Tallinas lidostā nosēdusies "Belavia" lidmašīna. Tā šķērsojusi arī Latvijas teritoriju (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Postimees.ee

Ceturtdien, 27. maijā, plkst. 10.01 Igaunijas galvaspilsētas Tallinas lidostā piezemējusies Baltkrievijas nacionālās aviokompānijas "Belavia" lidmašīna "Embraer E175LR". Igaunija ir viena no nedaudzajām Eiropas valstīm, kas Baltkrievijas lidmašīnām ļauj nolaisties savā teritorijā. Tomēr Igaunijas premjerministre paziņojusi, ka tas mainīsies.

Atšķirībā no citām reģiona valstīm Igaunija vēl nav aizliegusi Baltkrievijas lidmašīnām nosēsties tās teritorijā un gaida Eiropas Savienības (ES) līmeņa gala lēmumu, vēsta laikraksts "Postimees".

""Belavia" drīkst lidot līdz tam laikam, kad mūsu rokās būs gaidītais sankciju plāns pret Baltkrieviju," iepriekš skaidroja ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss. 

Foto: Postimees.ee

"Postimees" rīcībā esošās ziņas liecina, ka Igaunija neesot atradusi likumīgu pamatu nepieļaut Baltkrievijas nacionālās aviokompānijas lidmašīnas nolaišanos. Lai arī trešdien izskanēja ziņas, ka Francija aizliegusi "Belavia" lidmašīnai ielidot tās gaisa telpā, Latvija tā nav rīkojusies - reiss Minska-Tallina savu galamērķi sasniedza, šķērsojot Latvijas gaisa telpu.

Portāla "Flightradar24" rīcībā esošie dati liecina, ka Latvijas gaisa telpā "Belavia" lidmašīnu esot pavadījis ASV Gaisa spēku novērošanas lidaparāts E-8C J-STARS.

Tallinas lidostas sniegtā informācija liecina, ka plkst.10.52 "Belavia" lidmašīna devusies atpakaļ uz Minsku, ziņo raidorganizācija ERR.

Neilgi pēc "Belavia" reisa nolaišanās Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa nāca klajā ar paziņojumu, ka turpmāk Igaunijas lidostas vairs neuzņemšot "Belavia" lidmašīnas. Igaunijas valdības lēmums oficiāli tiks izziņots ceturtdien.

Ceturtdien "Belavia" lidmašīna izlidoja arī uz Kipru, taču visi pārējie reisi Eiropas Savienībā tikuši atcelti.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Urmass Paets paudis neapmierinātību ar Igaunijas lēmumu. "Šodien [..] "Belavia" lidmašīna no Minskas piezemējās Tallinā," viņš raksta. "Igaunija un Kipra - vienīgās ES valstis, kurās joprojām var lidot Baltkrievijas valsts aviokompānija. Pārējās ES dalībvalstis to ir aizliegušas. Gribētos dzirdēt paskaidrojumu, kāpēc Igauniju nesatrauc pat principiālais ES lēmums, kas tika pieņemts pirmdien, nemaz nerunājot par izpratni, cik nopietnu valsts terorisma epizodi svētdien pastrādāja Lukašenko režīms."

Tallinas dome ceturtdien paziņojusi, ka neizkārs Baltkrievijas vēsturisko baltsarkanbalto karogu, kas, solidarizējoties ar baltkrievu tautu, rotā Rīgu un Viļņu.

"Nē, Tallinas pilsēta neizkārs Baltkrievijas karogu, lai neiejauktos ārpolitikā," raidorganizācijai ERR norādīja domes pārstāve.

Eiropadome pirmdienas vakarā vienojās par ekonomisku un personālu sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju, tostarp aizliedzot Baltkrievijas aviosabiedrībām lidojumus ES gaisa telpā un liedzot tām piekļuvi ES lidostām.

Šāds lēmums pieņemts, reaģējot uz Baltkrievijas režīma rīcību, svētdien piespiežot nolaisties Minskā aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnu, lai aizturētu opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" dibinātāju Romānu Protaseviču, kurš bija tās pasažieru vidū.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu