Ik gadu Ventas rumbā, Kuldīgā, vērojama zivju uzstāšanās - tās kā negudras lec vairākas nedēļas, līdz atkal ūdeņos iestājas miers. Cik ilgi šogad vēl "lēkājošās zivis" varēsim vērot, un kāpēc tās vispār lec, vēsta portāls "Apollo.lv".

Par platāko ūdenskritumu Eiropā - Ventas rumbu Kuldīgā - zina un ar to lepojas teju ikviens Latvijas iedzīvotājs. Arī "lidojošās zivis" aplūkot katru gadu steidz daudzi, tomēr, cik daudzi zina iemeslu vimbu lēkšanai?

Rūpes par sugas saglabāšanu

Izrādās, ka katru gadu pavasarī un rudenī novērojamā neparastā zivju uzvedība izskaidrojama vienkārši - vimbas dodas labāko nārsta vietu meklējumos. Tās, dodoties uz nārsta vietām augšpus Ventas rumbas, pašu divus metrus augsto rumbu mēģina pārvarēt, lecot pa gaisu.

Lai arī cik pārsteidzoši tas neliktos, daļai zivju tas tiešām izdodas un tās dodas tālāk rūpēties par savas sugas tālāku pastāvēšanu, informē Dabas Aizsardzības pārvalde.

Cik ilgi tās lēks šopavasar?

Kaut šis fenomens vērojams katru gadu, arī šogad cilvēkus interesē, vai vimbas jau lēkā un, ja jā, cik ilgi vēl tās varēsim vērot.

"Visit Kuldīga" vietnē "Facebook" ceturtdien, 22. aprīlī, informēja, ka "lēkājošās zivis", iespējams, būs vērojamas vēl veselas divas nedēļas, tāpēc iedzīvotāji aicināti aplūkot šo dabas fenomenu, neaizmirstot par Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktajiem ierobežojumiem.

"Atbildot uz šī mēneša aktuālāko jautājumu - Jā, zivis jau lec! Pamazām gaisam un ūdenim uzsilstot, vimbas paliek aktīvākas un jau izmēģina savus augstākos lēcienus," vietnē raksta "Visit Kuldīga". 

Atbildot uz šī mēneša aktuālāko jautājumu - JĀ, zivis jau lec! Pamazām gaisam un ūdenim uzsilstot, vimbas paliek...

Posted by Visit Kuldiga on Sestdiena, 2021. gada 17. aprīlis
Posted by Sandris Kuzmickis on Sestdiena, 2021. gada 17. aprīlis

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp