"Laimīgu ceļu! Vai pašiem nav bail?" Ar dažādiem plakātiem neliels pulciņš Latvijā dzīvojošo baltkrievu pie vēstniecības Rīgā "atvadījās" no diplomātiem (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Turot rokās plakātus ar uzrakstiem – "Laimīgu ceļu! Vai pašiem nav bail?", "Pārstājiet politiskās represijas pret baltkrievu tautu"-, otrdienas, 25. maija, rītā pie vēstniecības Rīgā bija sanācis pavisam neliels pulciņš Latvijā dzīvojošo baltkrievu.
Turot rokās plakātus ar uzrakstiem – "Laimīgu ceļu! Vai pašiem nav bail?", "Pārstājiet politiskās represijas pret baltkrievu tautu"-, otrdienas, 25. maija, rītā pie vēstniecības Rīgā bija sanācis pavisam neliels pulciņš Latvijā dzīvojošo baltkrievu. Foto: EPA/Scanpix

Saasinās diplomātiskā krīze starp Baltkrieviju, Latviju un Eiropas Savienību kopumā. Latvijas vēstniecība Minskā otrdien, 25. maijā, pārtraukusi konsulāro funkciju veikšanu. Latvijas un Baltkrievijas diplomāti pametuši savas mītnes valsts teritorijas. Pie kaimiņvalsts vēstniecības Rīgā Baltkrievijas diplomātus pavadīt bija ieradušies Lukašenko režīma vajāto atbalstītāji, vēsta TV3 ziņas.

Latvijas vēstniekam Baltkrievijā, kā arī gandrīz visiem vēstniecības darbiniekiem, izņemot vienu, kuram ļauts Minskā pieskatīt vēstniecības ēku, otrdien bija jāpamet Baltkrievijas teritorija. Arī kaimiņvalsts diplomātiem otrdien bija jāatstāj Baltkrievijas vēstniecības Rīgā telpas. Lai paustu atbalstu Lukašenko režīma vajātajiem, pie Baltkrievijas vēstniecības bija pulcējušies daži Latvijā esošie bēgļi no Baltkrievijas.

Turot rokās plakātus ar uzrakstiem – "Laimīgu ceļu! Vai pašiem nav bail?", "Pārstājiet politiskās represijas pret baltkrievu tautu"-, otrdienas rītā pie vēstniecības Rīgā bija sanācis pavisam neliels pulciņš Latvijā dzīvojošo baltkrievu. Viņi šeit ir raduši politisko patvērumu un pēdējo dienu notikumus sauc par nepiedodamiem.

"Tas nav normāli, tā nedrīkst būt. Es gan negribu izdarīt pārsteidzīgus secinājumus, ir vajadzīga izmeklēšana, bet, protams, ka tas nav pareizi, un tie paziņojumi, ko ir izteikusi Baltkrievija, izsauc ļoti lielas šaubas,"

pauž patvēruma meklētājs no Baltkrievijas Vitālijs Ostrovskijs.

Radions Begļaks, kurš Latvijā patvērumu radis pēc piedzīvotajām represijām dzimtenē, cer, ka ES stingrāk reaģēs uz Baltkrievijā notiekošo: "Ir apnicis – viņi aizgāja pie Latvijas vēstniecības, mēs atnācām pie viņu. Mēs ļoti satraucamies par Romānu – tas, kas notika ar lidmašīnu bija gaidāms. To, ka Lukašenko ir terorists, visi baltkrievi zina, bet, kad to sapratīs Eiropas līderi, nezinu, cerams, ka ātri. Ir laiks gāzt šo varu, atbrīvoties no šā trakā cilvēka."

Pēc gandrīz visu Latvijas diplomātu izraidīšanas Latvijas vēstniecībā Minskā uz nenoteiktu laiku pārtraukta konsulāro funkciju veikšana. Valstspiederīgos, kuri nokļuvuši ārkārtas situācijā Baltkrievijā, ministrija lūdz sazināties ar jebkuras ES valsts vēstniecību Minskā vai ar Latvijas konsulātu Vitebskā.

Diplomātiskās krīzes saasinājums starp Latviju un Baltkrieviju seko pēc tam, kad ārlietu ministrs un Rīgas mērs pie viesnīcas "Latvija" pašreizējā oficiālā sarkani zaļā karoga vietā pacēla vēsturisko Baltkrievijas baltsarkanbalto karogu. Baltkrievijas ārlietu ministrs to nosauca par vandalisma aktu un no savas valsts teritorijas izraidīja Latvijas vēstnieku un diplomātus, uz ko mūsu valsts atbildējusi ar to pašu. Abu valstu diplomātiskās attiecības patlaban nonākušas zemākajā punktā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu