"Dzīvās rindas" izmēģinājumā pagaidām izlietota trešdaļa pieejamo vakcīnu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova / LETA

"Dzīvo rindu" izmēģinājumā Rīgā līdz dienas vidum ir izlietota aptuveni trešdaļa no vakcinācijas centriem šodien pieejamajām vakcīnām pret Covid-19.

Sestdien Rīgā divos vakcinācijas pret Covid-19 centros - "ATTA centrā" un Ķīpsalas hallē - izmēģina "dzīvās rindas" principu. Izmēģinājumā iesaistītie vakcinācijas punkti katrs saņēma 1000 "AstraZeneca" vakcīnas devu. Vakcinācijas projekta biroja sociālajos tīklos sniegtā informācija liecina, ka no kopumā šodien pieejamajām 2000 vakcīnu devām pašlaik ir izlietotas aptuveni 700, un vakcinēšanās joprojām ir brīvi pieejama abos vakcinēšanas centros.

"Dzīvo rindu", lai vakcinētos pret Covid-19, iedzīvotāji šodien aktīvāk izmantojuši vakcinācijas centrā Ķīpsalā, savukārt "ATTA centrā" Krasta ielā aktivitāte līdz šim bijusi aptuveni uz pusi mazāka. Ja no rīta pie Ķīpsalas halles bija vērojamas nelielas rindas uz vakcinēšanos, tad pašlaik tādu nav nevienā no abiem atvērtajiem vakcinācijas centriem.

Vakcinēties "dzīvās rindas" kārtībā šodien bija aicināti tikai atvērto prioritāro grupu pārstāvji.

Kā novēroja aģentūra LETA, pie vakcinācijas centra Ķīpsalas hallē sestdienas rītā vēl pirms oficiālā darba laika sākuma bija sapulcējušies vairāki desmiti interesentu, kuri vēlējās saņemt poti pret Covid-19 un kurus sāka raiti apkalpot. Pie šī vakcinācijas centra no rīta bija vērojama noturīga cilvēku aktivitāte vakcinēties. Tikmēr vakcinācijas centrā Krasta ielā interesentu rindas priekšpusdienas stundās neveidojās. Uz šo centru bija vērojama gana regulāra, taču reta cilvēku kustība.

Pēc vakcinēšanās pret Covid-19 Ķīpsalā kāda sieviete aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņa bija ieradusies izmantot "dzīvās rindas" iespēju, jo pagājušajā nedēļā nav varējusi ierasties uz vakcināciju aicinātajā laikā. Viņa pie vakcinācijas centra ieradusies jau ap plkst.8.30, uzreiz arī tikusi iekšā un viss vakcinācijas process prasījis nepilnu pusstundu. Savukārt kāda kundze gados pastāstīja, ka viņa bez uzaicinājuma mēģinājusi poti saņemt jau vakar, taču tad atraidīta, tāpēc nākusi šorīt agri no rīta, kad arī pote raiti dabūta.

Aģentūras LETA apjautātie stāstīja, ka "dzīvās rindas" iespēju nolēmuši izmantot, jo dzirdējuši par to masu medijos, kāds nav varējis sagaidīt uzaicinājumu vakcinēties, citam par šādu iespēju pastāstījis ģimenes ārsts, kurš pats pret Covid-19 nevakcinē.

Kā ziņots, sestdien Rīgā divos vakcinācijas pret Covid-19 centros - "ATTA centrā" un Ķīpsalas hallē - izmēģina "dzīvās rindas" principu. Plānots, ka abi centri strādās līdz plkst.17.

Vakcinēties "dzīvās rindas" kārtībā tiek aicināti tikai atvērto prioritāro grupu pārstāvji - seniori vecumā virs 60 gadiem, iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar smagi slimiem bērniem vai bērniem ar īmunsupresiju. Tāpat vakcinēties tiek aicināti smagi slimu personu aprūpētāji.

Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča skaidroja, ka visu minēto grupu pārstāvjiem uz vakcināciju būtu jāņem līdzi pase vai ID karte.

Savukārt personām, kas aprūpē smagi slimus cilvēkus, būs jāņem līdzi pase vai ID karte un klātienē būs jāaizpilda pašapliecinājums, norādot datus par aprūpējamo personu. Pašapliecinājumu formas būs pieejamas drukātā veidā vakcinācijas centros. Personām, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar smagi slimiem bērniem vai bērniem ar īmunsupresiju, uz vakcināciju līdzi jāņem arī bērna dzimšanas apliecība un konsultanta slēdziens vai slimnīcas izraksts, kas apliecina diagnozi. Šis apliecinājums nedrīkst būt vecāks par diviem gadiem. Ja iedzīvotājam nebūs līdzi konsultanta slēdziens, būs jāaizpilda pašapliecinājums, norādot datus par sevi un bērnu.

Hronisko slimību pacientiem turpretim līdz ar pasi vai ID karti būtu jāņem līdzi ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta nosūtījums, vai arī e-veselības recepte vai izraksts no pacienta kartes ar apstiprinātu diagnozi.

"Tomēr, ja ir tāds gadījums, ka nav iespējams paņemt līdzi e-nosūtījumu, tad mēs centīsimies pārbaudīt uz vietas un vajadzības gadījumā būs pieejamas pašapliecinājuma formas," skaidroja Juhņēviča.

Visas dienas garumā Veselības ministrijas un tās struktūrvienību sociālo tīklu kontos tikšot ziņots par centros pieejamo devu skaitu. "Dzīvajā rindā" tiek izmantota numuriņu sistēma, kas kalpo kā apliecinājums, ka persona vakcīnu saņems.

Lai nodrošinātu sekmīgu vakcinācijas procesu visas nākamās nedēļas garumā, iedzīvotāji tiek aicināti nākt tikai tad, ja tuvākās nedēļas laikā nav jau ieplānots vakcinācijas laiks kādā citā vakcinācijas kabinetā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu