Muzeju nakts norises notiks virtuālajā vidē un muzeja āra ekspozīcijās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Muzeju nakts norises, pielāgojoties epidemioloģiskajai situācijai, šodien notiks virtuālajā vidē un muzeju āra ekspozīcijās, vēstīja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Viņa pavēstīja, ka, piedāvājot dažādas norises virtuālajā vidē, kā arī muzeju āra ekspozīcijās un pilsētvidē, 60 Latvijas muzeji šogad piedalīsies Muzeju naktī. 2021.gadā Muzeju nakts pasākumus Latvijas muzeji piedāvās jau 16. reizi; pērn Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktās ārkārtējās situācijas apstākļos Muzeju nakts norises Latvijā tika atceltas.

Kokale atzīmēja, ka šogad Muzeju nakts tēma ir "robežas," aicinot izcelt robežas kā kultūras mantojuma un robežu radīta kultūras mantojuma aspektus, robežvietas un robežu sadalīto mantojumu, kā arī pārrobežu mantojumu un robežu šķērsošanu kā mantojumu.

Pēc KM pārstāves paustā, Muzeju nakts programmas piedāvājums izstrādāts tā, lai būtu baudāms individuāli, cilvēkiem nedrūzmējoties. Norišu organizatori apņēmušies uzraudzīt un atgādināt apmeklētājiem, ka dodoties uz muzeju āra ekspozīcijām ir strikti jāievēro distancēšanās un gadījumā, ja vienlaikus muzeja teritorijā ir vairāk apmeklētāju un kādu brīdi neizdodas ieturēt savstarpēju divu metru distanci, jālieto sejas un deguna aizsegi.

Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) šodien aicina apmeklētājus iepazīt Dzegužkalna apkaimi - vietu, kur dzīvojuši un radījuši literāti un mūziķi un kas ir iedvesmojusi māksliniekus jaundarbu tapšanai. Pasākumam dots nosaukums "Dzegužkalns aizkūkos".

Muzejs piedāvā trīs maršrutus - "Sajūtu pastaiga", "Bērnu taka" un velomaršruts. Pieturas punktos, sekojot norādēm kartē un noskenējot QR kodus, kas vedīs uz RMM mājaslapu, varēs lasīt un klausīties stāstus, ko par Dzegužkalna apkaimi vēsta literārie un kultūras vēstures avoti, veikt radošus uzdevumus un pārbaudīt savas erudīcijas prasmes.

Muzeju naktī no plkst.19 Memoriālo muzeju apvienības sociālā medija "Facebook" lapā tiešsaistē notiks pasākums "Robežas! Robežas... Robežas?". Trīsarpus stundu garumā interesenti aicināti klausīties dzejas lasījumus, intervijas, stāstījumus un pat piedalīties izglītojošā nodarbībā, lai uzzinātu par robežām Jāņa Akuratera, Aspazijas, Krišjāņa Barona, Rūdolfa Blaumaņa, Raiņa, Jaņa Rozentāla, Andreja Upīša un Ojāra Vācieša dzīvē un daiļradē.

Kamēr apmeklētājiem atvērtas vien muzeju brīvdabas teritorijas, Memoriālo muzeju apvienības muzeji - Jāņa Akuratera muzejs, Krišjāņa Barona muzejs, Raiņa muzejs "Jasmuiža", Raiņa muzejs "Tadenava", Raiņa un Aspazijas māja, Raiņa un Aspazijas vasarnīca, Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Andreja Upīša memoriālais muzejs un Ojāra Vācieša muzejs - šī gada Muzeju naktī piedāvās to izbaudīt tiešsaistē. Tiešsaistes pasākums "Robežas! Robežas... Robežas?" ietvers gan dzejas lasījumus, gan intervijas, stāstījumus, prezentācijas un pat izglītojošu nodarbību. Programma vēstīs par izcilu personībām, likteņiem un radošo darbību no pieciem skatupunktiem: "Robežzīmes", "Robežu šķērsošana", "Robežnieki", "Dzīves vārtos", "Viņpus robežām".

Līdzās pasākumiem tiešsaistē, Krišjāņa Barona muzejs, Raiņa un Aspazijas vasarnīca, Raiņa muzejs "Jasmuiža" un Ojāra Vācieša muzejs apmeklētājus gaidīs muzeju brīvdabas teritorijā. Krišjāņa Barona muzejs interesentus gaidīs Vērmanes dārzā, kur notiks fotoorientēšanās. Raiņa un Aspazijas vasarnīca aicinās viesoties muzeja dārzā, aplūkot ekspresizstādi "Pirms robežu pārkāpšanas: 1929" un piedalīties Muzeju nakts spēlē "Saules atslēdziņu meklējot". Raiņa muzejs "Jasmuiža", Aizkalnes Preiļu novadā piedāvās aplūkot fotoizstādi "Raiņa dzejolis fotogrāfijā" un piedalīties fotokonkursā "Jasmuižas" brīvdabas teritorijā. Savukārt Ojāra Vācieša muzejs aicinās nesteidzīgi lasīt Ojāra Vācieša dzeju un ieklausīties dzejnieka balss ierakstos muzeja dārzā.

Muzeju naktī Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" piedāvās iepazīt tos namus, kuru fasādēs atveidoti pilsētas robežu pārkāpēji - dzīvnieki. Maršruta "Fauna pilsētā" karte atrodama muzeja sociālā medija "Facebook" vietnē un muzeja tīmekļvietnē. Maršruts iepazīstinās ar nelielu daļu no daudzām Rīgas jūgendstila ēkām, kuru fasāžu dekoros redzami dzīvnieki un putni. Tas vedīs pa Alberta, Antonijas, Elizabetes un Strēlnieku ielām un liks vērīgāk apskatīt ēku fasādes.

Muzeju nakts laikā ikviens interesents ir aicināts virtuāli apmeklēt Latvijas Bankas zināšanu centru "Naudas pasaule", kas iekārtots vēsturiskajās Latvijas Bankas naudas glabātavas telpās. Tiešraides pasākums sociālajā tīklā "Facebook" notiks no plkst.18 līdz 21, un tā laikā plānotas interesantas un izziņu veicinošas aktivitātes ikvienam, kas interesējas par naudu, ekonomiku, personīgajām finansēm un tautsaimniecību kopumā.

Ekspozīcija veidota cilvēkiem ar priekšzināšanām vismaz pamatskolas līmenī. Taču tās saturs izprotams un noderīgs ikviena vecuma cilvēkam, kurš lieto naudu un interesējas par tās ietekmi. Informācija sniegta latviešu, krievu un angļu valodā, tādējādi "Naudas pasauli" var pilnvērtīgi iepazīt gan Latvijas iedzīvotāji, gan ārvalstu viesi.

Muzeju naktī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) un tā nodaļas "Dauderi" un "Tautas frontes muzejs" interesentiem piedāvās vairākas ārtelpu aktivitātes gan Rīgas, gan Latvijas mērogā. Rīgā visas dienas garumā varēs piedalīties izziņas spēlē "Pa Rīgu pāri laikmetu robežām", kurā jāiziet maršruts no muzeja pagaidu mītnes Brīvības bulvārī 32 līdz vēsturiskajai mājvietai - restaurācijas procesā esošajai Rīgas pilij. Ceļā redzētie Rīgas nami un ielas būs jāatpazīst senās fotogrāfijās. Spēle būs pieejama mobilajā lietotnē "Actionbound", un spēles piekļuves kods 15.maijā no plkst.9 būs rodams gan pie LNVM ieejas Brīvības bulvārī 32, gan tīmekļvietnē "lnvm.lv" un muzeja sociālā medija "Facebook" lapā.

Savukārt Latvijas mērogā LNVM gadsimtu robežas piedāvās šķērsot sabiedrības iesaistes akcijā "Krāsainā Latvija: toreiz un tagad". Muzeja sociālā medija "Facebook" lapā būs redzama valsts karte, kurā atzīmētie punkti ilustrēti ar dažādu laiku pilsētu un ievērojamu vietu skatiem. Gan virtuāli, gan klātienē ceļojot pa Latviju muzejs aicina nofotogrāfēt kartē izceltās vietas un mūsdienu fotogrāfijas pievienot līdzās vēsturiskajiem attēliem.

LNVM "Dauderu" nodaļa Muzeju naktī apmeklētājus aicinās uz meklēšanas spēli "Atklāj "Dauderu" dārzu!" "Actionbound" mobilajā lietotnē. Muzejā uzsvēra, ka 15.maijā dārzs būs atvērts no plkst.10 līdz plkst.20 atbilstoši epidemioloģiskās drošības nosacījumiem. No 15.maija un turpmāk būs pieejami arī trīs dažādu garumu izzinošu pastaigu maršruti "Sarkandaugava: toreiz un tagad", kas veltīti Sarkandaugavas vēsturei un būs pieejami platformā "Google Maps". Publicētā informācija ļaus iepazīt Sarkandaugavas apkārtni un tās kultūrvēsturiskos objektus arī apskatot materiālus tiešsaistē. Informācija par maršrutu būs atrodama LNVM tīmekļvietnē un" Dauderu" nodaļas lapās sociālajos tīklos.

LNVM "Tautas frontes muzeja" nodaļa šodien piedāvās divas iespējas jaunu iespaidu gūšanai: virtuālās pastaigas maršrutu pa Trešās atmodas svarīgāko manifestāciju vietām "Google Maps" platformā, kā arī spēli "Atpazīsti valstis!" lietotnē "Actionbound", kurā var pārbaudīt ģeogrāfijas zināšanas un spēlē ietverto valstu saistību ar Latviju. Nepieciešamā informācija spēles uzsākšanai no plkst.9 būs rodama gan pie "Tautas frontes muzeja" ieejas Vecpilsētas ielā 13/15, Rīgā, gan tīmekļvietnē "lnvm.lv" un sociālajos tīklos.

Savukārt Jaunmoku pils muzejs, piedaloties "Muzeju nakts" akcijā un ievērojot visus valstī noteiktos ierobežojumus, piedāvās saviem apmeklētājiem pils parkā sajust romantisku noskaņu caur vairākām aktivitātēm - baudīt mākslu tēlnieces Andas Poikānes izstādē "…dabiski…", piedalīties izzinošā orientēšanās spēlē, aplūkot izstādi "Parku labiekārtošanas plāni" un doties braucienā ar laivu pa pils dīķi.

Jaunmoku pils muzejs no plkst.17 līdz 22 ar āra ekspozīcijām pils parkā piedāvās apmeklētājiem paskatīties uz tēmu "Robežas starp laikiem un cilvēkiem". Dodoties pastaigā pa pils parku, klausoties mūziku un vērojot seno latvju rakstu uguns liesmu atspulgu īpaši veidotajos cilindros, ikviens varēs baudīt mākslu tēlnieces Poikānes skulptūru izstādē "…dabiski…". Muižas vecajā smēdes ēkā, kas atrodas kompleksa teritorijā, būs apskatāms viens no izstādes "…dabiski…" objektiem - papīra interjera objektiem, skulptūrām, gaismas instalācijām, skaņas elementiem un unikālu lielformāta zīmējumu.

Parkā apmeklētājiem apskatāma arī izstāde "Parku labiekārtošanas plāni", kura ļauj ielūkoties vairāku Kurzemes mežrūpniecības saimniecību teritorijā esošo dabas objektu, atpūtas vietu un parku labiekārtošanas plānos.

Ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, Jaunmoku pils kompleksā pieejamas vairākas bezkontaktu aktivitātes - brauciens ar airu laivu pa pils dīķi, brauciens ar velo, makšķerēšana pēc seno laiku metodēm, orientēšanās spēle "Sveiks, Kaimiņ!", meža kroketa spēle visai ģimenei, audiogidi un "QR" kodi pils parkā, caur kuriem iepazīt pils vēsturi un risināt interesantus uzdevumus.

Savukārt "Latvenergo" koncerna Enerģētikas muzejs iekļausies Muzeju nakts kopējās aktivitātēs ar virtuālo ekspozīciju "Enerģijai nav robežu!". Ņemot vērā valstī noteiktos drošības pasākumus Covid-19 izplatības mazināšanā, šogad Enerģētikas muzejs savus draugus un potenciālos apmeklētājus uzrunās AS "Latvenergo" sociālo tīklu kontos - "Facebook", "Twitter", "Instagram", aicinot piedalīties aktivitātēs virtuālajā vidē.

Vairāk informācijas par Muzeju nakts pasākumiem reģionos var iegūt, sekojot saitei "infogram.com/1p20x1rnl2j5nes0eqgze3gw15brxrqrjld?live". Savukārt papildu informāciju par Muzeju nakts aktivitātēm Rīgā un tās apkārtnē, sekojot saitei "infogram.com/1px2yppyjl9l9liqm3k9zw5rxltnwnqrkvk?live".

Iemesls, kādēļ maijs tiek uzskatīts par muzeju mēnesi, ir 18.maijs - Starptautiskā muzeju diena, ko ICOM ir izsludinājis 1977.gadā. Latvija Starptautisko muzeju dienu atzīmē kopš 1978.gada.

1999.gadā Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija aicināja Eiropas muzejus organizēt kopīgu starptautisku akciju - Muzeju nakti, tās mērķis - iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kas ikdienā muzejus neapmeklē. Pēc dažiem gadiem tika panākta vienošanās, ka Muzeju nakts kļūst par vienu no aktivitātēm, kas saistīta ar Starptautiskās muzeju dienas atzīmēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu