Durbes jūras ērgļu sāga: Mildas sugasbrālis apēdis trešo olu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jūras ērgļu ligzdā Milda baro mazo ērglēnu ar partnera atnestu zivi.
Jūras ērgļu ligzdā Milda baro mazo ērglēnu ar partnera atnestu zivi. Foto: Ekrānšāviņš no Latvijas Dabas fonda tiešsaistes video

Jūras ērgļu ligzdā Durbē šogad pārsteigumi vairs nav gaidāmi - ne labi, ne slikti. Pēdējo no trim olām, kas vienīgā nebija izšķīlusies, trešdien izēdis kāds Mildas sugasbrālis.

Jau ziņots, ka jūras ērgļu ligzdā Durbē pirmdien notika traģisks pavērsiens - abi tajā izšķīlušies ērglēni nosala un ērgliene Milda tos apēda. Trešo olu viņa sākotnēji ieraka ligzdas zaros, bet pēc tam izkašāja laukā un turpināja perēt.

Kad abi putni otrdienas vakarā uz brīdi ligzdu bija pametuši, tajā ieradās kāds cits jūras ērglis un olu izēda, tādējādi apdzēšot arī pēdējās diskusijas par to, vai ligzdā varētu izšķilties arī trešais cālis un kāds liktenis to varētu piemeklēt.

Kā ziņots, notikumi jūras ērgļu ligzdā Durbē šosezon bijuši dramatisku pavērsienu pilni. Pāris nedēļas pēc tam, kad Milda izdēja trīs olas, pazuda viņas partneris Raimis. Milda vēl nedēļu turpināja neatlaidīgi perēt, ne mirkli nepametot ligzdu, taču pēc nedēļu ilgas badošanās bija spiesta pamest ligzdu, lai dotos barības meklējumos. Ērgliene olas bija pametusi vairāk nekā sešas stundas, raisot bažas, vai tās vēl būs dzīvotspējīgas.

Vēlāk Mildai "piesities" jauns partneris, kuru ligzdas vērotāji nodēvējuši par Čipu. Viņš iesaistījās olu perēšanā, tomēr barību uz ligzdu nenesa. Vērotājiem par lielu pārsteigumu, aizvadītās nedēļas laikā no olām ar dažu dienu starpību izšķīlās divi mazuļi, tomēr "patēvs" ar barības piegādi jaunajai ģimenei neaizrāvās, tāpēc mainījās arī Mildas uzvedība un viņa atstāja ligzdu un mazuļus. Kad putnēni bija zaudējuši dzīvību, Milda tos apēda, ko Latvijas Dabas fonda ornitologs Jānis Ķuze skaidroja kā visai parastu lietu kārtību dabā.

Taujāts par Mildas un viņas ligzdas turpmāko nākotni, ornitologs norādīja - svarīgākais, ka Milda palikusi dzīva un nākamajā sezonā varēs turpināt ligzdošanu.

Tiešraidē redzamajā ligzdā Milda šovasar uzturēsies mazāk un sagaidāms, ka pārsvarā viņa to izmantos kā ēdamgaldu un naktsmītni.

Kā vēstīts, jūras ērgļu mītne Kurzemē, Durbes novadā ir pati populārākā tiešraide. Tā atrodas vecas egles galotnē apmēram deviņstāvu mājas augstumā. Šī ligzda ir tiešraižu veterāne - vērojama jau kopš 2015.gada. Jūras ērglim Durbertai, kas izšķīlās 2015.gadā, pat veltīta Imanta Bunkša sarakstīta grāmata "Brīnumola".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu