Baltkrievija pēc 24 gadus ilgas "abpusēji labvēlīgas sadarbības" slēdz vēstniecību Kanādā (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Baltkrievija otrdien paziņoja par savas vēstniecības slēgšanu Kanādā pēc tam, kad Kanādas premjerministrs Džastins Trudo nosodīja Baltkrievijas režīmu par aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā.

Baltkrievija slēdz vēstniecību Kanādā

Vēstniecība savā vietnē pavēstīja, ka tiks slēgta 1.septembrī pēc 24 gadus ilgas "abpusēji labvēlīgas sadarbības", bet jau no jūlija apturēs konsulāro pakalpojumu sniegšanu, tai skaitā vīzu pieteikumu apstrādi.

Baltkrievijas pilnvarorais lietvedis Jevgeņijs Rusaks e-pasta vēstulē ziņu aģentūrai AFP rakstīja, ka šis lēmums pieņemts "saistībā ar Baltkrievijas diplomātiskās klātbūtnes optimizāciju" dažādos reģionos.

"Šis lēmums nebija spontāns un tika pieņemts, pamatojoties uz pašreizējo divpusējo kontaktu praktiskās ietekmes analīzi,"

rakstīja Rusaks, piebilstot, ka Baltkrievijas premjerministrs Romāns Golovčenko sestdien parakstījis šādu lēmumu.

Trudo pirms tam preses konferencē pievienojās starptautiskajam sašutumam par svētdien notikušo lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu un opozīcijas žurnālista aizturēšanu, nosaucot to par "briesmīgu, nelikumīgu un pilnīgi nepieņemamu" rīcību.

"Tas bija skaidrs uzbrukums demokrātijai un preses brīvībai," sacīja Trudo.

Kanādas premjers nosodīja "šāda veida bīstamu iejaukšanos civilajā aviācijā" un Protaseviča aizturēšanu, un aicināja viņu "nekavējoties atbrīvot".

"Kanāda jau ir noteikusi sankcijas pret Baltkrieviju un izpētīs tālākus variantus," piebilda Trudo.

"Mēs arī atbalstām rīcību caur visām pieejamām starptautiskām institūcijām," tai skaitā Starptautisko civilās aviācijas organizāciju (ICAO), Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO) un NATO, sacīja Trudo.

Jau ziņots, ka svētdien aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnai, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, Baltkrievijas gaisa telpā, netālu no Lietuvas robežas, tika likts mainīt kursu un doties uz Minsku, kur tika aizturēts viens no tās pasažieriem - opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis, opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs Romāns Protasevičs, kuram Baltkrievijā draud nāvessods.

Kanāda, koordinējoties ar Eiropas Savienību un Lielbritāniju, noteica sankcijas 54 Baltkrievijas amatpersonām pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām 2020.gada augustā.

Abu valstu divpusējās tirdzniecības apjoms pērn bija tikai 47,9 miljoni ASV dolāru, liecina Baltkrievijas Ārlietu ministrijas dati.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu