Norvēģijas zvejas laivām seko valis ar iemauktiem. Iespējams, dzīvnieku apmācījuši Krievijas bruņotie spēki (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: kadrs no video

Norvēģijas ziemeļu ciemata Ingeijas tuvumā zvejniekiem gadījusies kāda neparasta sastapšanās - viņu laivām sekojis ziņkārīgs baltvalis, kas bija iejūgts dīvainos iemauktos. Vietējie eksperti telekanālam pauduši aizdomas, ka dzīvnieku varētu būt apmācījuši Krievijas bruņotie spēki, vēsta medijs "The Guardian".

"Mēs gribējām izmest tīklus, kad ieraudzījām starp laivām peldam vali," intervijā stāsta zvejnieks. "Tas piepeldēja mums klāt, un mēs ieraudzījām, ka tam ir uzmaukti kaut kādi iemaukti."

Baltvaļa uzvedība bija neparasta - tas aktīvi peldēja gar zvejnieku laivām, raustot to tauvas.

Valis tika notverts un atbrīvots no iemauktiem. To iekšpusē esot bijis uzraksts "Sanktpēterburgas aprīkojums", vēsta medijs "The Guardian".

Norvēģu telekanāla aptaujātie eksperti norādīja, ka, iespējams, pie iemauktiem var piestiprināt kādu priekšmetu, piemēram, kameru vai varbūt pat ieroci. 

"Ja šis valis nāk no Krievijas, kas ir ļoti ticami, tad ar to nodarbojušies nevis Krievijas zinātnieki, bet gan jūras spēki," sacīja Norvēģijas Jūras pētījumu institūta pētnieks Martins Bjuvs.

"Mēs zinām, ka Krievija turēja pieradinātus vaļus un ka daži no tiem, visdrīzāk, ir atbrīvoti. Tādā gadījumā tie bieži meklē laivas," norāda Norvēģijas Arktiskās universitātes Arktiskās un jūras bioloģijas katedras profesors Euduns Rikardsens. 

Rikardsens norāda, ka Krievijas kolēģi-pētnieki apgalvojuši, ka neko par baltvali nezinot.

"Viņi saka, ka visdrīzāk tas saistīts ar Krievijas jūras floti Murmanskā," viņš uzsver.

80. gados Padomju Savienībā tika izveidota programma, kurā bruņotie spēki trenēja delfīnus ieroču atpazīšanā zem ūdens. 90. gados šī programma tika izbeigta.

2017. gadā Krievijas Aizsardzības ministrijai piederošais telekanāls "Zvezda" atklāja, ka Krievijas jūras spēki sākuši arktiskajos ūdeņos trenēt baltvaļus, roņus un pudeļdeguna delfīnus.

Nesenākajā apmācībā jūras spēkiem esot palīdzējis Murmanskas Jūras bioloģijas pētījumu institūts. Pētījuma mērķis esot bijis noskaidrot, vai apmācītus baltvaļus var izmantot jūras flotes bāzes ieeju apsargāšanai, raksta "The Guardian".

Delfīnus un roņus tikmēr apmācīja dažādu priekšmetu pārnēsāšanā, kā arī torpēdu, mīnu un artilērijas lādiņu meklēšanā.

Valdības reģistrā atrodamā informācija liecina, ka Krievijas Aizsardzības ministrija no Utriša delfinārija Maskavā 2016. gadā nopirkusi piecus pudeļdeguna delfīnus.

Murmanskas Jūras bioloģijas pētījumu institūts secināja, ka delfīni un roņi arktiskajam klimatam un konkrētajām apmācībām esot labāk piemēroti nekā baltvaļi. Baltvaļi esot pārāk neuzņēmīgi pret aukstumu, un tiem neesot tik laba atmiņa kā roņiem.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu