Pētījums: Krievijā ir vislielākā mirstība pandēmijas dēļ (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Photocarioca/shutterstock.com

Krievijas oficiālā statistika liecina, ka koronavīrusa upuru skaits ir 102 649, turpretī laikraksta "The New York Times" veiktajā pēdījumā noskaidrojās, ka pandēmijas laikā Krievijā gāja bojā vismaz par 360 000 cilvēku vairāk, vēsta laikraksts.

Vladimirs Putins apgalvo, ka Krievija ir pārvarējusi Covid-19 krīzi labāk nekā lielākā daļa pasaules valstu. Patiesībā laikraksta "The New York Times" mirstības datu analīze liecina, ka pērn nāves gadījumi Krievijā bija par 28 procentiem vairāk nekā parasti. Mirstības pieaugums Krievijā bija lielāks nekā ASV un lielākajā daļā Eiropas valstu.

Otrajā vietā ir Spānija, kurā mirstības rādītāji pieauga par 23 procentiem, savukārt trešajā vietā ierindojās Itālija ar 19 procentiem. Ceturto vietu ieņem Apvienotā Karaliste un Amerikas Savienotās Valstis ar 17 procentu mirstības rādītāju pieaugumu. Viszemākā mirstības dinamika ir Vācijā.

Krievija pagājušā gadā vairāk pievērsās sabiedriskajām attiecībām un ekonomiskajiem aspektiem, nevis vīrusa apkarošanai. Pagājušā gada pavasarī pēc divu mēnešu stingriem ierobežojumiem valdība tos atcēla, ko sabiedrība vērtēja pozitīvi, taču slimība straujāk izplatījās.

10. aprīlī Krievija paziņoja oficiālo koronavīrusa nāves gadījumu skaitu - 102 649.

Par šādu mirstības skaitu ziņo arī valsts televīzija un Pasaules Veselības organizācija, taču pēc iedzīvotāju skaita mirstības rādītājs ir daudz zemāks nekā ASV un lielākajā daļā Rietumeiropas.

Tomēr oficiāli statistikas aģentūra "Rosstat" veica pētījumu, kurā izpētīti nāves gadījumi Krievijā, liecina, ka no pagājušā gada aprīļa līdz decembrim Krievijā gāja bojā vismaz par 360 000 cilvēku vairāk.

Amerikas Savienotajās Valstīs, kurās ir divas reizes vairāk iedzīvotāju nekā Krievijā, kopš pandēmijas sākuma mirstības rādītāji ir bijuši aptuveni 574 000. Daudzi demogrāfi uzskata, ka pandēmija Krievijā nogalina vienu no 400 cilvēkiem, salīdzinot ar vienu no 600 cilvēkiem ASV.

Saskaņā ar "Rosstat" datiem 2020. gadā Maskavā bija 28 233 nāves gadījumi un 11 209 koronavīrusa izraisītie nāves gadījumi. Samāras reģionā bija 10 596 nāves gadījumi, kas ir par 25 procentiem vairāk nekā 2019. gadā. Taču šis reģions pagājušajā gadā ziņoja tikai par 606 oficiāliem koronavīrusa nāves gadījumiem.

Zemie rādītāji par koronavīrusa situāciju Krievijā ir veicinājusi iedzīvotāju neuzticēšanos valdības informācijai par pandēmiju. Pagājušā gada oktobrī ar aptaujas palīdzību tika noskaidrots, ka lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju netic valdības paziņojumiem par  koronavīrusa gadījumu skaitu.

"Valdība dara visu iespējamo, lai izvairītos no šo faktu izcelšanas," sacīja Krievijas neatkarīgais demogrāfs Aleksejs Rakša.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu