VIDEO ⟩ Latvijā pirmo reizi pavisam mazam bērnam piešuj amputētu pirksta daļu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: xmee/shutterstock

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļā šā gada aprīlī pirmoreiz tik mazam - pusotru gadu vecam bērnam tika veikta labās rokas rādītājpirksta naga falangas amputētās daļas replantācijas operācija, informē slimnīcas pārstāve Ilga Namniece.

Stacionāra "Gaiļezers" Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas plastikas ķirurgs Ervins Lavrinovičs neslēpj, ka vislielākais gandarījums par šo operāciju slēpjas tajā, ka, pacientei pieaugot, viņai nebūs pat nojausma par pagātnē gūtu tik nopietnu savainojumu.

Mazā paciente tika stacionēta sakarā ar mājās gūtu traumu, proti, meitene bija pamanījusies iespiest pirkstu paštaisītā rotaļu galdā un iepriekš neparedzamā veidā arī to noraut vai nošķelt. Neskatoties uz ārkārtīgi lieliem pārdzīvojumiem, izbīli un šoku, vecāki tomēr spēja vērsties pēc palīdzības tūlītēji un rīkoties pareizi, saglabājot bērna pirkstiņa nošķelto daļu, atzīmē slimnīcā.

Paciente tika sagatavota operācijai, kas kopumā noritēja trīs stundas. Operācijas laikā, replantējot nepilnu centimetru lielu pirksta segmentu, tika veikta falangas fiksācija, sašūta saliecējcīpsla, atliecējcīpsla, veiktas asinsvadu, nervu anastomozes. Piešūtā pirksta kaula daļu sākotnēji nofiksēja ar stiepli. Operācijas nobeigumā tika atjaunota asinsrite iepriekš amputētajā pirksta daļā, kas bija apliecinājums veiksmīgam rezultātam. Jau nākamajā dienā mazā paciente devās mājās.

Lavrinovičs atklāj, ka liels izaicinājums šoreiz bija ārkārtīgi mikroskopisks mērogs, jo tik mazam bērnam viss ir daudzkārt mazāks nekā pieaugušam cilvēkam.

"Liels gandarījums arī par to, ka mazās meitenes vecākiem tagad ir noņemta lielā pārdzīvojumu nasta. Bērna attīstība un dzīves kvalitāte nebūs ietekmēta - tas ir pats galvenais! Lai gan sena tautas gudrība vēsta, ka "nelaime nenāk brēkdama", tomēr aicinātu visus vēlreiz izvērtēt rotaļlietu, sadzīves priekšmetu un dažādu elektroierīču un elektroinstrumentu drošības riskus," skaidro mediķis, uzsverot, ka vecākiem ir jāuzrauga piekļuve dažādām ierīcēm, mehānismiem un priekšmetiem.

Ik gadu 1. jūnijā tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu aizsardzības diena. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļā katru gadu ārstējas ne tikai pieaugušie, bet arī bērni un pusaudži - vidēji ap 100 bērniem, kas gūst nopietnus savainojumus ar zāles pļāvējiem, trimmeriem, pirotehniku, elektroierīcēm un citām ierīcēm.

Kopš 2010. gada stacionāra "Gaiļezers" Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļā gadā vidēji tiek veiktas 217 operācijas bērniem vecumā līdz 17 gadiem. 2020. gadā tika veiktas 173 operācijas, no tām akūtas operācijas - 86, bet plānveida kārtībā notika 87 operācijas.

Raidījuma "Panorāma"sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu