Uzzini par iespējām, kā mantojumā atstāt pensiju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: hillaryperalta/Unsplash

2020. gadā valdība mainīja kārtību, tāpēc šobrīd ir iespējams mantot 2. pensiju līmenī sakrāto naudu. Tomēr vien 14% Latvijas iedzīvotāji veikuši vajadzīgo atzīmi, raidījumam "4. studija" norāda Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Apdrošināšanas un pensiju uzraudzības departamenta direktore Evija Dundure.

"Saskaņā ar manā rīcībā esošo informāciju uz 1. janvāri to bija izdarījuši 14% no visiem ieguldījumu plānu dalībniekiem. Tas ir daudz vai maz? Gada laikā, iespējams, tas varētu būt okei," vērtē Dundure.

Eksperte arī norāda, ka to izdarījusi informētākā sabiedrības daļā, tāpēc būtiski ir aktualizēt šo jautājumu un vairāk par to runāt: 

"Ka ir tāda iespēja, pat zināmā mērā pienākums, izvēlēties, kādā veidā tiktu mantots šis uzkrātais kapitāls."

Mantošanai ir trīs izvēles. Pirmā izvēle, ka ir izvēlēts labuma guvējs vai mantinieks. Uzkrātais nonāk viņa pensijas uzkrājumā, ja vien šim cilvēkam ir fondētā pensija. Otrā izvēle ir nodot Civillikumā noteiktā kārtībā. Aizpildot formalitātes uzkrājumu var izņemt. Trešā izvēle ir to nenodot mantojumā kādai konkrētai personai, tad uzkrātais nonāk valsts budžetā.

Jaunām ģimenēm ar maziem bērniem vēl nav lielu pensijas uzkrājumu, tādā gadījumā ir pieņemami, ka izvēle par mantošanu vēl nav veikta.

Tomēr eksperte norāda, ka par to vajadzētu domāt, kad uzkrātā summa ir gana nopietna un ir ko mantojumā atstāt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu