Lielbritānijā veikta unikāla acs operācija tīģerim

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
17 gadus vecā tīģeriene Ratna.
17 gadus vecā tīģeriene Ratna. Foto: sheprethwildlifepark/Facebook

Veicot acs operāciju, vetārstam Kembridžā izdodas glābt tīģerienes redzi. Visticamāk, šāda veida operācija notiek pirmo reizi ziņo raidsabiedrība BBC.

17 gadus vecā tīģeriene Ratna dzīvo Šepretas savvaļas parkā, kas atrodas netālu no Kembridžas, Lielbritānijā.

Parka personāls pamanīja, ka dzīvnieka kreisās acs, kurai jau iepriekš bija veikta kataraktas operācija, stāvoklis pasliktinās. Vetārsts diagnosticēja acs radzenes iekaisumu.

Acs radzenes operācija, kas nav reta parādība mājas kaķiem un suņiem, tīģerienes Ratnas gadījumā prasīja daudz apjomīgāku anestēzijas daudzumu.

Pēc divu mēnešu rūpīgas tīģera novērošanas, ķirurgs Deivids Viljamss ir priecīgs, ka paciente ir izveseļojusies.

Tīģerienei tika veikta kataraktas operācija, pirms viņa un viņas meita 2019. gada sākumā tika pārvietotas uz savvaļas parku, lai tajā nodzīvotu savus "pensijas" gadus.

Pēc operācijas, tīģerienei ikdienas bija nepieciešami acu pilieni, tāpēc parka personāls Ratnu paturēja savā redzes lokā un uzmanīja.

Acs radzenes operāciju veica Starptautiskās Zooloģiskā dārza veterinārās grupas veterinārārsts Stīvs Filps, domājams, ka tā pasaulē ir pirmā operācija tik lielam kaķim. Ratna svēra 93 kilogramus.

Tīģerienes iecienītākā izklaide ir sēdēšana uz augšējās platformas viņas nožogojumā, taču parka direktore Rebeka Vilersa sacīja, ka pirms operācijas viņa, šķiet, ir kļuvusi nedaudz neveiklāka, īpaši to var novērot, kad tīģeriene rāpās nost no platformas.

"Viņas koordinācija šobrīd ir daudz labāka, un patīkamākais ir tas, ka pēc operācijas tīģerienei vairs nav jālieto acu pilieni, kas arī viņai diez ko nepatika," viņš piebilda.

Ārsts Viljamss norādīja, ka maz ticams, ka tīģeriene skaidri varēja redzēt ar kreiso aci, bet svarīgi bija glābt aci. Viņš arī norādīja, ka pēc abām operācijām, Ratna labi tiek galā ar visu, izmantojot savu labo aci, turklāt ir izdevies paturēt problēmu, kas tīģerienei radīja ikdienas ciešanas.

Viņš teica, ka Ratna ir bijusi "fantastiska", viņam pēdējo nedēļu laikā veicot apskati, it kā novērtējot ārsta paveikto, mazinot iepriekš esošās sāpes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu