāņu partijas politiķis Kristiāns Estrozi šomēnes aicināja valsts veselības jomas varasiestādes dot viņam atļauju ievest Krievijas vakcīnu "Sputnik V", norādot, ka reģionālās varas pārstāvji jau iepriekš labi tikuši galā ar krīzēm.

Šveices un Itālijas farmācijas uzņēmums šomēnes pavēstīja, ka jūlijā tiks sākta "Sputnik V" ražošana rūpnīcā Itālijā.

Savukārt Krievijas farmācijas uzņēmums "R-Pharm" šonedēļ apliecināja, ka preparāta ražošana vasarā varētu tikt sākta arī Vācijā.

"Sputnik V" izstrādājis Krievijas Gamalejas nacionālais epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrs Maskavā.

Sākotnēji šī vakcīna ārvalstīs tika uztverta ar skepsi, jo Krievija to apstiprināja, pirms bija pabeigti plaši klīniskie pētījumi.

Taču medicīnas žurnālā "The Lancet" februārī publicēts pētījums liecina, ka Krievijā izstrādātās vakcīnas efektivitāte ir 91,6%.

"Sputnik V" apstiprināta vairāk nekā 50 valstīs un to izplata Krievijas Tiešo investīciju fonds.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu