Cietumā miris krāpnieciskās investīciju shēmas autors Medofs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Cietumā ASV trešdien miris skandalozais Volstrītas finansists Bērnijs Medofs, kurš desmitgadēm ilgi uzturēja krāpniecisku piramīdas shēmu, izkrāpjot investoriem miljardiem dolāru, aģentūrai AP pavēstīja situāciju pārzinošs avots. 

Medofs miris 82 gadu vecumā cietumā Ziemeļkarolīnas štatā, kur viņš izcieta par krāpšanu viņam piespriesto 150 gadu cietumsodu. 

Medofs tika aizturēts 2008.gada decembrī, un viņam tika izvirzītas apsūdzības 11 punktos par krāpšanu, naudas atmazgāšanu, maldināšanu un zādzību. Viņš tika notiesāts 2009.gadā. 

Medofs izmantoja tā dēvēto Ponci shēmu, kas investorus piesaista, piedāvājot viņiem neparasti lielu peļņu. Ponci shēma savu nosaukumu ieguvusi no Čārlza Ponci, kurš uzskatāms par pirmo "veiksmīgo" šādas krāpšanas tehnikas īstenotāju lielā mērogā. 

Ponci shēma ir krāpnieciska investīciju shēma, kuru īsteno viens centrālais operators, kurš investoriem dividendes izmaksā no vēlāk piesaistīto investoru iemaksātajiem līdzekļiem. Šāda veida shēma no malas izskatās legāla un ienesīga, lai gan nekāda reāla peļņa no šādām darbībām nerodas. 

Tiek uzskatīts, ka Medofa piramīdas shēmā investori bija ieguldījuši kopumā 17,5 miljardus dolāru.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu