FOTO ⟩ Kā klājas baltvalim Hvaldimiram - bijušajam "spiegam no Krievijas", kas apmeties Norvēģijā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Noslēpumains baltvalis tika nodēvēts par spiegu no Krievijas iemauktu dēļ, kad viņš parādījās Norvēģijas piekrastē un sāka sekot kādai zvejnieku laivai. Divus gadus vēlāk par dzīvnieka rašanos nav zināms vairāk, taču tagad aktīvisti ir noraizējušies par viņa nākotni, vēstī Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Baltvalis pirmoreiz tika novērots 2019. gada aprīļa nogalē Norvēģijas piekrastē. Tas šķitis dīvaini, jo baltvaļi ir reta parādība tik tālu uz dienvidiem. Vēl dīvaināki likušies iemaukti, kas valim bija cieši apjosti.

Norvēģijas vietējā izlūkošanas aģentūra uzsāka izmeklēšanu, kas kopš tā laika apgalvojusi, ka "valis, visticamāk, bijis daļa no Krievijas bruņoto spēku programmas". Krievijai ir labi zināma vēsture ar jūras zīdītāju, piemēram, delfīnu apmācību militāriem mērķiem

Atvaļināts krievu pulkvedis Viktors Baranets ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja, ka viņam tika paziņots, ka zinātnieki Krievijas ziemeļos "izmanto baltvaļus civilās informācijas ievākšanas uzdevumos".

Norvēģus aizrāva baltvaļa dramatiskā glābšana. Dzīvnieks tika nodēvēts par Hvaldimiru - no norvēģu vārda "hval", kas apzīmē vali, un par godu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Dažu dienu laikā pēc glābšanas viņš bija apmeties ostā Hammerfestā, piekrastes pilsētā, kurā dzīvo apmēram 11 000 cilvēku. Pirmās nedēļas Hvaldimiram bijušas kritiskas.

Lai glābtu viņa dzīvību, Norvēģijas zvejniecības direktorāts apstiprināja Hvaldimira uzraudzības un barošanas programmu.

Baltvalis atguvās, atstājot ostu un sāka patstāvīgi baroties. Kopš 2019. gada 19. jūlija viņš ir "brīvi peldošs" valis, liecina Norvēģijas "Orca Survey" biedrība, kas atbildēja par Hvaldimira glābšanas operāciju.

Amerikāņu kinorežisore Regīna Krosbija, Norvēģijas iedzīvotāja, redzēja kinematogrāfisko potenciālu. Viņa sāka uzņemt īsfilmu, taču joprojām gaida laimīgās beigas.

"Es domāju, ka tas būs priecīgs stāsts par vali, kurš aizbēga no Krievijas armijas. Man likās, ka tas tiks izdarīts nedēļas laikā. Bet, laikam ejot, neviens neko nedarīja šī vaļa labā," BBC stāsta Krosbija.

Tā viņa sāka kampaņu baltvaļa glābšanai.

Sabiedriskam dzīvniekam, kurš nebaidās no cilvēkiem, var draudēt briesmas, un Krosbija uzskata, ka Hvaldimiram nepieciešama aizsardzība.

Starp nopietnākajiem draudiem ir laivu propelleri, zvejas tīkli un tūristi. Līdz 2019. gada beigām viņas kampaņa bija sākusies un, kad citi pievienojās viņai, tika izveidota aktīvistu grupa "OneWhale".

Viņi nolēma pasargāt Hvaldimiru un, ja iespējams, atgriezt viņu savvaļā. Krosbija lūdza amerikāņu aktīvista, eksperta Rika O'Barija padomu.

"Ikreiz, kad delfīnam vai valim ir nepatikšanas, tiek zvanīts man," BBC sacīja O'Barijs.

Viens zvans no Regīnas Krosbijas, un viņš 2020. gada jūlijā atradās lidmašīnā uz Norvēģiju. Kad viņš ieradās, Hvaldimira ķermenis bija traumēts, ko acīmredzot izraisījusi sadursme ar laivu. O'Barijs nekavējoties rīkojās - viņš vēlējās vali nogādāt fjordos.

Norvēģijas piekrastē ir daudz fjordu. Garie, šaurie ūdensceļi stiepjas tālu iekšzemē no jūras. Varbūt kādu varētu aizvērt un pārvērst par drošu rezervātu speciāli Hvaldimiram, viņš domāja.

Krosbijai bija tikai jāpārliecina Norvēģijas valdība - valsts ar vaļu medību vēsturi.

Jau vairākus mēnešus "OneWhale" ir aizvadījuši sarunas ar valdības aģentūrām par Hvaldimira un citu cietušo jūras savvaļas dzīvnieku patvēruma izveidošanu neizmantotā fjordā.

Grupas ideja ir izveidot "milzīgu, atklātu jūras savvaļas dzīvnieku rezervātu" vismaz divu kilometru garā un kilometru platā fjordā. Fjordu aizvērtu ar  zemūdens zvejas tīklu.

"OneWhale" pārstāvji saka, ka divas Norvēģijas ziemeļu kopienas ir izrādījušas nopietnu interesi, un ir apstiprināti līdzekļi rezervāta izveidei un pētniecībai. "Šobrīd mums ir zaļā gaisma," sacīja Krosbija.

Taču ne visi piekrīt idejai. Jūras biologs Rikardsens sacīja, ka šķiet, ka vaļa veselība ir laba.

"Ciktāl tas attiecas uz Norvēģiju, Hvaldimirs ir valis un viņš dzīvo savvaļā," sacīja Ziemeļatlantijas jūras zīdītāju komisijas novērotājs Rī Vigs. "Es domāju, ka šobrīd viņam ir vislabākie apstākļi."

O'Barijs baidās, ka šāda brīvība valim varētu nozīmēt vientulību, un apgalvo, ka rezervāta izveidošana "var būt vislabākais, ko mēs varam darīt".

Viņš norāda uz delfīnu rezervātu, kuru viņš nodibināja Bali rietumos, Indonēzijā, kur tiek vērtēti bijušo nebrīvē turēto dzīvnieku piemērotība dzīvei savvaļā. Ja nē, viņi paliek rezervātā visu savu dzīvi.

Pagaidām Hvaldimirs mīt zivju audzētavā, kur izsalcis valis nav īpaši gaidīts viesis.

Viņš var brīvi klejot, laiku pa laikam meklējot cilvēkus savu sociālo vajadzību apmierināšanai

Videoklipi, kuros viņš redzams, spēlējoties ar tūristiem, laiku pa laikam parādās sociālajos tīklos, pastiprinot bažas par viņa labklājību.

Viņa pašieceltie aizbildņi Hvaldimiru apmeklē, kad vien var. Krosbija aprakstīja, kā valis nesen vajāja viņas laivu, kad tā sāka atstāt viņa pagaidu mājvietu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu