"Ģimene domāja, ka es gatavojos izdarīt pašnāvību." Kāpēc šī pusaudze atteicās no "TikTok" slavas un diviem miljoniem sekotāju (2)

Foto: Instagram/@ava.rxsee
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tā bija silta jūlija pēcpusdiena, sešpadsmit gadus vecā Ava Roza Bīne atpūtās drauga mājās, kad pārtrūka viņas mobilo telefonu sakari. Viņa mēģināja nosūtīt īsziņu tētim, taču tas neizdevās - viņai tas likās dīvaini, bet ne aizdomīgi... Kā svešinieks izmainīja "TikTok" slavenības dzīvi, medijam "Vice" atklāj pati cietusī.

Tajā pat jūlija pēcpusdienā cilvēki sāka sūtīt viņai dažādas ziņas: vai redzēji, kas ir tavā "Twitter"? "Instagram"? Kas notiek? Viņa iegāja savos sociālajos tīklos un ieraudzīja, ka viņas "Facebook" kontā ir ievietots statuss par to, ka meitene ir izdarījusi pašnāvību, taču viņa to pati nebija ievietojusi.

"Visa mana ģimene domāja, ka es gatavojos sevi nogalināt," sacīja Ava.

Pēkšņi vīrietis, kuru viņa nekad nebija satikusi, zvanīja Avas vecākiem, pieprasot runāt ar meiteni. Viņš kontrolēja visus viņas kontaktus, īsziņas, e-pastus un sociālo tīklu kontus. Nākamajā dienā viņš meitenei nosūtīja īsziņu: "Es tikai gribu ar tevi parunāt."

Viņa beidzot vīrietim pacēla telefonu, un lūdza, lai dara ar viņas sociālo tīklu kontiem visu, ko viņš grib, lai tikai liek viņu mierā. "Izdzēs manu "Instagram". Izdzēs to un liec mani mierā," Ava lūgusi svešiniekam. Viņš atbildējis, ka viņš to negrib, jo viss, ko viņš vēlas, ir pārgulēt ar meiteni.

"Šajā mirklī es noliku klausuli," teica Ava. Šim svešiniekam bija izdevies uzlauzt viņas sociālos tīklus, izmantojot metodi, ko sauc par SIM nomaiņu. Vīrietis bija sazinājies ar Avas telekomunikāciju operatoru un pārliecinājis pārstāvjus, ka Avas numurs pieder viņam. Operators pārsūtīja piekļuvi SIM kartei un vienā mirklī vīrietis pārvaldīja jaunietes digitālo dzīvi.

Viņš Avas "Instagram" ievietoja īsos stāstiņus par to, ka viņš ir Avas jaunais draugs, publiski draudēja ar izvarošanu un rakstīja tādas lietas kā: "Es nevaru sagaidīt, kad es tevi apaugļošu un apprecēšu. Tu dzīvo piecu minūšu attālumā no manis". Pēc neilga laika viņa atguva savus sociālos tīklus un atrisināja problēmu ar savu operatoru. "Beidzot, tas ir beidzies. Vienalga, kas ir noticis," viņa atceras, ko tobrīd domājusi.

Ar vairāk nekā diviem miljoniem sekotāju Ava bija vidēja līmeņa slavenība "TikTok" aprindās, tāpēc viņa bija pieradusi, ka vīrieši viņai glaimo vai citreiz pat kļūst uzmācīgi. Šis atgadījums, protams, viņai licies ekstrēms, taču viņai šķita, ka viss bija beidzies.

Bet tā nebija. Tas bija tikai sākums nedēļām ilgai vajāšanai, kas pilnībā pārņēma viņas dzīvi.

Pirms "TikTok" Ava nekad iepriekš nebija bijusi pārāk aktīva sociālajo tīklu lietotāja. Arī par šo lietotni viņa sev teikusi, ka nekad tur nereģistrēsies, jo visi Avas draugi tur esot bijuši, un no malas "TikTok" viņai šķitis muļķīgs. "Es sev visu laiku apgalvoju, ka nekad to nedarīšu, bet draugu spiediena rezultātā es pamēģināju publicēt vienu video un tā arī viss sākās," atminas meitene.

Viņa pastāstīja, ka izveidoja savu pirmo "TikTok" kontu, kad viņai bija 15 gadu. Dažu dienu laikā viņas auditorija no draugiem, kuri viņu uz to pierunāja, pieauga līdz 150 000 sekotāju - tas bija popularitātes lēciens, kuru viņa joprojām pilnībā nesaprot. Pēkšņā uzmanība viņu izbiedēja, tāpēc viņa deaktivizēja kontu.

Pēc kāda laika meitene atkārtoti aktivizēja kontu un, pārvarot sākotnējo šoku par pārmērīgo uzmanību, nolēma to izmēģināt vēlreiz.

Kad Ava sāka publicēt jaunus videoklipus, tos pārpludinājuši naidpilni komentāri.

"Komentāros figurēja naida ziņas un izteikumi par manu ķermeni - lamas par izskatu mani nekad īpaši nav uztraukušas un parastie naida komentāri - tie taču ir visiem," stāsta meitene.

Daži lietotāji slēpās aiz viltus profiliem, no kuriem Avai sūtīja izvarošanas draudus, tas viņu nedaudz satrauca, bet viņa apzinājās, ka "kas tāds notiek teju ar visām jaunām sievietēm tiešsaistē".

Tā viņai likās līdz mirklim, kad kāds no sekotājiem sāka vajāt Avu un viņas labāko draudzeni Gabrielu. "Mēs abas smējāmies, ka šis puisis ir nekaitīgs, vienkārši jokains fans," viņa atcerējās.

"Es kaut ko esmu ieplānojis Avai. Jūs to redzēsiet nākamo trīs mēnešu laikā. Es plānoju kaut ko lielu," to šis svešais vīrietis rakstījis Gabrielai.

Trīs mēnešus vēlāk, Gabrielas 18. dzimšanas dienā vīrietis uzlauzis viņas mobilo telefonu, lai turpmākās dienas rakstītu aizskarošas īsziņas Avai.

"Īsziņās bija rakstīts, kā viņš mani izvarošot, ka es šo vajāšanu varu pārtraukt, pārguļot ar viņu. Viņš sūtīja īsziņas arī manam tētim, norādot, ka viņš mani uzrauga un tamlīdzīgi," katru reizi, kad Ava domāja, ka situācija nevar kļūt sliktāka - svešinieks gāja tikai tālāk.

"Tad mammas automašīnas vējstikls tika izsists ar akmeni, kam bija pievienota draudu zīmīte, kur bija rakstīts - "es gribu tevi nolaupīt un apaugļot!"," atminas Ava.

Ir pagājis kāds laiks, tāpēc Ava jūtas normāli un ir spējīga par savu pieredzi runāt pat līdz smalkākajām detaļām. Viņa saprot notikušā nopietnību un to, kādu iespaidu tas ir atstājis uz viņas dzīvi - Avas ģimene nolēma pārcelties. "Gandrīz nekurienes vidū," norādīja jauniete.

Viņa ir mainījusi savus sociālo tīklu paradumus. Viņa pārtrauca izmantot "TikTok", lai koncentrētos uz savu ģimeni un draugiem, taču vēl aizvien publicē fotogrāfijas "Instagram". Viņa vēlētos daudz aktīvāk darboties sociālajos tīklos, taču viņa nevar sevi piespiest. Avai ir trauksme, ko viņa raksturo kā "patiešām sliktu".

"Tas mani ir ietekmējis tiešā veidā. Tev ir jāpārceļas, lai justos kaut cik drošībā... Tas ir patiešām grūti, it īpaši tāpēc, ka man bija tikai 16 gadu," viņa teica.

"Tas tiešām bija grūti, arī tā apziņa, ka pat mani vecāki nejutās pasargāti."

Pirms viņa pārtrauca publicēt jaunus "TikTok" videoklipus, viņa mēģināja platformā ievietot video par savu garīgo veselību un pieredzi. Bet cilvēkus tas neinteresēja.

"Esmu mēģinājusi apmeklēt terapiju, lai pārvarētu piedzīvoto, bet, kad kaut kas šāds ar tevi ir noticis, tu nevari būt tāds pats kā iepriekš. Tev ir atšķirīgs skatījums uz sociālajiem tīkliem. Ir bail, ka tas varētu notikt atkārtoti.

Un, protams, ka līdz tas notiek personīgi ar tevi, nevienam neticas, ka šādi ļaundari patiešām pastāv," atklāta ir Ava.

Mobings tiešsaistē skar dažāda vecuma un dzimuma cilvēkus, bet pret sievietēm tas ir izteiktāks - jaunas sievietes bieži vien šādi tiek izstumtas no sociālajiem tīkliem, zaudējot savu unikālo balsi, lai izstāstītu savas digitālās dzīves naratīvu. Mobings internetā, piemēram, pusaudžiem maina uzvedību, var pasliktināties atzīmes skolā un retos gadījumos var piezagties domas par pašnāvību. Šī trauma var smagi ietekmēt to, kādi viņi būs kā pieaugušie.

Jautāta, ko meitene vēlas, lai pēc iespējas vairāk cilvēku saprastu, viņa teica: "Es tikai vēlos, lai cilvēki saprot, ka tas, ka kādam ir neskaitāmi daudz sekotāju, nenozīmē to, ka viņam ir ideāla dzīve."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu