"Viņu pieņemtie lēmumi ir ietekmējuši daudzas valstis." Bijusī "Facebook" datu analītiķe atklāj uzņēmuma "neredzamo daļu" (2)

Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sofija Žanga sociālā tīkla "Facebook" platformā trīs gadus strādāja kā datu analītiķe, tomēr 2020. gada rudenī viņa tika atlaista. Savā pēdējā dienā Sofija uzrakstīja 7800 vārdus garu atvadu vēstuli kolēģiem, kas ir ierasta prakse uzņēmumā. Tomēr šī vēstule atšķīrās no citām, jo kolēģe atklāja vairākas uzņēmuma "ēnas puses", tostarp, vairāku valstu valdību viltus kontu izmantošanu, lai ietekmētu sabiedrības domu, vēsta ziņu aģentūra AP.

Vēstulē, kuru vēlāk publicēja mediji, Žanga izklāstīja pierādījumus tam, ka valstis kā Azerbaidžāna un Hondurasa izmantojušas viltus kontus, lai ietekmētu sabiedrību.

Citās valstīs, piemēram, Indijā un Ekvadorā Žanga atklāja koordinētu aktivitāti, kuras mērķis ir manipulēt ar sabiedrības domu, lai gan nebija skaidrs, kas aiz tā visa stāv. Viņa apgalvo, ka "Facebook" viņas atklājumus neuztvēra nopietni.

Žangas pieredzētais lika viņai nonākt pie skaļa secinājuma: "Uz manām rokām ir asins pēdas."

"Facebook" nav apstrīdējis Žangas stāstīto, taču mēģinājis mazināt viņas secinājumu nozīmi, saka bijusī darbiniece.

"Mēs kategoriski nepiekrītam Žangas kundzes teiktajam par mūsu prioritātēm un centieniem izskaust ļaunprātīgu izmantošanu mūsu platformā," teikts "Facebook" paziņojumā. "Kā daļa no mūsu cīņas pret šāda veida ļaunprātības izmantošanu ir speciālas komandas, kas koncentrējas šādam mērķim, turklāt mēs esam novērsuši jau vairāk nekā 150 koordinētus šāda veida tīklus. Apmēram puse no tiem bija vietējie tīkli, kas darbojušies Latīņamerikā, Tuvajos Austrumos, Ziemeļāfrikā, kā arī Āzijas reģionā pie Klusā okeāna."

Sofija Žanga.
Sofija Žanga. Foto: AP/Scanpix

Kāpēc "Facebook" atlaida Žangu?

Bijusī darbiniece stāsta, ka viņa ir izdarījusi daudz darba, lai aizsargātu vēlēšanu laiku. Viņa uzsver, ka tas varētu izklausīties svarīgi "vidējam cilvēkam", taču "Facebook" Žanga skaitījās kā "zema līmeņa darbiniece".

"Turklāt tas nebija mans oficiālais darbs. Es šo darbu darīju savā brīvajā laikā - ar savām zināšanām un piekrišanu, protams. Sākumā uzņēmums to atbalstīja. Taču pamazām viņiem zuda pacietība. Es sāku sliktāk strādāt," stāsta Žanga.

"Es zinu, ka daudzi viņu pieņemtie lēmumi ir ietekmējuši valstis, kurās viņi darbojās. ASV joprojām ļoti ietekmē tas, kas notika 2016. gadā pēc Krievijas manipulācijām "Facebook".

Daudzām valstīm, tostarp Hondurasai vai Azerbaidžānai, šī ir viņu pašu Krievija. Taču tas tiek darīts nevis no ārvalstīm, bet gan viņu pašu valdībām - un nemaz pat necenšoties to noslēpt," atklāj bijusī "Facebook" datu analītiķe.

Žanga mēģinājusi pieņemt, viņasprāt, labākos lēmumus, balstoties uz tajā laikā iegūto informāciju.

"Es tomēr esmu tikai viens cilvēks. Dažreiz es gaidīju ilgāk nekā man vajadzēja to darīt. Pie šādas atbildības bieži vien ar jūsu vislabāko sniegumu nepietiek," saka Žanga. 

Kā Žanga nokļuva "Facebook"?

"Kad es pievienojos ["Facebook"] uzņēmumam, mani tāpat kā daudzus cilvēkus smagi skāra 2016. gada Krievijas iepriekšminētās darbības. Es nolēmu sākt meklēt sakarības starp neierastām darbībām un politiskajiem mērķiem. Un vēlāk es ieguvu vairākus rezultātus par daudzām pasaules vietām, piemēram, par Hondurasu, Brazīliju un Indiju."

Hondurasa pievērsa Žangas uzmanību, jo tajā bija ļoti daudz "nedabīgas uzvedības", salīdzinot ar citām valstīm. 

"Šī bija ļoti netipiska darbība, par ko mēs runājam. Burtiski "boti". Tajā brīdī es sapratu, ka tā ir "troļļu ferma", kuru diezgan atklātā veidā vada Hondurasas prezidenta padotais. Man tas šķita ārkārtīgi šausmīgi," atklāj bijusī darbiniece.

Žanga stāsta, ka pēc šī atklājuma viņa sākusi par saviem novērojumiem runāt ar kolēģiem. Viņa uzsver, ka neviens kolēģis nav vēlējies aizstāvēt šāda veida darbības, taču viņi nevarēja vienoties, kura uzdevums ir ar to nodarboties.

"Es izmisīgi mēģināju atrast kādu, kam tas rūp. Es runāju ar savu vadītāju un viņa vadītājiem. Es runāju ar draudu izlūkošanas komandu. Es runāju ar daudzām citām komandām. Pagāja gandrīz gads, lai kaut kas notiktu," stāsta Žanga.

Runājot par valstīm, kuras nav prioritāro valstu sarakstā, bijusī datu analītiķe atklāj, ka tas nav grūti. Viņa saka, ka arī mazajās valstīs "Facebook" veic "noņemšanas". 

"Lielākoties šīs bloķēšanas ir ātras un tās nāk no citām grupām ārpusē - ziņas no opozīcijas grupām, NVO, žurnālistu izmeklēšanas, CIP ziņojumi un tā tālāk. Šajā gadījumā notika tas, ka neviens ārpus uzņēmuma nebija sūdzējies," saka Žanga.  

Atbildot uz jautājumu, kāpēc "Facebook" ar saviem resursiem neiekļauj sarakstā ikkatru valsti, bijusī analītiķe atbild, ka šo jautājumu viņa jau iepriekš uzdevusi, sakot, ka, lai gan "Facebook" ir ļoti daudz finansiālie resursi - cilvēku resursi ir kaut kas cits.

"Pat, ja jums ir bezgalīgi daudz naudas, jūs nevarat tik ātri paplašināties. Paiet laiks, lai uztrenētu cilvēkus un vēl pēc tam darbinieki "nobriestu"," norāda Žanga. 

"Un tā es ticēju kādu laiku, kamēr tur strādāju. Tomēr es uzskatu, ka retrosprektīvi paskatoties, ja viņi būtu domājuši, ka tas ir svarīgi, viņi būtu spēruši soļus, kurus viņi nespēra. Viņi būtu koncentrējušies uz ļoti augsta līmeņa talantīgiem darbiniekiem komandā. Un viņi noteikti nekad nebūtu mani atlaiduši," saka bijusī "Facebook" darbiniece.

Uz jautājumu, kā pašreizējie "Facebook" darbinieki cenšas to mainīt, Žanga atbild, ka viņi tāpat kā lielākā daļa darbinieku ir "tikai vidusmēra cilvēki, kuri vēlas strādāt no plkst. 9 līdz 18, dienas beigās doties mājās un gulēt".

"Tur pastāv arī selektīvi atlasīti aizspriedumi. Ja jūs domājat, ka "Facebook" ir ļauns, tad jūs tur, visticamāk, nestrādāsiet," uzskata Žanga.

"Taču tur dodas strādāt neskaitāmi cilvēki, kuri uzskata, ka viņi var "Facebook" padarīt par labāku vietu. Un es viņiem pateicu, ka vēlos to labot," turpina bijusī darbiniece.

Žanga uzskata, ka šī uzņēmuma darbinieki laika gaitā "kļuvuši pesimistiskāki". Viņa norāda, ka tur ir arī "liela izolēšanās un, iespējams, pat paranoja mediju priekšā".

"Cilvēki ir ļoti skeptiski noskaņoti par to, ko prese saka par "Facebook"," turpina Žanga.

"Nevēlos noniecināt to, ka "Facebook" vēsturiski bija ļoti atvērts uzņēmums. Mums bija regulāra saziņa ar valdes priekšsēdētāju. Kā zema līmeņa darbiniece es varēju iesaistīties diskusijās ar uzņēmuma viceprezidentu. Bet laika gaitā arī tas mainījās, jo bija bailes un bažas par informācijas noplūdēm no darbinieku puses," norāda bijusī darbiniece.

Žanga stāsta, ka viņa nezina, kurš tagad strādā viņas amatā. Viņa uzsver, ka viņa bija vienīgā persona, kas pati meklēja risinājumus šādām aktivitātēm, nevis gaidīja cilvēkus, kuri paziņos, ka "kaut kas ir noticis".

"Iemesls, kāpēc es tik viegli atradu tik daudz lietu bija tāpēc, ka tie bija kā "āboli, kas paši krita rokā"," saka bijusī darbiniece.

Intervijas noslēgumā Žanga komentē paziņojumu, ka "Facebook" ir izdzēsis daudz neautentisku kontu, un ir mēģinājis "paslēpt" viņas stāstu.

"Tā ir ļoti tipiska "Facebook" atbilde, kura, manuprāt, neatbild uz jautājumu. Pieņemsim, ka jūsu laulātais jums vaicā: "Vai tu vakar nomazgāji traukus?" Un jūs atbildat, sakot: "Man vienmēr galvenais mērķis ir nomazgāt traukus. Es pārliecinos, ka esmu nomazgājis traukus. Es nevēlos, lai būtu netīri trauki." Šāda atbilde varētu būt jēdzīga, taču patiesībā tā neatbild uz jautājumu," saka Žanga.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu