Baltkrievijā pret Tihanousku par "terorakta gatavošanu" ierosināta krimināllieta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievu opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska.
Baltkrievu opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/via REUTERS

Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu pret opozīcijas līderi Svetlanu Tihanousku un iniciatīvas BYPOL dalībniekiem par terorakta gatavošanu, pirmdien vēsta oficiālā ziņu aģentūra BelTA, atsaucoties uz ģenerālprokuroru Andreju Švedu.

"Minētās personas pirms dažām dienām mēģināja sarīkot sprādzienus un dedzināšanas galvaspilsētas un citu pilsētu teritorijā," paziņoja Šveds.

Atbilstoši viņa teiktajam, par terorakta organizatoriem un dalībniekiem liecības sniedzis "pilsonis Maleičuks, kas aizturēts ar visiem pierādījumiem ".

26.martā Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas preses dienests savā kanālā lietotnē "Telegram" pavēstīja par diviem novērstiem teroraktiem - Minskā un Minskas apgabala Borisovas rajona armijas pilsētiņā Pečos.

Kā norādīja ministrija, 35 gadus vecs Pinskas rajona iedzīvotājs izgatavojis divus spridzekļus.

Vienu no tiem viņš Minskā ievietojis atkritumu tvertnē līdzās kādam bērnu laukumam, bet otru vedis ar auto uz Borisovas rajonu, kur aizturēts "nozieguma pastrādāšanas brīdī", teikts paziņojumā.

Aizturētais vīrietis "iepriekš vairākkārt saukts pie kriminālatbildības, ir aktīvs protesta kustības dalībnieks un kopš pagājušā gada vasaras regulāri apmeklējis "svētdienas gājienus"", norāda ministrijas preses dienests.

Aizturētais uzturējis sakarus ar iniciatīvu BYPOL un no tās pārstāvja pirms 25.marta Brīvības dienas saņēmis "norādes sarīkot sprādzienu iekšlietu daļas vai armijas formējuma teritorijā", teikts paziņojumā medijiem.

Baltkrievijā pēc 9.augusta prezidenta vēlēšanām aizsākās plaša protesta kustība pret prezidenta vēlēšanu falsifikāciju un autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko.

Iknedēļas protesti turpinājās vairākus mēnešus un dažkārt pulcēja pat 100 000 cilvēku, raisot cerības, ka Lukašenko vara valstī sāk zust.

Varasiestādes aizturēja tūkstošiem protestu dalībnieku, no kuriem daudzi liecināja, ka apcietinājumā spīdzināti. Protestu vēriens sāka mazināties.

Vairāki protestētāji zaudēja dzīvību, vairāk nekā 400 protestu dalībnieku piespriesti bargi cietumsodi.

Opozīcija šomēnes mudināja atbalstītājus atsākt protesta akcijas pilsētu ielās 25.martā, kad tiek atzīmēta Baltkrievijas neatkarības pasludināšana 1918.gadā, un sestdien 27.martā.

Kā liecina Baltkrievijas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Vjasna" dati, protesta akcijās 25.martā aizturēti 45 cilvēki, bet 27.martā - 245 cilvēki. 

Opozīcija pieprasa Lukašenko atstādināšanu no varas valstī, politieslodzīto atbrīvošanu un jaunu vēlēšanu sarīkošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu