Zinātnieki brīdina - Černobiļā iespējamas jaunas kodolreakcijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Alina Filatova/shutterstock.com

Zinātnieki brīdina par jaunām, iespējamām kodolreakcijām Černobiļas atomelektrostacijā, raksta žurnāls "Science". Pēc ekspertu domām, kodolu dalīšanās procesu izraisīt varētu jauna urāna kodoldegvielas masa, kas aprakta atomelektrostacijas reaktora zāles dziļumos.

Ķīmiķis un Šefīldas universitātes profesors Nīls Heits, kurš pēta kodolatkritumu apglabāšanu, situāciju pielīdzina ''kvēlojošām oglēm grilla dibenā'',

viņš saka ''tas mums ir atgādinājums tam, ka problēma nav atrisināta''.

Ķīmiķa kolēģis Maksims Saveljevs neizslēdz jaunas avārijas iespējamību Černobiļas atomelektrostacijā. Kā norāda ķīmīķis, atbildīgajām iestādēm ir atlikuši vien daži gadi, lai rastu risinājumu, kā novērst iespējamos draudus.  

1986. gada 26. aprīli pēc neveiksmīga eksperimenta Černobiļas atomelektrostacijā (AES)  eksplodēja urāna degvielas stieņi. Cirkonija detaļas, grafīta vadības stieņi un smiltis nokrita uz ceturtā spēka agregāta kodola, kas pārvērtās par lavu, izplatoties pa reaktora zāles telpām, tā izveidoja ķīmisko kausējumu, kurā bija aptuveni 170 tonnas radioaktīvā urāna.

Pēc katastrofas 1987. gadā virs atomelektrostacijas ceturtā spēka agregāta tika uzbūvēts milzīgs tērauda un betona sarkofāgs - projekts "Shelter". Tomēr caur tā sienām, iekšienē iekļuva ūdens, kas palielina urāna kodolu sadalīšanās procesa iespējamību. Spēcīgās lietavas izraisīja strauju neitronu skaita pieaugumu. Lai to novērstu, 2016. gadā tika uzbūvēts jauns drošs norobežojums (NSC). Pateicoties daudzfunkcionālajam kompleksam, atoma kodola sastāva- neitronu skaits stabilizējās vai pat samazinājās. 

Tomēr, kā novēroja eksperti, ir redzams neitronu pieaugums, kas sāk parādīties un uzkrāties vairākās jaunās vietās. Vienā no Černobiļas AES telpām, četru gadu laikā neitronu skaits ir gandrīz dubultojies. Esošo neitronu klātbūtne veicina urāna kodolu sadalīšanās procesu.

"Šie ir ticami un pārliecinoši dati. Mēs nesaprotam, kā norit šie procesi,"

sacīja Heits. Viņš uzsvēra, ka esošos draudus nedrīkst ignorēt. Zinātnieks norādīja, ka kodolu dalīšanās procesa reakcijas var paātrināties, kas izraisītu nekontrolētas kodolenerģijas izdalīšanās. Radiācijas drošības un kodoldrošības jomas eksperts Maksims Saveljevs apgalvo, ka sprādzienbīstama reakcija var sagraut AES konstrukcijas nestabilos elementus un piepildīt NSC ar radioaktīvajiem putekļiem.​

Jauno problēmu, neitronu skaita atjaunošanos un kodolu dalīšanās procesu reakciju, nebūs viegli atrisināt, secina zinātnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu