Kā albīnisma dēļ pamests zīdainis kļuva par "Vogue" modeli

Foto: xueli_a/Instagram
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Mazā Ksueli piedzima ar ģenētisku defektu - albīnismu, ko Ķīnā daļa cilvēku uzskata par sava veida lāstu. Visticamāk, tieši šī iemesla dēļ meiteni īsi pēc dzimšanas atstāja uz ielas pie kāda bērnunama, vēsta raidsaiedrība BBC.

Bērnu nama darbinieces meiteni nosauca par Ksueli, kas nozīmē balts un skaists. Kad trīs gadu vecumā viņa tika adoptēta un aizvesta uz Nīderlandi, Ksueli mamma nevarēja iedomāties meitenei atbilstošāku vārdu, kā arī negribēja pārraut saknes ar ķīniešu kultūru, tāpēc šāds vārds viņai ir vēl šodien.

"Kad es piedzimu, Ķīnā valdīja viens bērns ģimenē princips. Tev ļoti nepaveicās, ja piedzima bērns-albīns, vai ja tu biji tas bērns. Lielākoties šie bērniņi tika pamesti vai paslēpti, bet, ja tomēr viņi uzsāka skolas gaitas, viņu mati tika nokrāsoti melni.

Vietām Āfrikā albīnus vispār medī, pat nogalina un izmanto viņu kaulus cerībā, ka tie var mistiski ārstēt slimības. Protams, ka tā nav patiesība. Tie ir mīti. Man paveicās, ka tiku pamesta," stāsta Ksueli.

Tā kā meitenes vecāki neatstāja nekādu informāciju par viņas dzimšanu, Ksueli vecumu var tikai minēt, taču pirms gada viņai tikai veikts rokas rentgents, lai noteiktu aptuveno vecumu, un ārsti secināja, ka tas varētu būt 15.

Modes pasaulē meitene "ienira" 11 gadu vecumā. Viņas mamma draudzējās ar kādu modes dizaineri, kura ir no Honkongas. Viņai ir dēls ar nesaaugušu virslūpu, kuram viņa vēlējās radīt īpaši izsmalcinātu apģērbu kolekciju, lai cilvēki pievērstu uzmanību kam citam, ne viņa lūpām. Šo kolekciju sauca "Perfektās nepilnības", un tās demonstrācijā Honkongā piedalījās arī Ksueli.

"Pēc tam mani uzaicināja piedalīties vairākās fotosesijās, pievienoties modeļu aģentūrai, bet 2019. gada jūnijā mana bilde nonāca "Vogue". Tad es vēl nesapratu, ko tas nozīmē, kāpēc cilvēki par to ir tik saviļņoti," par karjeras sākumu stāsta jauniete.

 "Modes pasaulē izskatīties citādāk ir nevis lāsts, bet svētība," uzskata meitene. 

Viņa stāsta, ka savu individualitāti īpaši varējusi izrādīt Kurta Geigera kampaņā, jo Covid-19 dēļ fotosesijā nedrīkstēja piedalīties fotogrāfs, tāpēc šo lomu uzņēmusies Ksueli māsa.

"Lai gan joprojām ir izteikti garās un tievās modeles, ar vien biežāk medijos un citviet parādās cilvēki ar kādām nepilnībām. Tas ir lieliski, bet tam vajadzētu būt normāli. Par albīnu modeļu fotosesijām ir izveidojies kaut kāds spoku vai nelabo eņģeļu stereotips, un es par to skumstu. Īpaši jau tāpēc, ka tā dēļ bīstamāka kļūst dzīve tiem albīnu bērniem, kuri dzīvo jau iepriekš minētajā Āfrikā," stāsta modele.

"Mana kondīcija nozīmē, ka redzu vien aptuveni 10%. Es nevaru skatīties tieši gaismā, man sāp acis, tāpēc fotosesijās bieži palūdzu, vai varu fotografēties ar aizvērtām acīm vai varu uztaisīt, piemēram, trīs bildes ar atvērtām, bet tad gan tās ir jāatpūtina," stāsta Ksueli bilstot, ka sākotnēji tas klientiem var nepatikt, bet, kad viņi ierauga rezultātu, parasti ir ļoti patīkami pārsteigti. 

Meitene stāsta, ka viņas aģentūrai ir ļoti svarīgi, ka viņu klienti pieņem šos apstākļus un tiem pielāgojas.

"Ja nē, viņi saka: "Jūs Ksueli nedabūsiet". Viņiem ir svarīgi, ka jūtos ērti," viņa turpina.

"Cilvēki man saka, ka manas izskata nepilnības maina manu perspektīvu uz apkārtējo un es pamanu detaļas, ko citi nē. Ne tikai. Tas ir mainījis arī manu uztveri par tradicionālo skaistumu.

Varbūt tāpēc, ka neredzu visus un visu tik labi, es vairāk ieklausos viņu balsī un sakāmajā, taču iekšējais skaistums ir un būs vissvarīgākais," uzskata Ksueli. 

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu