Siguldas novadā zemnieku saimniecībā atrasts kara laika bunkurs (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Apstrādājot zemi, kādā zemnieku saimniecībā Morē atklāts Otrā pasaules kara laika bunkurs, vēstī LTV raidījums "Panorāma".

Izmēros nelielais bunkurs ir aizgruvis, un tā atrakšana prasīs laiku, bet zemes īpašniece ir pārliecināta, ka visticamāk, viņas zeme slēpj vēl vairāk 2. pasaules kara liecību, un tikai laimīgas nejaušības dēļ bunkurā neiegāzās tehnika un darbinieks, kurš ar to strādāja.

Ģimene stāstu par šo bunkuru nezināja, lai gan ģimene atgriezusies senču mājās. "Un jau 25 vai 30 gadus, cik esam vecvectēva īpašumā," raidījumam atzina zemes īpašniece Agija Urtāne.

Viņa stāstīja, ka "dēls laukā pamanīja, ka zemē caurums, un no tā arī sākās epopeja", bet "neviena hronika par to neliecināja, lauku meliorēja padomju laukos, te ir sēti graudi un arta zeme, bet še tev – bunkurs".

Bunkurs nav liels, 2 reiz 3 metri, un atrastās lāvas liecina, ka tas bijis bunkurs gulēšanai, stāstīts "Panorāmā".

Mores kara muzeja īpašnieks Antons Bračs savukārt skaidroja, ka atrastais bunkurs ir interesanta vēstures liecība, bet apkaimes meži tādus slēpj daudz. "Atradums nav īpašs, tādu bunkuru ir ļoti daudz, te bija pēdējā aizsardzības zona pirms Rīgas. Runa ir par 19. divīziju, leģiona vīriem. Mēs runājam par Otro pasaules karu," raidījumam norāda Bračs.

Video: LTV raidījuma "Panorāma" sižets

Portāls "Apollo.lv" nesen jau vēstīja par atklāto kara laika mantojumu Kurzemes pusē. Veicot mežistrādes darbus Brocēnu pusē, mežziņus pārsteidzis kāds labi saglabājies bunkurs, kas tur, visticamāk, atrodas kopš 1945. gada.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu