Ķīnas pašgājējs robots nolaidies uz Marsa

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Ķīnas pašgājējs robots sestdienas rītā pirmoreiz nolaidās uz Marsa, ziņoja valsts mediji.

Nolaišanās aparāts ar pašgājēju robotu "Džužun" pabeidza sarežģīto nolaišanos caur Marsa atmosfēru, izmantojot izpletni "septiņu briesmu minūšu" ilgā navigācijas procesā. Nolaišanās mērķis bija plašs lavas līdzenums "Utopia Planitia" Marsa ziemeļu puslodē.

Misija "veiksmīgi nolaidās iepriekš izraudzītajā zonā", ziņoja valsts raidsabiedrība CCTV. Nolaišanos apstiprināja oficiālā valsts ziņu aģentūra "Sjiņhua", atsaucoties uz Ķīnas Nacionālo kosmosa pārvaldi (CNSA).

Ķīna ir pirmā valsts, ka veikusi orbitālās apriņķošanas, nolaišanās un pašgājēja robota operāciju savā pirmajā misijā uz Marsu. Marsu līdz šim sasniegušas arī divas citas valstis - ASV un Krievija.

"Džužun", kas nosaukts ķīniešu uguns dieva vārdā, ieradies uz Marsa dažus mēnešus pēc ASV pašgājēja robota "Perseverance".

Apmēram 240 kilogramus smagais Ķīnas pašgājējs robots uz sešiem riteņiem tiek darbināts ar Saules enerģiju. Tiek plānots, ka "Džužun", vācot paraugus, darbosies uz Marsa apmēram trīs mēnešus.

Jau ziņots, ka Ķīnas kosmosa kuģis "Tiaņveņ-1", kura sastāvā bija orbitālais lidaparāts, nolaišanās aparāts un golfa mašīnas izmēra pašgājējs robots "Džužun", startēja uz Marsu pērnā gada jūlijā. Februārī tas veiksmīgi iegāja Marsa orbītā.

"Tiaņveņ" tulkojumā no ķīniešu valodas nozīmē "jautājumi debesīm". Misijas nolūks ir atrast iespējamās dzīvības pēdas uz Marsa, kā arī veikt pētījumus, kuru mērķis ir noskaidrot iespējas cilvēkiem kolonizēt Marsu.

Kosmosa kuģis vairākus mēnešus fotografēja un filmēja "sarkanās planētas" virsmu, lai noteiktu piemērotāko nolaišanās vietu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu