Ar apgaismojuma izslēgšanu Latvijā un pasaulē atzīmēs "Zemes stundu"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šodien no plkst. 20.30 līdz 21.30 Latvijā un pasaulē atzīmēs "Zemes stundu", izslēdzot apgaismojumu, aģentūru LETA informēja Pasaules dabas fonda (PDF) pārstāve Laura Treimane.

PDF iedzīvotājus aicina šodien plkst.20.30 atzīmēt "Zemes stundu", simboliski samazinot apgaismojumu mājsaimniecībās un pieslēdzoties īpaši šim vakaram organizētam etnomūzikas grupas "Tautumeitas" koncertam tiešsaistē.

Šogad "Zemes stundā" miljoniem cilvēku visā pasaulē solidarizējas digitāli, organizējot vai piedaloties dažādos virtuālos pasākumos ar saukli "Iestājies par dabu!". Zemes stundas galvenā tēma ir dabas daudzveidības izzušana, skaidroja Treimane.

Latvijā "Zemes stundā" kopības sajūtu varēs smelties latviešu etnomūzikas grupas "Tautumeitas" koncertā, ko ievadīs TV žurnāliste un PDF vēstniece Kristīne Garklāva. Koncerta tiešraide būs skatāma "Zemes stunda 2021" pasākuma lapā, PDF un "Tvnet" "Facebook" kontos, kā arī "Tvnet.lv", "Apollo.lv", "Spoki.lv", "Sejas.lv", "Egoiste.lv" un "Receptes.lv".

Zemes stundā simboliski gaismu izslēgs Eifeļa tornis, tornis "Tokijas debesu koks", Brandenburgas vārti, Kolizejs Romā, debesskrāpis Taipei 101, Viktorijas osta Honkongā, Sv. Pētera bazilika Vatikāna pilsētā, Sidnejas operas nams un daudzi citi.

Pasaulē lielākajai vides kustībai pievienosies vairāk nekā 50 pašvaldības Latvijā, atbalstot akciju informatīvi un izslēdzot vai samazinot ēku fasāžu un āra apgaismojumu. Daudzviet Latvijā tiks organizēti Zemes stundai veltīti dažādi izglītojoši pasākumi. Centrālais objekts Latvijā, kas uz stundu iegrims tumsā, šogad ir Latvijas Nacionālais teātris.

Zemes stundā apgaismojumu samazinās vai izslēgs  Vanšu tiltam un Brīvības piemineklim, Melngalvju namam un kinoteātrim "Splendid Palace", SIA "Rīgas 2. slimnīca" autostāvvietā, Rīgas Dzemdību nama ārējo apgaismojumu, Latvijas Univesitātes Akadēmiskā centra apgaismojumu, Rīgas, Jelgavas un Daugavpils dzelzceļa tiltiem, Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā.

Jelgavas pilsētā gaismu izslēgs pie Jelgavas pils, Pasta salas, tiltiem, muzejiem, baznīcām un katedrālēm, kā arī uz pusi tiks samazināta LED gaismekļu gaismas plūsma.

Preiļos tiks atslēgts ārējais apgaismojums Preiļu Romas katoļu baznīcai, Kuldīgā senajam velvju ķieģeļu tiltam pār Ventu un Kuldīgas novada muzeja ēkas fasādei.

Līvānos apgaismojumu izslēgs novada domes ēkai, Līvānu stikla un amatniecības centram, Līvānu Uzņēmējdarbības atbalsta centram un Līvānu novada Centrālajai bibliotēkai.

Apgaismojums tiks izslēgs vai samazināts Bauskas, Ludzas, Līvānu, Ventspils, Jēkabpils, Ķeguma pilsētās un Aglonas, Mazsalacas, Rundāles, Strenču, Olaines, Pārgaujas, Kocēnu, Durbes, Raunas novados, Kārsavas novada Kārsavas, Malnavas, Mežvidu, Mērdzenes, Pudinavas, Goliševas ciemos.

Apgaismojumu izslēgs vairākās izglītības iestādēs Daugavpilī un citviet Latvijā.

Tāpat "Zemes stundas" akcijā piedalīsies arī Saeima, izslēdzot fasādes apgaismojumu Saeimas namam Jēkaba ielā 11, kā arī komisiju un frakciju ēkām Jēkaba ielā 6/8, Jēkaba ielā 10/12, Jēkaba ielā 16 un Torņa ielā 3/5, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu