Baltkrievijā pret Staķi un Rinkēviču ierosināta krimināllieta par nacionālā naida kurināšanu (69)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Baltkrievijas ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu pret Rīgas mēru Mārtiņu Staķi un Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču par Baltkrievijas karoga nomaiņu Rīgā, teikts ģenerālprokuratūras paziņojumā.

Baltkrievijas ģenerālprokurors Andrejs Šveds ierosinājis krimināllietu pret Rīgas mēru Mārtiņu Staķi un Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču saistībā ar Rīgā notikušo Baltkrievijas valsts karoga noņemšanu un tā aizstāšanu ar Baltkrievijas vēsturisko baltsarkanbalto karogu, kas Baltkrievijā kļuvis par autoritārā režīma pretinieku protesta kustības simbolu.

Izvērtējis materiālus medijos un internetā par "smago noziegumu pret [Baltkrievijas] interesēm", Šveds ierosinājis krimināllietu pret Latvijas amatpersonām pēc kriminālkodeksa 130.panta trešās daļas - apzinātas darbības, kas vērstas uz nacionālā naida izraisīšanu pēc nacionālās piederības pazīmes, teikts Ģenerālprokuratūras paziņojumā.

"Noziedzīgās darbības izpaudās, publiski noņemot suverēnās Baltkrievijas simbolu valsts karogu, kas bija izlikts Rīgas centrā sakarā ar nacionālās komandas piedalīšanos pasaules hokeja čempionātā, un aizstājot to ar baltsarkanbalto audumu," norādīja Ģenerālprokuratūrā.

"Šāda ņirgāšanās par valsts simboliku aizvainoja baltkrievu nacionālo cieņu,"

uzsvērts paziņojumā.

Sākotnējās izmeklēšanas organizēšanai krimināllieta nodota Baltkrievijas Izmeklēšanas komitejai.

Pirmdien Rīgā pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules hokeja čempionāta dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko baltsarkanbalto karogu.

Karogu pie viesnīcas, kur dzīvo arī Baltkrievijas hokeja izlase, nomainīja ārlietu ministrs Rinkēvičs un Rīgas domes priekšsēdētājs Staķis.

Pēc karogu nomainīšanas Rīgā Baltkrievija no valsts izraidīja visus Latvijas vēstniecības diplomātus un darbiniekus. Latvija atbildēja ar identisku soli.

Baltkrievija izsaukusi globālu sašutumu, svētdien piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnai, lai aizturētu baltkrievu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču.

"Baltkrievijas ģenerālprokurors ir uzsācis kriminālprocesu pret mani un Rīgas mēru @MStakis. Tas parāda Lukašenko režīma ārprātu. Es iesaku viņam labāk palūkoties uz uzmanību #Ryanair lidmašīnas nolaupīšanas gadījumu un uzsākt izmeklēšanu par valsts atbalstītu terorismu,

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs situāciju komentē sociālajā tīklā Twitter.

Kā ziņots, pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko baltsarkano karogu.

Ar šo soli tiekot pausts atbalsts tiem, kuri cieš no kaimiņzemes autoritārā līdera, pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīma.

Komentāri (69)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu