"Kura šajā situācijā vispār uzdrošinātos radīt bērnus?" Kāpēc sievietes Ķīnā vairs nevēlas bērnus (3)

Foto: Unsplash
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jaunākie dati uzrāda, ka dzimstība Ķīnā sasniegusi zemāko līmeni kopš 1960. gada. Iespējams, tas ir rezultāts viena, nu jau divu bērnu ģimenē politikai, tomēr sievietes atklāj, ka tas nav vienīgais iemesls, kāpēc jaundzimušo Ķīnā nav tik daudz, vēsta raidsabiedrība BBC.

Neraugoties uz savas mammas skubināšanu, Lilija (vārds mainīts) tuvākajā laikā bērnus neplāno. 31 gadu vecā sieviete, kura ir precējusies divus gadus, vēlas izbaudīt savu dzīvi, neraizējoties par kāda audzināšanu.

"Man ir maz paziņu ar bērniem, bet tie, kuriem tādi ir, kontanti domā par labākās auklītes un labākās skolas nodrošināšanu. Tas izklausās nogurdinoši," stāsta Lilija.

Sieviete savu stāstu BBC atklāj anonīmi, uztraucoties par savas mammas sašutumu, rakstu izlasot. Tomēr dažādi uzskati par pareizu dzīves modeli starp dažādajām paaudzēm Ķīnā esot ļoti izteikta problēma, viņa atklāj.

Dati runā paši par sevi

Maija sākumā publicētie dati uzrāda, ka pagājušajā gadā Ķīnā dzimuši 12 miljoni mazuļu, kas ir ievērojami mazāk par 2016. gadā dzimušajiem 18 miljoniem. Tā ir zemākā reģistrētā dzimstība kopš 1960. gada.

Tā ir problēma, jo laika gaitā sabiedrībā būs vairāk vecu, nekā jaunu cilvēku, kuri ir jaunais darba spēks un tie, kuri varētu parūpēties par vecāko sabiedrības daļu.

Eksperte Ņinga Jidze uzskata, ka tas saistīts ar Ķīnas kopējo attīstību - finansiālo un sociālo apstākļu uzlabošanos. Valtij kļūstot attīstītākai, mēdz kristies dzimstība - izglītības, karjeras vai citu iemeslu dēļ.

Dzimumu disbalanss

Eksperti gan norāda, ka situāciju varētu mainīt, ja, pirmkārt, milzīgais Ķīnā dzīvojošo vīriešu skaits varētu vispār atrast sev sievieti, ar kuru domāt par ģimenes dzīves veidošanu.

Pagājušajā gadā reģistrēti par 34,9 miljoniem vairāk vīriešu, nekā sieviešu.

Tās esot "paģiras" pēc 1979. gadā pieņemtās viena bērna politikas, lai samazinātu straujo dzimstību.

Kultūra, kas vēsturiski vairāk godā zēnus, daudzas topošās māmiņas mudināja uz abortu, ja tika gaidīta meitenīte.

"Tas ievieš nopietnas problēmas potenciālajiem preciniekiem, īpaši tiem, kuri ir mazāk turīgi," norāda Singapūras universitātes Socioloģijas programmas vadītāja Mū Dženga.

2016. gadā valstī dzīvojošajām ģimenēm atļāva radīt divus pēcnācējus, taču tas nav atrisinājis dzimstības samazināšanās problēmu.

"Kurš šajā situācijā vispār uzdrošinātos radīt bērnus?"

Eksperti pauž, ka šīs izmaiņas neko daudz nav mainījušas, jo tās bija vienīgās izmaiņas, kaut vajadzēja pieņemt arī lēmumus par atbalstu šīm jaunajām ģimenēm. Daudzi gluži vienkārši nevar atļauties uzturēt ne vienu, ne divus bērnus.

"Cilvēku atturēšanās radīt bērnus nav bažas par dzemdēšanu, bet gan visu, kas sekos pēc tam," teic profesore Dženga.

Tāpat esot mainījušās vērtības, pēc kurām Ķīnā dzīvojošie tiek vērtēti. Tradicionālu vērtību ievērošana un ģimenes veidošana vairs nav tas, kas tiek celts godā. Visvairāk šobrīd cienot personīgo izaugsmi. Tiesa, sievietes joprojām tiek uzskatītas par tām, kurām primāri jāuzņemas rūpes par ģimeni.

Kaut gan Ķīnā ir iespēja doties divu nedēļu atvaļinājumā pēc ģimenes pieauguma, reti kurš vīrietis to izmanto, kur nu vēl kļūst par pilna laika tēvu.

Šis bieds sievietes attur radīt bērnus, jo tā dēļ, visticamāk, nāksies pilnībā atteikties no savas karjeras.

Šobrīd Ķīnas sociālajos tīklos šī tēma tiek aktīvi apspriesta, izmantojot mirkļbirku "kāpēc šī paaudze nevēlas bērnus". Tas izmantots jau vairāk nekā 440 miljonu reižu.

"Realitāte ir tāda, ka sievietēm Ķīnā nav labu darbu, bet tās, kuras pie tāda veiksmīgā kārtā ir tikušas, darīs visu, lai to nezaudētu. Kura gan šajā situācijā vispār uzdrošinātos radīt bērnus?" rakstīja kāda persona.

Vai ir par vēlu visu vērst par labu?

Tuvāko trīs līdz piecu gadu laikā plānots izskatīt un veikt izmaiņas, taču daudzi mudina Ķīnas valdību atmest jebkādu kontroli pār to, cik bērnu drīkst ienākt ģimenē, jau tagad.

"Kamēr ir vēl dažas ģimenes, kuras grib vairāk bērnu, bet nedrīkst tos radīt, ir jārikojas. Ir bezjēdzīgi kaut ko liegt, ja neviens jau tā negrib bērnus," teikts Ķīnas centrālās bankas mājaslapā.

Tomēr eksperti pauž piesardzību pārāk strauju lēmumu pieņemšanā.

"Kamēr Ķīnas bagātākajās valstīs sievietes vēlas būt neatkarīgas un dzīvot pēc jauniem noteikumiem, jāņem vērā, ka laukos cilvēki joprojām ļoti pieturās pie vecajām tradīcijām un vēlas lielu ģimeni. Ierobežojumu atcelšanā, var gadīties, ka tieši laukos dzīvojošie sāks radīt daudz pēcnācēju, un tur jau sāksies citas problēmas," viņi skaidro.

Tomēr profesore Dženga nav zaudējusi cerību pilnīnā un uzskata, ka viss vēl var tikt vērsts par labu. Lai arī ierobežojumi ir, tie neliedz atrast sev mīlestību, apprecēties un radīt ģimeni.

Pat Lilija uzskata, ka nekad nevajag teikt nekad.

"Ja apstākļi mainīsies un bērniem vairs nebūs tā jāsacenšas par labas dzīves saņemšanu, es justos mierīgāka, radot pēcnācēju. Mana mamma katrā ziņā ļoti priecātos," viņa saka.  

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu