Par dopinga lietošanu diskvalificētajam Ķīnas peldētājam parādījusies iespēja startēt Tokijas Olimpiādē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Suņs Jans
Suņs Jans Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas peldēšanas zvaigznei Suņ Janam, kurš cīnās par savu nevainīgumu dopinga skandālā, jaunas cerības piedalīties Tokijas olimpiskajās spēlēs radās, kad Ķīna ceturtdien paziņoja, ka šīs valsts pasaules čempioni peldēšanā ir tiesīgi piedalīties Tokijas spēlēs.

Ķīnas Peldēšanas asociācijas (ĶPA) paziņojums izskanēja, trīskārtējam olimpiskajam čempionam gatavojoties jaunai Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) sēdei.

Sportists cīnās par savām tiesībām pēc atteikšanās nodot asiņu paraugus dopinga pārbaudei, kad testētāji ieradās viņa mājā 2018.gada septembrī.

Pasaules rekordists 1500 metros Suņs 2019.gadā Dienvidkorejā notikušajā pasaules čempionātā uzvarēja 200 un 400 metros, taču pret viņa sasniegumiem dopinga argumentu dēļ protestēja pārējie goda pjedestāla dalībnieki.

ĶPA ceturtdien noteica kvalifikācijas kārtību olimpiskajām spēlēm, uzsverot, ka tajās var piedalīties visi 2019.gada pasaules čempionāta zelta medaļnieki.

29 gadus vecais peldētājs šonedēļ nepiedalās Ķīnas čempionātā Cjindao, kas vienlaicīgi ir arī olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensības, vēsta Ķīnas masu mediji.

CAS pagājušā gada februārī uz astoņiem gadiem diskvalificēja Suņu par atsacīšanos nodot analīzes pēkšņa dopinga testa laikā, asiņu paraugu trauciņus sasitot ar āmuru.

Sportists uzskatīja, ka cilvēkiem, kuri 2018.gadā viņu apmeklēja, nav tiesību prasīt no viņa paraugus dopinga analīzēm, apgalvojot, ka inspektori nav uzrādījuši viņu identitātes apliecinošus dokumentus.

Šveices augstākā tiesa decembrī atcēla diskvalifikāciju, pieņemot pārsteidzošu lēmumu, kurā tā paziņoja, ka CAS ir neobjektīva.

Suņs CAS priekšā atkal stāsies no 24. līdz 28.maijam, kas ir tikai divi mēneši pirms Tokijas spēlēm.

Šī nav pirmā Suņa saistība ar dopingu. 2014.gadā viņš tika diskvalificēts uz trim mēnešiem pēc vielmaiņas modulatora trimetazidīna atrašanas organismā.

Toreiz dopinga gadījums tika publiskots vien pēc tam, kad lielāko diskvalifikācijas termiņa daļu sportists jau bija izcietis.

Suņs 2012.gadā Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja uzvaru 400 un 1500 metru peldēšanā brīvajā stilā, bet pēc četriem gadiem Riodežaneiro izcīnīja zeltu 200 metros brīvajā stilā, divas reizes garākā distancē finišējot otrajam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu