10 gadi kopš bin Ladena nāves: astoņi fakti par teroristu līdera pēdējo slēptuvi

Bin Ladena slēptuve nākamajā dienā pēc viņa nāves. 2011. gada 3. maijs. Foto: AFP / Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirms 10 gadiem - 2011. gada 2. maijā, toreizējais ASV prezidents Baraks Obama televīzijas uzrunā paziņoja vēsti, kas pāršalca visu pasauli - ASV bruņotie spēki Pakistānā ir nogalinājuši starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" toreizējo līderi Osamu bin Ladenu. Portāls "History.com" piedāvā astoņus faktus par teroristu līdera savdabīgo slēptuvi, kurā viņš dzīvoja savas dzīves pēdējos gadus. 

Paziņojums, ko ļoti gaidīja daudzviet pasaulē

2011. gada 2. maijā Obamas paziņojums par bin Ladena nogalināšanu daudzviet pasaulē tika uztverts kā prieka vēstis. 

Tajā pašā dienā Obama arī brīdināja, ka "Al Qaeda" centīsies īstenot jaunus uzbrukumus pret Savienotajām Valstīm. ASV izdevies atrast teroristu organizācijas līderi, pateicoties sadarbībai ar Pakistānu, sacīja Obama.

Līdz ar bin Ladena nogalināšanu "ir īstenota taisnība", uzsvēra toreizējais prezidents.

Bin Ladens tika apsūdzēts par vairāku teroraktu organizēšanu, ieskaitot 2001.gada 11.septembra uzbrukumus Ņujorkai un Vašingtonai.

Viņš apstiprinājis 11. septembra uzbrukumus, kuros tika nogalināti teju 3000 cilvēku. Bin Ladens vēlāk atzina, ka rezultāts pārspējis viņa cerības.

Izskanot pirmajām ziņām par bin Ladena nogalināšanu, pie Baltā nama Vašingtonā pulcējās ļaužu pūļi, saucot - "ASV! ASV!"

Neraugoties uz to, ka par bin Ladena galvu bija izsludināta 25 miljonu dolāru liela atlīdzība, teju desmit gadus viņam izdevās izvairīties no likuma varas. Viņa nāve bija smags trieciens "Al Qaeda", vienlaikus raisīja bažas par iespējamo atmaksu.

Foto: AFP / Scanpix

Tajā pašā dienā pēc Obamas paziņojuma mediji ziņoja, ka bin Ladena līķis apglabāts jūrā.

Vēl pirms šīs ziņas parādīšanās kāds ASV varas pārstāvis par terorista līķa likteni sacīja: "Mēs garantēsim, ka šis jautājums tiek nokārtots atbilstoši islāma tradīcijām un paražām."

"Mēs pret to izturamies ļoti nopietni. Un tāpēc tas tiks nokārtots pienācīgi,» sacīja amatpersona."

Bin Ladens varētu tikt apglabāts jūrā, lai nepieļautu, ka "Al Qaeda» līdera kaps kļūst par svētvietu viņa sekotājiem, iepriekš vēstīja telekanāls ABC.

Par šo paziņojumu ļoti satriekti bija bin Ladena dēli.  

"Nedz no cilvēciskā, nedz reliģiskā viedokļa nav pieņemams atbrīvoties no cilvēka, kam savas tautas vidū ir tāds statuss, iemetot viņa ķermeni jūrā, tādējādi pazemojot viņa ģimeni un atbalstītājus, un aizskarot miljoniem musulmaņu reliģiskās jūtas," teikts paziņojumā, ko internetā savā un savu brāļu vārdā izplatījis viņa vecākais dēls Omars bin Osama bin Ladens.

2012. gada martā jauna versija tika publiskota skandalozajā vietnē "WikiLeaks".

2. maijā uzreiz pēc tam, kad Obama paziņoja, ka terorists ir likvidēts, "Stratfor" vadītājs Džordžs Fridmans nosūtīja elektronisku vēstuli kompānijas viceprezidentam Fredam Bērtonam.

"Manā rīcībā ir informācija, ka līķis jau ir pie mums. Paldies Dievam!" - rakstījis viņš. Bērtons tikmēr atbildējis, ka līķis atrodas Centrālās Izlūkošanas Pārvaldes (CIP) lidmašīnā, kas to nogādās ASV Bruņoto spēku Patoloģijas institūtā Delavēras štatā.

2012. gada novembrī atkal nāca gaismā jaunas ziņas par bin Ladena apbedīšanas apstākļiem. 

Ārvalstu mediji ziņoja, ka bin Ladena apglabāšanā piedalījās pavisam neliels cilvēku skaits un bēres notikušas lielā slepenībā.

"Mirušā ķermenis tika apmazgāts un ietīts baltā palagā. Tika nolasīts rituāla teksts, kuru pārtulkoja arābu valodā. Kad tas tika norunāts, ķermeni uzlika uz dēļa... un tas ieslīdēja jūrā," liecina e-pastu sarakste, kuru atļāva aplūkot žurnālistiem. Vēstulē arī minēts, ka par šo ceremoniju zināja vien daži vecākie virsnieki.

Pēdējos piecus dzīves gadus bin Ladens dzīvoja bēguļojot un slēpjoties. Kā savu slēptuvi terorists izvēlējās kādu vietu Abotabadas pilsētā, Pakistānā, kurā viņš slēpās ar savām vairākām sievām, bērniem, kā arī dažiem citiem saviem uzticamākajiem cilvēkiem. Slēptuve atradās nepilnu divu kilometru attālumā no Pakistānas Militārās akadēmijas.

Bin Ladena slēptuve nākamajā dienā pēc viņa nāves. 2011. gada 3. maijs.
Bin Ladena slēptuve nākamajā dienā pēc viņa nāves. 2011. gada 3. maijs. Foto: AFP / Scanpix

1. Bin Ladens izvēlējās slēpties apdzīvotā vietā

Pēc 11. septembra teroraktiem bin Ladena ģimene vairākus gadus pavadīja bēgļu gaitās, pārceļoties no vienas Pakistānas pilsētas uz citu. Vēlāk terorista atbalstītāji nolēma, ka ir pienācis brīdis izvēlēties konkrētu vietu, kur noslēpties, tāpēc izvēle krita uz Abotabadas pilsētu, kuru bin Ladens jau iepriekš bija apmeklējis, turklāt viņam tā patika.

2004. gadā viņa uzticamākā persona Ibrahims Saīds Ahmeds samaksāja 48 800 ASV dolāru, lai Abotabadas pilsētas centrā iegādātos zemi aptuveni viena akra platībā, kurā atradās arī vairākas nelielas dzīvojamās mājiņas. 2017. gada grāmatā "The Exile: The Flight of Osama bin Laden" parādījās informācija, ka vīrietis, kurš pats sevi dēvēja par "Muhamedu Aršadu", apgalvojis, ka viņš pircis zemi tēvocim, kurš "bēg no asiņainām nesakaņām".

Foto: Public Domain

2. bin Ladena slēptuve bija izveidota pēc speciāla pasūtījuma 

"Aršads" nolīga vietējo arhitektūras firmu, lai izstrādātu plānu lielai divstāvu ēkai ar ļoti specifiskiem kritērijiem. Jaunā kompleksa ēkas pirmā stāvā ierīkoja četras guļamistabas, trīs vannasistabas, kā arī virtuvi. Otrajā stāvā izveidoja vēl četras guļamistabas un četras vannasistabas. Vēlāk tika uzbūvēts arī trešais stāvs, kas kļuva par bin Ladena dzīvojamo zonu, kurā bija guļamistaba, neliela vannasistaba un virtuve.  

Jaunās mājas izmērs un tās relatīvi nelielais logu daudzums bija neparasts risinājums. Taču vispārsteidzošākais vietējiem iedzīvotājiem izrādījās mājās sienas. "Aršads" uzdeva vietējam celtniekam uzbūvēt aptuveni divus metrus augstu sienu ap vienu no ēkām un vēlāk apkārt visam ēku kompleksam uzdeva uzbūvēt aptuveni sešus metrus augstu un pamatīgi biezu sienu, kurai virspusē bija uzklātas dzeloņdrātis. Tas celtniekam radīja neizpratni, jo pilsētas apkārtne skaitījās droša un mierīga, kā arī sienas augstums bija ievērojami augstāks, nekā bija paredzēts projekta plānojumā. "Aršads" brīdināja, ja viņš uzdos vairāk jautājumus, tad viņš tiks atlaists. Vēlāk uz augšējā stāva logiem tika uzklāta pretslīdēšanas virsma. 

Foto: Public Domain

3. Nav skaidrs, cik daudz cilvēki dzīvoja slēptuvē

Vietējie iedzīvotāji šo savdabīgo ēku kompeksu sāka dēvēt par "vaziristāņu māju", jo "Aršadam" un Ibrahimam (al Kuvaiti brāļi - red.) bija vaziristāniešu (Pakistānas ziemeļrietumu esošo kalnu reģiona iedzīvotāju - red.) akcents. Abi vīrieši - "Al Qaeda" balsti, kuri kalpoja kā bin Ladena galvenie kurjeri, aprūpētāji, palīgi un saziņas rīki ar pārējo pasauli, kopā ar savām ģimenēm kā pirmie ievācās šajā kompleksā. Līdz 2005. gada beigām uz turieni pārcēlās arī pats bin Ladens kopā ar savām trīs sievām, kā arī vairākiem bērniem. Bin Ladena vecākais dēls un viņa sievas un bērni ēkā ievācās pusgadu vēlāk. 

4. Viņi dzīvoja ārkārtīgi izolēti un pašpietiekami

Dzīve Abotabadas slēpnī bija veidota tā, lai būtu pēc iespējas vairāk pašpietiekamība, samazinot kontaktu ar pārējo pasauli. Slēptuvē nebija telefona vai interneta savienojuma, kas bija domāts, lai nepieļautu viņu izsekošanu. Toties ēkā atradās satelītšķīvis, kas ļāva iemītniekiem skatīties TV pārraides. 

Iemītnieki savus atkritumus nevis izveda ārā, bet gan sadedzināja. Bin Ladena dēls Kalids veica lielu daļu saimniecisko darbu. Šajā kompleksa teritorijā mitinājās vistas, kazas, truši, bites, govis, kā arī vairāki dārzi. Bin Ladena mazbērni, kurus viņš pats skoloja, sacentās dārzkopības konkursos, lai iegūtu kādu balvu. 

Bin Ladena ģimene dzīvoja izolēti pat no al Kuvaiti brāļiem un viņu ģimenēm, ierīkojot metāla durvis pie kāpnēm, kas veda uz teroristu istabām. Ikdienā tikai abi brāļi - kurjeri drīkstēja atstāt slēptuvi, lai veiktu darbus, dotos uz mošeju un ik pa laikam apmeklēt bēres, kāzas vai citas vietējās ceremonijas. Pat vietējiem bērniem netika ļauts ienākt kompleksā. Kad viens puika nejauši bija bumbu uzsitis pāri žogam, bin Ladena cilvēki viņam samaksāja divkāršu summu jaunas bumbas iegādei, nevis ļāva viņam atgūt pazaudēto spēļmantu.  

5. Viņu dzīve bija askētiska, taču rietumnieciska

Kompleksa iemītnieki dzīvoja taupīgi, karstās vasaras dienās iztika bez gaisa kondicionētāja un gulēja uz putu matračiem. Bin Ladena drēbju skapī bija trīs pakistāniešu stila vasaras apģērbi un trīs ziemas apģērbi, kā arī viens džemperis.

Kad al Kuvaiti brāļi devās uz vietējiem tirdziņiem, viņi lielā daudzumā iegādājās ne tikai maizi un citus ikdienišķus ēdienus, bet arī "Coca-Cola", "Pepsi" un konfektes, vēlāk ziņoja vietējie tirgotāji. Slēpnī bija uzkrāti dažādi rietumu firmu medikamenti. Bin Ladena datorā atradās lejuplādētas vairākas "Disney" animācijas filmas, kā arī amerikāņu videospēles. Teroristu līderis pat glabāja "Just for Men" matu krāsu, lai pārkrāsotu savus pelēkos matus un bārdu. 

6. Bin Ladens dzīvoja ļoti mazā platībā 

Divas no augšējā stāva istabām kļuva par bin Ladena "multifunkcionālo centru". Pie durvīm viņam bija pakarināts arābu vīrieša tradicionālais halāts, kuru viņš uzvilka filmējot videoklipus, kurus tālāk izplatīt sekotājiem. Tāpat tur bija atrodams vecs, nolietots kalašņikova automāts, kas kalpoja par piemiņu viņa cīņas dienām Afganistānā pret PSRS karaspēku. Istabā atradās dzelteni aizkari ar puķainiem dekoriem, bet gar sienām bija kaudze ar audio un video kasetēm, kas rūpīgi bija sarindotas noteiktā secībā. 

Bin Ladens katru dienu vairākas stundas lasīja ziņas par konfliktu Irākā un Afganistānā. Vēlāk viņš tomēr pretojās pret savu "ieslodzījumu" mazajās telpās, tāpēc nosūtīja savu dēlu Halidu nopirkt viņam kovboja cepuri, kas maskētu viņa vaibstus, ja viņš vēlāk tomēr varētu iziet sabiedrībā. 

Bin Ladena slēptuves nojaukšana. 2012. gada 26. februārī.
Bin Ladena slēptuves nojaukšana. 2012. gada 26. februārī. Foto: AFP / Scanpix

7. Viņi izmantoja trikus, lai izvairītos no vietējām varas iestādēm

Al Kuvaiti brāļi slēpa, cik daudz cilvēku dzīvo kompleksā, nodrošinot to, ka tiek uzstādīti ne mazāk kā četri atsevišķi elektrības skaitītāji. Tomēr Pakistānas izmeklēšanas padome vēlāk secināja, ka bin Ladens "bija ļoti liels veiksminieks, ka viņam neizdevās uzskriet nevienam, kurš godīgi pilda savus darba pienākumus, vai arī vietējā pašvaldībā tolaik valdīja pilnīgs bardaks". Vietējā pašvaldība pārdeva pirmos zemes gabalus, nepārbaudot pircēja identitāti, un neviens neredzēja, ka ēkas trešais stāvs tika uzbūvēts bez būvatļaujas. 

8. Bin Ladena kurjeri vēlējās doties prom  

Jau brīdī, kad amerikāņi bija gatavi uzbrukt kompleksam, attiecības bin Ladena slēpnī bija krietni pasliktinājušās. Al Kuvaiti brāļi, kuri bija noguruši, apmierinot svārstīgās, bet vienmērīgi pieaugušās vēlmes no bin Ladena ģimenes pārstāvjiem, izvirzīja "Al Qaeda" līderim ultimātu. Viņi sāka meklēt citus lojālus biedrus, kuri varētu aizvietot brāļu darbu, kas bija - sekretārs, apsaimniekotājs, kurjers, sakaru nodrošinātājs ar pārējo pasauli un vairāki citi darbi divās personās. Osama piekrita nepievienot savu ceturto sievu "valdībai" un turpmāk vairs nepalielināt savu ģimenes locekļu skaitu, kas dotu brāļiem norīkojumus. 

Konflikts līdz galam netika atrisināts, jo 2011. gada 2. maija naktī SEAL specvienība ar helikopteru ieradās ēkas kompleksā, nogalinot Osamu bin Ladenu, al Kuvaiti brāļus, kā arī dažus citus no ģimenes pārstāvjiem. 

Vietējie bērni spēlējas bijušajā bin Ladena slēptuves teritorijā. 2021. gada februāris.
Vietējie bērni spēlējas bijušajā bin Ladena slēptuves teritorijā. 2021. gada februāris. Foto: AFP / Scanpix

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu