Latvijā tuvākā mēneša laikā joprojām būs pieejamas "AstraZeneca" vakcīnas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Kā apliecina Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļa, patlaban nav pamata domāt, ka tuvākā mēneša laikā Latvija vairs pilnībā nesaņems ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas.

Pēc nodaļā paustā, kopumā ražotājs "AstraZeneca" sākotnēji ir solījis, ka otrajā ceturksnī piegādās 294 357 vakcīnu devas, no kurām kopš aprīļa sākuma ir atvestas 100 800 vakcīnu devas. Līdz šim piegādes saņemtas aptuveni ik pēc vienas vai divām nedēļām. Nodaļas ieskatā, pašlaik nav pamata uzskatīt, ka tuvākā mēneša laikā Latvija vairs pilnībā nesaņems šī ražotāja vakcīnas.

Saskaņā ar nodaļas sniegtajiem datiem, noliktavā pašlaik ir 49 980 "AstraZeneca" vakcīnu devas, kas visas tiek taupītas otrajām devām. Tuvākajam mēnesim - līdz 14.jūnijam - plānots, ka pietikšot ar noliktavā esošajām devām.

Vienlaikus tiek apspriesti arī citi papildu vakcīnu piegāžu varianti, kā arī izskatīta iespēja nepieciešamības gadījumā vakcinācijas kursu pabeigt ar citu piemērotu vakcīnu.

Jau ziņots, ka ceturtdien veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" apgalvoja, ka, modelējot dažādas situācijas, "jau vairākas nedēļas "AstraZeneca" ienākošos apjomus" Veselības ministrija rezervē tās baltsvakcīnām.

Vienlaikus ministrs informēja, ka, ja vajadzēs, ārkārtas situācijā vakcinācijas kurss tiks pabeigts ar citu piemērotu vakcīnu atbilstoši zinātnieku ieteikumiem.

Tāpat vēstīts, ka sākotnēji bija iecerēts, ka "AstraZeneca" vakcīna būs galvenā, kuru izmantos Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju imunizācijā pret Covid-19, jo tā ir lēta un to ir vienkārši lietot. Tomēr šī iecere izgāzusies, jo uzņēmums nespēj paredzētajos termiņos pildīt piegādes saistības. Turklāt radušās bažas, ka vakcīna ļoti retos gadījumos var izraisīt trombu veidošanos, tāpēc vairākas valstīs pārtraukta vai ierobežota tās izmantošana.

Par neizpildītajām saistībām ES kompāniju "AstraZeneca" iesūdzējusi tiesā.

Izmantošanai ES apstiprinātas arī "Moderna", "Pfizer"/"BioNTech" un "Johnson & Johnson" ražotās vakcīnas pret Covid-19.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu