Kāds laiks gaidāms Lieldienās un aprīlī kopumā? Atbild ilggadējs dabas vērotājs (4)

Ilustratīvs attēls. Foto: alexei_tm/shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lieldienas ir pavasara saulgrieži, kurus svin par godu pavasara un saules atnākšanai. Vai pavasaris tiešām jau ir atnācis un kāds laiks gaidāms Lieldienās un pēc svētkiem, portālam "Apollo.lv" pastāstīja ilggadējs dabas vērotājs Vilis Bukšs.

"Tautas ticējums vēstī, ja pirmajā aprīļa dienā ir sniegs un ledus, tad aprīļa beigās zaļas lapiņas kā peļu austiņas jau būs izlīdušas, līdzīgi tā arī šogad varētu būt," domā Bukšs. "Aprīlis parasti ir tāds, kas nav aukstāks par martu un siltāks par maiju."

"Kā jau Ziemassvētkos, janvārī un februārī laika zīmes rādīja, Lieldienās būs pavēss laiks.

Svētkos būs gan saulīte, gan mākoņi, ne ļoti silts un ne ļoti auksts. Vispār aprīļa pirmā puse būs salīdzinoši vēsa - dienās līdz kādiem +10 grādiem, nokrišņu maz, bet, iespējams, kaut kur arī nobirdinās kādu sniega graudiņu vai lietu," stāsta laika pareģis, piebilstot, ka aprīlī arī jārēķinās ar brāzmainākiem vējiem.

"Tik traki, kā bija 1986. gadā, gan nebūs. Tad Latvijas austrumos aprīļa vidū aptuveni nedēļu naktīs bija sals līdz pat -10 grādiem un dienās arī turējās mīnusi. Sniegs arī vēl bija - īsts februāris aprīļa vidū."

Bukšs norāda, ka kopumā aprīlis rādās vienmērīgs, uzsverot, ka aprīļa sākumā, arī Lieldienās, naktīs var piesalt. "Jāzepa dienā, kas bija 19. martā, un Māras dienā, 25. martā, naktīs bija salnas, līdz ar to ticējumi vēstī, ka līdz īstai vasarai 40 dienas var naktīs piesalt.

Līdz ar to mums ir jārēķinās, ka līdz īstai vasarai vēl nāksies pasaldēties."

Laika pareģis izceļ, ka Viļakas pusē mežos daudzviet vēl ir sniegs un pirms pāris dienām vēl bļitkotāji sēdējuši uz ezera, jo pagājušajā nedēļā ledus Viļakas ezerā bijis 18 centimetrus biezs. 

Aprīļa otrā pusē gan termometra stabiņš vietām varētu pacelties līdz pat +17 grādiem, bet naktīs vēl varētu būt salnas, min Bukšs.

"Aprīļa beigās, pēc 25. datuma, rādās, ka varam gaidīt gan +20 grādus lielu siltumu, gan pirmos pērkona negaisus."

Parasti aprīļa beigās nāk pirmais siltuma vilnis, pēc kura arī maijs ir ļoti silts un jauks. "Visas pazīmes norāda, ka maijs būs ļoti saulains ar visādā ziņā labvēlīgu laiku," pauž laika pareģis, pieminot, ka arī vasara rādās, ka šogad būšot laba.

"Bet par to, ka tāds īsts pavasaris nesteidzas, liecina tas, ka māllēpes vēl nav atvērušās. Tādi pumpuriņi vien ir," klāsta Bukšs. "Vizbulītes gan jau zied, tātad varam rēķināties, ka būs jauka vasara. Var teikt, ka pavasaris lēnām ienāk, bet bez steigas. Gājputni arī vēl nesteidzas atgriezties, izņemot ūdens putnus."

Dabas vērotājs izceļ, ka zaļā ceturtdiena, kas šogad ir iekritusi 1. aprīlī, pēc tautas ticējumiem skaitās svarīga diena. Viņš norāda, ka šajā dienā nevajadzētu "aiztikt kociņus - ne cirst, ne zāģēt, jo pavasaris kokiem vispār ir ļoti svarīgs laiks".

"Zaļajā ceturtdienā neko no meža nevar nest mājā, vispār dabai ir jāliek miers," uzsver Bukšs. "Lieldienās ir jāvēro, ja vardītes iet pāri ceļam, tad būs lietaina vasara, bet viņas šogad arī vēl snauž."

Bukšs norāda, ka "visās tautas gudrībās tiek teikts, ka Lieldienās ir jāatpūšas pie dabas, jāļaujas pavasara vējam un saulei, jo pavasaris ir atmodas laiks - viss mostas".

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ziņo, ka naktī uz Lielo piektdienu gaisa temperatūra pazemināsies līdz +1..-4 grādiem, diena gaidāma pārsvarā mākoņaina, daudzviet būs īslaicīgi nokrišņi un temperatūra nepārsniegs +9 grādus.

Arī naktī uz sestdienu un svētdienu termometra stabiņš noslīdēs nedaudz zem nulles, dienas kļūs saulainākas. Gaisa temperatūra Lieldienās, iespējams, pakāpsies mazliet virs +10 grādiem. Visticamāk, nebūs lielu nokrišņu.

Atbilstoši ilgtermiņa prognozēm aprīlī būs mainīgi laikapstākļi, mēneša vidējā temperatūra gaidāma ap normu vai virs tās.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu