Baltkrievija publicējusi sagrābtās lidmašīnas apkalpes un dispečera sarunas fragmentu (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Darius Mataitis/SCANPIX BALTICS

Baltkrievijas Transporta ministrija otrdien publiskojusi Īrijas zemo cenu lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas apkalpes un gaisa satiksmes dispečeru svētdien notikušās sarunas fragmentu.

Kā vēstīts, svētdien aviosabiedrības "Ryanair" pasažieru lidmašīnai, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, Baltkrievijas gaisa telpā, netālu no Lietuvas robežas, nācās piespiedu kārtā mainīt kursu un doties uz Minsku, kur Baltkrievijas kriminālpolicija aizturēja vienu no tās pasažieriem - opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un galveno redaktoru Romānu Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

Saskaņā ar Baltkrievijas publiskoto informāciju, 23.maija rītā plkst.9.30 Minskas lidostas gaisa satiksmes dispečeri paziņoja lidmašīnas pilotiem, ka saskaņā ar no drošības dienestiem saņemtu informāciju, uz lidmašīnas klāja esot bumba, ko paredzēts detonēt virs Viļņas.

Pēc tam dispečers stāsta, ka informācija par spridzekli lidmašīnā esot elektroniski nosūtīta vairākām lidostām. Tāpat dispečers piedāvā lidmašīnas apkalpei veikt ārkārtas nolaišanos Minskā drošības apsvērumu dēļ.

Savukārt “Ryanair” pilots dispečeram jautā, kurš tieši rekomendējis veikt ārkārtas nolaišanos - lidsabiedrība “Ryanair”, Atēnu lidosta, Viļņas lidosta vai Minskas lidosta.

“Tā ir mūsu rekomendācija,” atbild dispečers.

Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas gaisa spēku iznīcinātājs.

Baltkrievijas publiskotais sarunas fragments beidzas brīdī, kad pilots ar dispečeru apspriež ārkārtas nosēšanās tehniskos parametrus.

Reaģējot uz Baltkrievijas rīcību, Eiropadome pirmdienas vakarā vienojās par ekonomisku un personisku sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju, tostarp aizliedzot Baltkrievijas aviosabiedrībām lidojumus Eiropas Savienības (ES) gaisa telpā un liedzot tām piekļuvi ES lidostām. Eiropadome arī pieprasīja nekavējoties atbrīvot Protaseviču un viņa draudzeni un garantēt viņu pārvietošanās brīvību.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu