Jaunie kartupeļi peld ūdenim pa virsu – kāpēc tā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Lita Krone/LETA

Pavasarī veikalu plauktus papildina jaunā raža, piemēram, kāposti, tomāti, gurķi un arī jaunie kartupeļi. Kāds Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Pārtikas revidents" skatītājs vienā no lielveikaliem iegādājies tos par ļoti labu un izdevīgu cenu, taču, kad sācis vārīt, kartupeļi peldējuši pa ūdens virsu kā tādi pelmeņi. Viņš lūdza noskaidrot, kas tie par brīnumiem un kā tas vispār ir iespējams.

Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas vadītāja Dr. agr. Ilze Skrabule stāsta, ka, ja kāds ķermenis peld ūdenim pa virsu, tas nozīmē, ka tā blīvums jeb īpatnējā masa ir mazāka par ūdens īpatnējo masu.

"Tomēr jāsaka, ka kartupeļiem nekad īpatnējā masa nav mazāka par vienu, ja mēs pieņemam, ka ūdens īpatnējā masa ir viens. Vienīgais gadījums, kurā varētu pieļaut, ka tie varētu peldēt pa virsu, ir tad, ja tiem ir tukšs vidus vai arī tie ir sasaluši ledū," skaidro speciāliste.

Papildinot šo vienu no iespējamiem izskaidrojumiem, Ilze Skrabule arī min, ka var panākt, lai kartupeļi peldētu pa ūdens virsu tādā gadījumā, ja šī šķīduma blīvumu paaugstina, un to var paaugstināt, ja ūdenī izšķīdina sāli, turklāt diezgan daudz sāls. Un šajā gadījumā, kad ūdens īpatnējā masa ir lielāka vai vienāda ar kartupeļu īpatnējo masu, tad arī kartupeļi uzpeld.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu