Latvija gatavosies iedzīvotāju revakcinācijai pret Covid-19 ar trešo vakcīnu (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvija sāks gatavoties iedzīvotāju revakcinācijai pret Covid-19 ar trešo vakcīnu, liecina Veselības ministrijas (VM) valdībai iesniegtā prezentācija.

VM norāda, ka pašlaik nav nekādu starptautisku organizāciju rekomendāciju trešās devas vakcinācijai. Joprojām tiekot monitorēts, cik ilgi saglabājas aizsardzība pirmajiem vakcinētajiem. Pašlaik zināms, ka aizsardzība saglabājas vismaz astoņus mēnešus. Par ilgāku laiku nav novērojumu.

Kā skaidro ministrija, neviena valsts nav pieņēmusi lēmumus par trešo devu revakcināciju, bet atsevišķās valstīs šīs revakcinācijas plānošana ir sākotnējā, jeb ideju stadijā.

Lai gan pašlaik nav zināms, vai būs nepieciešama vakcīnas trešā deva vai regulāra revakcinācija, nepieciešams veikt sagatavošanos, ja tāda būs nepieciešama.

Runa ir gan par vakcīnu portfeļa sagatavošanu, vakcinācijas kapacitāti un citiem jautājumiem.

Turklāt, nepieciešams paredzēt arī līdzekļus vakcīnu iegādei. VM norāda, ka trešajai vakcīnas devai vai revakcinācijai vajadzīgo vakcīnu iegādei neieciešami 35,7 miljoni eiro, vakcīnu ievadei - 18,7 miljoni eiro.

Kopumā ar citiem mērķiem - informācijas sniegšanu, tehnisko nodrošināšanu un kapacitātes stiprināšanu, trešajai vakcīnai vai revakcinācijai nepieciešams 58,1 miljons eiro.

Kā norāda VM, daļa šo līdzekļu jau pašlaik ir rezervēta.

Kā šodien valdības sēdē uzsvēra veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), lēmumus par trešās vakcīnas iegādi varēs pieņemt pēc tam, kad būs pietiekama pierādījumu bāze. Taču līdz tam nepieciešams sagatavoties, veidojot nākotnes vakcīnu portfeli, plānojot vakcinācijas infrastruktūru un iezīmējot resursus.

Galveno uzsvaru nākotnē plānots likt uz vakcīnām, kuru ražošanai izmantota mRNA tehnoloģija, iekļaujot vēl papildus divu citu tehnoloģiju vakcīnas, tādējādi diversificējot riskus.

Pavļuts piebilda, ka nākotnē tiks izmantota esošā infrastruktūra, to pielabojot un mazliet mainot, piemēram, mazāk izmantojot lielos vakcinācijas centrus, bet lielāku uzsvaru liekot uz ģimenes ārstiem, esošajām ārstniecības iestādēm un, iespējams, piedāvājot veikt vakcināciju aptiekās.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu