Levits Pasaules preses brīvības dienā aicina atcerēties vārda brīvību kā personības un humānisma pamatu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas prezidents Egils Levits.
Latvijas prezidents Egils Levits. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pasaules preses brīvības dienā vārda brīvība jāatceras kā personības un humānisma pamats, paziņojumā aicina Valsts prezidents Egils Levits.

Pirmdien, Pasaules preses brīvības dienā, viņš mudina atcerēties vārda brīvību kā cilvēka personības un humānisma pamatu, ko apdraud gan autoritāri režīmi, gan "labu" griboši anonīmi sociālo tīklu "satura uzraugi" un tehniski programmēti algoritmi.

"Vārda brīvības robežām ir jābūt ļoti plašām. Tiesiskā valstī tās drīkst noteikt tikai un vienīgi demokrātiski ievēlēts likumdevējs, ņemot vērā katrā valstī atšķirīgo diskusiju kontekstu, nosakot pavisam skaidrus kritērijus faktuālas dezinformācijas apkarošanai un garantējot ātri īstenojamas tiesības aizstāvēties neatkarīgā valsts iestādē vai tiesā," uzskata amatpersona.

Levits uzsver, ka par prettiesisku vārda brīvības ierobežošanu gan juridiskām personām, tostarp globālām platformām, gan amatpersonām jānosaka stingra atbildība.

Viņš aicina sargāt vienu no lielākajiem apgaismes laikmeta un demokrātijas ieguvumiem - brīvi izteikties un līdz ar to brīvi domāt -, jo tas ir humānisma pamats.

"Latvijai ar savu totalitārās okupācijas laika pieredzi tas ir jo īpaši svarīgi. Latvijai tādēļ arī starptautiski jābūt starp tām demokrātiskajām valstīm, kas aktīvi iestājas par tiesiskumu un pret atklāto vai "lienošo" domu un vārda brīvības cenzūru, tostarp interneta un tiešsaistes vidē, vienalga, no kuras puses tā nāktu.

Mēs esam brīvības un cilvēktiesību, nevis cenzūras pusē," pārliecināts prezidents.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu