Eva Juhņēviča: Ja būs atļauts gadatirgus vai pasākums ar pulcēšanos, mēs būsim klāt ar vakcinācijas punktiem (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eva Juhņēviča.
Eva Juhņēviča. Foto: Evija Trifanova/LETA

Motivējot cilvēkus vakcinēties pret Covid-19, potēšanas punktus varētu izvietot arī gadatirgos vai citās pulcēšanas vietās, otrdien, 25. maijā, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča.

Komentējot iespējamo vakcinēties gribētāju trūkumu tuvākajā nākotnē, Juhņēviča stāstīja, ka pēc Līgo svētkiem plānota informatīvā kampaņa, kas taps sadarbībā ar pašvaldībām, lai informācija būtu pēc iespējas mērķētāka. Tāpat paredzēta sadarbība ar sabiedriskajiem medijiem.

"Pašlaik strādājam pie koncepta, kas attiecas uz izbraukuma vakcinācijas punktiem, bet ne šiem mobilajiem, kas atbrauc. Piemēram, ja būs atļauts gadatirgus vai pasākums ar pulcēšanos, mēs būsim klāt ar vakcinācijas punktiem," par iecerēm stāstīja vakcinācijas projekta pārstāve.

Tāpat šonedēļ plānota tikšanās ar tirdzniecības centriem par iespējamo vakcinēšanas punktu izvietošanu.

"Jānāk arvien tuvāk iedzīvotājiem, lai mēs būtu iedzīvotāja ceļā, lai viņš varētu izdarīt informētu izvēli vakcinēties," atzina Juhņēviča.

Jau ziņots, ka pirmdien potes pret Covid-19 saņēmusi 7931 persona, tostarp pirmo porti - 2847 cilvēki, otro - 4315, bet vēl 769 cilvēki sapotēti ar "Johnson & Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati. Šie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi.

Līdz šim vienā dienā vakcinēto skaita rekords fiksēts 12. maijā, kad potes saņēma ap 22 000 cilvēku, savukārt augstākais vidēji dienā vakcinēto skaits nedēļas griezumā bijis nedēļā no 10. maija, kad vidēji dienā tika vakcinēti ap 15 600 cilvēki.

No vakar potes pret Covid-19 saņēmušajiem vairums klasificēti kā "Cits iedzīvotājs" vai "Pēc paša vēlēšanās", bet starp sapotētājiem bijis arī lielāks skaits senioru un personu ar hroniskām slimībām. Vakcinācija veikta 316 iestādēs, bet visplašāk to veica SIA "Vizuālā diagnostika", "Veselības centru apvienība", Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca un Rēzeknes slimnīca.

Pirmajai potei visbiežāk - 79% gadījumu - izmantota "Pfizer" vakcīna, savukārt otrajai potei līdzīgās proporcijās lietotas gan "Pfizer", gan "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnas.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 438 000 cilvēku, bet vakcinācijas procesu pabeiguši - ap 187 000 cilvēku, attiecīgi pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši ap 23,2% iedzīvotāju, bet procesu noslēguši - ap 9,9%.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson & Johnson" jeb "Janssen". Pagājušā gada 28. decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās marta izskaņā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu